Välkomna till Amos Rex! Den här sidan är till för barn och för dem som kommer till museet med barn, ni kan gärna läsa den tillsammans före besöket.

Alla de verk som visas på museet just nu är sådana att deras innehåll också passar de minsta besökarna.

Det här är Ou. Ou tycker om barn, för många gånger förstår barnen hen bättre än vad vuxna gör. Ou har nämligen lite svårt att kontrollera sina känslor och har massor av energi. Så om ni ser Ou någonstans vet ni att det i närheten finns något för barn!

Att komma till museet

Museets huvudingång är i Glaspalatset, ingång från Mannerheimvägen. Tillgänglig entré från Glaspalatstorget.

Barn under 18 kommer in gratis, biljettdekal fås i kassan. Kassan finns vid huvudingången. Om du besöker oss med barnvagn kan du köpa biljett i museibutiken, som ligger närmare den tillgängliga ingången och hissarna.

Bakom garderoben, vid de låsbara skåpen, finns plats för några barnvagnar.
Skötrum för barn finns bredvid garderoben.
På museet får man amma var som helst, förutom i utställningsutrymmena. Om konstverkstaden Studio Rex är ledig går det bra att ta en paus och äta sin matsäck där. Personalen hjälper dig gärna!
I garderoben kan du också låna hörselskydd för barn.

Museets viktigaste uppgift är att ta hand om konstverken, så att de hålls hela i all evighet. Museets regler finns också till för alla ska kunna ha ett så trevligt museibesök som möjligt!

Viktiga saker som är bra att komma ihåg under hela besöket:

  • Du får inte röra vid verken, inte ens snudda lite, om det inte tydligt sägs att det är tillåtet. Det är för att konstverken inte ska gå sönder, bli smutsiga eller korrodera. Visste du att det fett som man naturligt har på fingertopparna kan lämna märken till och med i en hård bronsskulptur, märken som aldrig går att torka bort? Också fastän det till en början inte syns något alls med bara ögat.
  • Du måste hålla ett tillräckligt stort avstånd till konstverken, hur gärna du än skulle vilja titta på dem på närmare håll. För om någon till exempel snavar eller bara nyser på ett verk kan det gå riktigt illa! Det är bra att hålla sig på tryggt avstånd från verken, så att det inte sker några missöden.
  • Inne i museet går man lugnt. Det är okej att vara ivrig, men du måste kunna låta bli att springa. Det är för att det är lättare att snava när man springer och då kan man skada oersättliga kulturskatter.
  • Man behöver inte alls vara tyst på museet! Diskutera konsten, debattera, utbyt åsikter! Men vi ber er att också ta hänsyn till andra besökare på museet, så att alla ska kunna ha ett trevligt besök.
  • Man får visa känslor på museet. Om något är roligt får du skratta, om något får dig att gråta är det också okej!

Och till sist:

Du måste lyda personalen. De är alla jättetrevliga, man behöver inte alls vara rädd för dem. Du kan fråga dem om vad som helst, de kan museet utan och innan! På plats finns också diskussionsguider som har till uppgift att diskutera med besökarna – om konst eller om vad som helst. Du känner igen personalen i deras skinande guldrockar!

Samlingssalen

30.08.2018 – 6.1.2018

I Sigurd Frosterus-samlingssalen råder en lugnare stämning, men det betyder inte att det är tråkigare där.

Här visas många färggranna verk, flera av dem är gjorda i pointillistisk stil. Pointillism betyder att verket helt och hållet är målat med prickar!

Då man ser målningarna kan man fundera på om färgerna stämmer – ser världen faktiskt ut såhär? I utställningen ingår verk som till stilen snarare är känslobetonade än realistiska. Det vill säga att konstnären inte har tittat så mycket på hur färgerna har sett ut, utan hur de har känts för honom eller henne. Kan ni tillsammans hitta exempel på det?

I Frosterussalen kan du låna en liten broschyr med mera information om samlingen och verken i den.

Samlingsutställningen finns i Frosterus-salen, som ligger bredvid konstverkstaden.

Boka tjänster

Om ni är på väg till museet i en större grupp och riktigt vill fördjupa er i utställningarna rekommenderar vi att ni bokar en guidad rundtur eller en konstverkstad. Amos Rex kan också ordna fantastiska barnfester!

Våra guider väntar otåligt på att få välkomna er till Amos Rex!

Boka här!