Generation 2020 -näyttelyyn on valittu teoksia, joita voit kokea hetkessä. Nämä esitystaiteen teokset ovat nykyteatterin ja performanssin välimaastossa ja niille ominaista ovat hetkellisyys sekä taiteilijan ja yleisön välinen kohtaaminen.

Johan Högsten: Battle 101: ka­tu­tans­sin lyhyt oppimäärä

Minua kiehtovat elämän, taiteen, itseni sekä muiden moni-muotoisuus ja monipuolisuus: kukaan ei ole yksiulotteinen, kaikesta löytyy monia tarkasteltavia puolia. Käsittelen teoksessani näiden eri ulottuvuuksien ilmiöitä ja luonnetta. Tanssi on minulle tutuin ilmaisumuoto, mutta en halua rajoittaa luovuuttani vain tanssiin. Taidetta tulisi tehdä ilman rajoja, antaa sen ulottua eri taiteenaloille.

Battle 101: katutanssin lyhyt oppimäärä (2021) on livestriimin kautta koettava tapahtumallinen teos, jossa pääsemme nauttimaan Suomen kovimpien katutanssijoiden taidoista ja tiedoista sekä oppimaan jotain uutta katutansseista ja hip hop -kulttuurista.

Johan Högsten (s.2001)
Battle 101: katutanssin lyhyt oppimäärä, 2021
Tapahtumallinen teos
Livestriimi Amos Rexin Bio Rexistä 24.5.2021 klo 15–16.30
Kesto: 90 min.
Lisäksi teosta on toteuttamassa: tuomarit, striimin yleisö, MC: Simeoni Juoperi, DJ: Jeffrey Kam ja kutsuvieraat.

Soyoung Chung: The Eraser

Wc-kopissa tapahtuvassa teoksessa solvataan tavallaan kaikkia sisään uskaltautuneita; jokainen joutuu vuorollaan kiusatun asemaan. Taiteilijan omakohtaisiin kouluaikaisiin kokemuksiin perustuva teos syvenee hetkessä tapahtuviksi, yleisöä osallistaviksi performansseiksi näyttelyn aikana, sekä dokumentaatiovideoksi käsienpesualtaan yllä. Sana sanalta haukkumasanat pyyhkiytyvät nekin lian lailla pois, pyyhekumin ollessa sama kuin silloin vuosia sitten.

Soyoung Chung (s.1996)
The Eraser, 2018
installaatio, performanssi, dokumentaatiovideo
30 min
Installaatio sekä dokumentaatio performanssista ovat nähtävissä koko näyttelyn ajan.

Birit Haarla: Kehto

Olen Čiske Jovsset Biret Hánsa Outi Biret. Opiskelen Brysselissäkorkeakoulussa P.A.R.T.S. – Performing Arts Research and Training Studios. Kehdon huolettomuudessa, ajattomuudessa ja äidillisen hoivan keinahtelussa nukkuu radikaali pehmeys. Teoksessa heräillään päiväunilta: unen ja valveen tilat sekoittuvat. Teos kehottaa jakamaan tätä intiimiä kokemusta kollektiivisesti yhdessä ja tutkimaan, miten se voisi muuttaa suhdettamme toisiin ihmisiin.

Birit Haarla (s.2000)
Kehto, 2019
tanssiteos
8min
tanssijat: Katja Haarla, Isabella Nevanlinna, Aino Louhivaara, Sofia Ruija
musiikki: Alban Berg: 3 Pieces for Orchestra op. 6:3 March, Zbigniev Preisner: Finale

Veera Huppunen & Lotta Ilonen: Ko­ti­paik­ka

Meillä on teos, joka on kuin kaksipäinen vuohi. Toinen pää pyrkii jatkuvasti metsään, toinen pää korkealle, kattojen tasalle. Kahden pään konfliktista on syntynyt ruumis. On kylkiluut ja keuhkot ja hermosto ja ainakin toinen korva. Se ei ole mykkä, vaan vähän epävarma, anarkistinen, kyseenalaistava ja humoristisesti hymähtelevä konflikti. Päät tekevät sopimuksen, toinen ottaa viulun ja toinen pinon paperia, ja vuohi astelee lavalle

Veera Huppunen & Lotta Ilonen (s. 2001)
Kotipaikka, 2019
runollinen äänimaisema
13 min
muusikot: Darja Gustafsson, viulu. Julie Svacinová, alttoviulu, Eero-Pekka Salervo, sello , Miro von Konow, rummut

Siiri Karhapää: Mies joka pissasi kissani päälle

Kirjoitan hyvin vapaamuotoisia runoja, joihin imaisen inspiraatiota muun muassa surrealismista, ja sitä kautta myös paljon omista unistani, minua havahduttaneista visioista ja meitä ympäröivästä todellisesta maailmasta. Runot ovat minulle kuin omia lapsiani. Runoihin voi kätkeä
loputtomasti näkymätöntä tietoa.

Siiri Karhapää (s.1998)
Mies joka pissasi kissani päälle, 2019
runonlausunta
25 min

kuva: Samuel Kujala

Mikko Kauppila: Hevoseni Kvääri

Minua kiinnostavat erityisesti sukupuoli ja sen ruumiilliset mahdollisuudet näyttämötaiteessa. Tutkin queerin näyttämöllisiä taktiikoita ja ehdotukseni tämän toteuttamiseksi on pervo olio. Teokseni Hevoseni Kvääri osallistuu pervon olion jäsentämiseen. Olio on sekä poliittisen fiktion että eletyn todellisuuden olio. Se ei ole mies, homo, valkoinen, keskiluokkainen; pervo olio on hajautuva joukkio.

Mikko Kauppila (s.1995)
Hevoseni Kvääri, 2018
esitystaide
30 min

Nooa Kekoni & Jessica Piasecki: GORS

Tutustuimme opiskellessamme tanssia ja taidetta Teatterikorkeakoulussa. Haluamme työskennellä tavoin, joita emme kadu myöhemmin. Hyvinvoiva prosessi on ollut lähtökohtana tässäkin projektissa — luommehan vääjäämättä työskentelykulttuurimme jatkumoa. Meille eri tärkeää ovat yhdessä sovitut pelisäännöt, kevytmielisyys ja toisaalta tosi täysillä touhuaminen.

Nooa Kekoni & Jessica Piasecki (s. 1995 & 1997)
GORS, 2020
Peliesitys Studio Rexissä 19.8. – 23.8.2020
Työryhmä: Leevi Kekoni, Nooa Kekoni, Antti Kemppainen, Lea Lintula, Evan Miller, Jessica Piasecki

Riku Koponen: Olet omissa me­nois­sa­si, ei hätää, ole rauhassa

Riku Koponen (s.2000)
Olet omissa menoissasi, ei hätää, ole rauhassa, 2000
esitystaide

Oskari Ky­mä­läi­nen: Dave is mis­be­ha­ving & Oma­har­joi­tel­mia 2

Olen tehnyt tähän näyttelyyn teoksia, joiden tarkoituksena on kuvittaa jokapäiväisiä tunteita ja tunnetiloja minun maailmassani. Olen pyrkinyt lähestymään erilaisia teemoja enemmän tai vähemmän henkilökohtaisista näkökulmista. Koen onnistuneeni, jos katsoja voi käyttää teosta reflektiopintana omassa maailmassaan.

Oskari Kymäläinen (s. 1999)
Dave is misbehaving
tanssiteos
4min
tanssijat: Oskari Kymäläinen & Isabella Nevanlinna
musiikki: kohtaus elokuvasta Space Odyssey

Oskari Kymäläinen
Omaharjoitelmia 2
tanssiteos
9 min
tanssijat: Isabella Nevanlinna, Heini Hermunen, Elle Turunen, Anna Skibjuk
musiikki: René Aubry: Replay, Heinali: II

Ainu Ky­rön­sep­pä: Säie

Olen tanssija, taiteilija, intoilija, luoja. Luon intuitiivista liikettä ja tykkään luomuksissani haastaa katsojan silmää sekä esiintyjän kehoa tilassa. Tunteen laukaisema liike, hetken mielijohde, vapaus ja nokkeluus kutkuttavat. Näyttelyn sooloteoksessani tutkin kehon ja valon kommunikaatiota ja kontaktia.

Häilyvä hetki. Jää kulkemaan sittenkin, Kohti valoa

Ainu Kyrönseppä (s.2000)
Säie, 2020
tanssitaide
15 min
Musiikki: Skee Mask: Cerroverb, Jon Hopkins: Neon pattern drum
Valosuunnittelu: Ainu Palmu

Ville Lau­rin­kos­ki: TELENY

Teokseen kuuluva performanssi tapahtuu hetkessä ja kiertyy installaation ympärille – installaatioon kuuluvat esineet taas pysyvät tilassa kuin ankkurina, tai muistutuksena kehosta ja liikkeestä, joka juuri äsken oli tässä. Tunnistamattomuutensa ja irrallisuutensa kautta esineet tuottavat uusia kokemuksia, jotka palautuvat tai ovat palautumatta performanssin queer-kuvastojen läpi kulkevaan feminiiniseen poikahahmoon, twinkiin. Muutoksessa olevat keho ja identiteetti kuultavat kerrostumien läpi: niin kirjallisuuden, visuaalisen kulttuurin, taidehistorian, autobiografioiden kuin populaarikulttuurinkin.

Ville Laurinkoski (s.1996)
TELENY, 2018-2020
performanssi ja installaatio
30 min
Kieli: englanti
Installaatio on nähtävissä koko näyttelyn ajan.

Sara-Maria Pirhonen & Nenna Tyni: Hetki 2.0

Klovnit ovat hahmoina röyhkeitä ja suoria, uskaltavat sanoa epämukavat asiat ääneen piittaamatta lopputuloksesta. Ne toimivat vasten opittuja sekä vakiintuneita sosiaalisia toimintatapoja. Näyttelyssä törmäytämme yhteen klovnien suorasukaisuuden ja meitä ympäröivän arkisen elämän.

Sara-Maria Pirhonen & Nenna Tyni (s.1994 & 1995)
Hetki 2.0, 2020
klovneriaperformanssi
kesto TBA
puvustus ja maskeeraus : Riina Nieminen

Kaisa Syrjänen & Maija Viipuri: Ihanaa?

Tarkastelemme kuvan, liikkeen ja kehollisuuden suhdetta. Minkälainen on kehollinen kokemus yhteiskunnan katseen alla? Miltä se tuntuu?

Unohdan olevani hengittävä kasa ainetta, koska tuijotan itseäni objektiivisesti muiden silmin. Mikä on minulle sisäisen tietoisuuden merkitys objektikehoa ihannoivassa ja katsekeskeisessä maailmassa? Kuka minä olen, kun näytän kuvassa tältä?

Esityksemme etsii vaihtoehtoista olemisen tapaa. Se on hetki lempeydelle, kosketukselle ja yhdessäololle.

Kaisa Syrjänen & Maija Viipuri (s. 1997 & 1997)
Ihanaa?, 2019
installaatio ja esitystaide
30 min
Installaatio on nähtävissä koko näyttelyn ajan.

Alma Äijö: Nuori Mieli

Intohimoni on tanssitaide – tanssin avulla pystyn ilmaisemaan eri asioita. Nuori mieli -teoksellani tuon tanssitaiteen osaksi näyttelyä. Otan kontaktia tilaan, muihin teoksiin, katsojiin ja itseeni. Uskon, että tanssi pystyy tuomaan teoksiin uudenlaisen näkökulman. Teos koostuu kahdesta osasta. Ensimmäisessä osassa liikutaan muiden teosten ympärillä. Toisessa osassa pääpaino on suojakuoren murtamisessa ja nuoren suhteessa omaan itseensä.

Alma Äijö (s.2004)
Nuori mieli, 2020
tanssitaide
10 min
musiikki: Christophe Filippi: Le Voyage, Christophe Filippi: Patterns, Ólafur Arnalds: This Place Was A Shelter