Välkommen till Amos Rex! Den här sidan riktar sig till barn och alla som kommer till museet i barnsällskap. Om ni har lust kan ni läsa sidan tillsammans före ert besök!

Nästan alla konstverk på utställningen Ars Fennica lämpar sig till innehållet också för de minsta besökarna. Aurora Reinhards verk (sista salen på utställningen) kan delvis kännas störande.

Det här är Ou. Ou tycker om barn, för många gånger förstår barnen hen bättre än vad vuxna gör. Ou har nämligen lite svårt att kontrollera sina känslor och har dessutom massor av energi.

Vi gör vårt bästa för att hålla ett öga på Ou, men hen byter skepnad i ett nafs och smälter lätt in i museibyggnaden. Ni kan leta efter Ou i museets former: takfönster, galler på golvet, Sigurd Frosterus målningar … Hur många runda former kan ni hitta under ert besök? Rapportera gärna era upptäckter till personalen!

Att komma till museet

Museets huvudingång är i Glaspalatset, ingång från Mannerheimvägen. Tillgänglig entré från Glaspalatstorget.

Barn under 18 kommer in gratis, biljettdekal fås i kassan. Kassan finns vid huvudingången. Om du besöker oss med barnvagn kan du köpa biljett i museibutiken, som ligger närmare den tillgängliga ingången och hissarna.

Bakom garderoben, vid de låsbara skåpen, finns plats för några barnvagnar.
Skötrum för barn finns bredvid garderoben.
På museet får man amma var som helst, förutom i utställningsutrymmena. Om konstverkstaden Studio Rex är ledig går det bra att ta en paus och äta sin matsäck där. Personalen hjälper dig gärna!
I garderoben kan du också låna hörselskydd för barn.

Museets viktigaste uppgift är att ta hand om konstverken, så att de hålls hela i all evighet. Museets regler finns också till för alla ska kunna ha ett så trevligt museibesök som möjligt!

Viktiga saker som är bra att komma ihåg under hela besöket:

  • Du får inte röra vid verken, inte ens snudda lite, om det inte tydligt sägs att det är tillåtet. Det är för att konstverken inte ska gå sönder, bli smutsiga eller korrodera. Visste du att det fett som man naturligt har på fingertopparna kan lämna märken till och med i en hård bronsskulptur, märken som aldrig går att torka bort? Också fastän det till en början inte syns något alls med bara ögat.
  • Du måste hålla ett tillräckligt stort avstånd till konstverken, hur gärna du än skulle vilja titta på dem på närmare håll. För om någon till exempel snavar eller bara nyser på ett verk kan det gå riktigt illa! Det är bra att hålla sig på tryggt avstånd från verken, så att det inte sker några missöden.
  • Inne i museet går man lugnt. Det är okej att vara ivrig, men du måste kunna låta bli att springa. Det är för att det är lättare att snava när man springer och då kan man skada oersättliga kulturskatter.
  • Man behöver inte alls vara tyst på museet! Diskutera konsten, debattera, utbyt åsikter! Men vi ber er att också ta hänsyn till andra besökare på museet, så att alla ska kunna ha ett trevligt besök.
  • Man får visa känslor på museet. Om något är roligt får du skratta, om något får dig att gråta är det också okej!

Och till sist:

Du måste lyda personalen. De är alla jättetrevliga, man behöver inte alls vara rädd för dem. Du kan fråga dem om vad som helst, de kan museet utan och innan! På plats finns också diskussionsguider som har till uppgift att diskutera med besökarna – om konst eller om vad som helst. Du känner igen personalen i deras skinande guldrockar!

Ars Fennica

19.6.2019 – 8.9.2019

Ars Fennica är ett konstpris. Det delas ut av en jury som består av konstexperter. Samma jury har också valt ut de konstnärer vars verk är med på utställningen. Vinnaren får en hel massa pengar, 40 000 euro! Efter att ha fått pengarna kan konstnären skapa ännu mera konst som människor kan njuta av.

Utställningens konstnärer är: Petri Ala-Maunus (från Finland), Miriam Bäckström (från Sverige), Ragnar Kjartansson (från Island), Aurora Reinhard (från Finland) och Egill Sæbjörnsson (från Island).

Som avslutning på utställningen utses också en annan viktig pristagare, nämligen publikens favorit. Just det, din åsikt spelar en roll! Varje besökare får använda en röst. Tänk efter noga vilken som är din favorit? Det kan vara det konstverk som stannar kvar i dina tankar längst, det roligaste, sorgligaste, vackraste, det mest förbryllande … Du bestämmer! Publikomröstningen äger rum i konstverkstaden Studio Rex, i form av en kulbana.

Här kan du läsa mera om utställningens konstverk och konstnärer.

OBS! Aurora Reinhards konstverk (i sista salen på utställningen) kan kännas skrämmande för de yngsta besökarna. Samtidigt är det ett ypperligt tillfälle att prata om vilka olika känslor konstverken väcker och om hur konst ibland skrämmer betraktarna med avsikt. På museet finns diskussionsguider som gärna hjälper och talar med er.

Samlingssalen

19.6.2019 – 8.9.2019

I salen med Sigurd Frosterus samling råder en lugn, men ingalunda tråkig, stämning.

Här visas många färggranna tavlor av vilka flera är målade i pointillistisk stil. Pointillism betyder att verket är helt och hållet målat med prickar!
Det är roligt att fundera på om målningarnas färger är riktiga – har världen på riktigt den färgen? På utställningen finns verk som till sin stil mer återger en känsla än att de föreställer något. För konstnären har ett landskap eller en situation således känts som de här färgerna i stället för att se ut på ett visst sätt. Kan ni hitta exempel på det här tillsammans?

I Frosterus-salen kan man låna en liten broschyr med mera information om samlingen och dess verk.

Mera information om samlingsutställningen.

Tjänster att boka

Om ni vill göra djupare bekantskap med utställningen rekommenderar vi att ni bokar en guidad rundvandring. Den passar både vuxna och barn, såväl mindre (minst 1 person) som större (högst 25 pers.) grupper.

Våra guider väntar ivrigt på att få hälsa er välkomna till Amos Rex!

Boka här!