Taidetestaajien vierailut taidekohteisiin ovat keväältä 2020 vallitsevan poikkeustilan vuoksi valitettavasti peruttu, mutta ei syytä huoleen:

Taidetestaajien Generation Rex ONLINE -virtuaalikokemus tuo museovierailun ja taidepajatyöskentelyn koteihin ympäri maata!

Generation 2020. Photo: Liisa-Irmelen Liwata / Amos Rex

Virtuaalivierailun kulku

Tehkää etkot -tehtävä

 

Miten taide määritellään ja kuka sen määritelmän tekee? Onko taide esimerkiksi jotain kaunista, taitavasti toteutettua, hauskaa, tunteita herättävää, arvokasta, vai jotain muuta? Millä kaikilla eri tekniikoilla voi tehdä taidetta ja kenen tekemää saa kutsua taiteeksi?

Kukin oppilas valitsee taideteoksen, johon on törmännyt arjessaan. Se voi olla esimerkiksi nettimeemi, musiikkivideo, videopeli, taidemaalaus, vaate, musiikkikappale, valokuva, mainos, tms. Oppilaat saavat itse valita, mikä on heidän omassa elämässään taideteos. Valinta voi olla jokin henkilökohtaisesti kiinnostava asia, jota ei yleisesti kategorisoida taiteeksi. Taideteos voi löytyä esimerkiksi omasta kodista, luonnosta tai netistä. Onko etätyöskentely avannut silmiä sille, mikä tuntuu taiteelta? Pitäkää tämä oma esimerkki mielessä, kun siirrytte digivierailulle.

Tuntuuko Generation 2020 -näyttely siltä, että oma esimerkki voisi olla siellä esillä?

 

Katsokaa videoitu museokierros Amos Rexin oppaan johdolla Generation 2020 -näyttelyssä

 

 

Taidetestaajat tutustuvat Generation 2020 -näyttelyyn Amos Rexin oppaan johdolla virtuaalisella näyttelykierroksella (kesto noin 10 min). Kierroksen aikana opas aktivoi ryhmää tutkimaan muutamia teoksia omista näkökulmistaan ja käsittelemään näkemäänsä ja kokemaansa netin välityksellä ja pienin tehtävin kotoa käsin. Kierros on luotu varta vasten taidetestaajille ja opas osaa antaa eväitä, joiden avulla saa vierailusta mahdollisimman paljon irti myös virtuaaliympäristössä!

 

Siirtykää virtuaaliseen taidepajaan

 

Minea Långin ja hänen työryhmänsä teos FOCT (Future of Collective Thinking) on museon taidepajaan sijoittuva yhteistaideteos, johon Amos Rexiin saapuneet taidetestaajat ovat päässeet vaikuttamaan maaliskuussa 2020. Haluamme yhteistyössä teoksen työryhmän kanssa tuoda teoksen nyt virtuaalimaailmaan, jotta ne taidetestaajat, jotka eivät päässeet paikalle Amos Rexiin, voivat osallistua ja kokea FOCT 2.0 -teoksen kotoa käsin.

 

Vierailun jälkeen

 

Saatte Taidetestaajilta ohjeet palautteen antamista varten. Kiitos jos otatte tälle aikaa! Haluaisimme kuulla nuorten mielipiteen ja kehittää tulevien ryhmien vierailuja arvioinnin avulla. Kehotamme tekemään arvioinnin mahdollisimman pian vierailun jälkeen, näin se ei pääse unohtumaan ja kokemus on vielä tuoreena mielessä. Palautteenne on meille todella arvokasta! Pääsette lukemaan Taidetestaajien -sivuilla nuorten arviointeja Generation Rex ONLINE -elämyksestä.

Generation 2020. Photo: Liisa-Irmelen Liwata / Amos Rex

Taidepaja

FOCT (Future of collective thinking) 2.0

 

Seuraamalla näitä ohjeita osallistut FOCT 2.0 – teokseen

1.

Katso manifestivideo ajatuksella. Etsi sieltä kohta, joka erityisesti inspiroi sinua. Saat käyttöösi videossa kuulemasi manifestin myös tekstinä.

 

Kun siirryt seuraaviin vaiheisiin, keskustelethan huoltajasi kanssa mitä saat tehdä, millä välineillä ja missä. Älä satuta itseäsi, muita tai ympäristöäsi.

2.

Etsi kotoasi tai ulkoa kotisi ympäristöstä esine tai asia, jota saat muokata. Se voi olla mitä vain, mikä herättää mielenkiintosi.

3.

Tee esineestä tai asiasta jotain uutta. Käytä kotoasi löytyviä välineitä kuten liimaa, narua, teippiä, lankaa tai mitä vaan, mitä kotonasi on tarjolla. Voit myös maalata tai muuten koristella teoksesi. Halutessasi voit muuttaa esineen paikkaa ja keksiä sille uuden käyttötarkoituksen tai merkityksen, tämäkin on muokkaamista. Sen ei tarvitse olla kaunista tai rumaa. Tee siitä juuri sellainen, kun itse haluat.

4.

Ota valokuva uudistuneesta esineestä tai asiasta.

5.

Käytä manifestivideolta itseäsi inspiroinutta kohtaa ja kirjoita se kohta manifestista uusiksi. Sinun ei tarvitse muokata koko tekstiä jos et halua, muutama sana tai lisätty lause riittää. Mitä haluat sanoa? Käytä maksimissaan 500 merkkiä.

6.

Lähetä valokuva sekä teksti DM -viestinä Instagramissa käyttäjälle foct2.0 tai sähköpostiosoitteeseen: foctgen2020@gmail.com. Kuvasi julkaistaan anonyymisti yhdessä muiden taidetestaajien kuvien kanssa teoksen instagramtilille foct2.0. Kuvasi kuvatekstinä käytetään kirjoittamaasi uutta manifestitekstiä. Mitään tietoa sinusta emme jaa kuvan yhteyteen.

 

Muista, että kuva ja teksti tulee julkiselle Instragram- tilille. Ethän siis käytä loukkaavaa tai rasistista kieltä tai materiaalia. Jos materiaalissasi on jotakin loukkaavaa, voimme joko sensuroida sitä tai jättää kokonaan julkaisematta.

Kiitos, että osallistuit Taidetestaajien taidepajan kotiversioon. Siivoathan omat jälkesi! Jos et halua pitää tekemääsi uudistunutta esinettä tai asiaa, kierrätäthän sen asianmukaisesti.

Käy katsomassa mitä muut taidetestaajat ympäri Suomea ovat kotioloissa toteuttaneet Instagramsivuilla: foct2.0

Elämyksen tavoitteena on laajentaa taidetestaajien käsitystä taiteesta ja taidemuseoista, sekä rohkaista luottamaan omiin mielipiteisiin ja tekemiseen – kuka tahansa voi ilmaista luovuuttaan!

Toivomme antoisia hetkiä Taidetestaajien Generation Rex ONLINE -virtuaalikokemuksen parissa <3