La Malédiction The Curse Kirous Förbannelsen 1931

För lärare

Hej lärare! På den här sidan hittar du Amos Rex utbud just för din grupp: guidade visningar, fördjupande konstverkstäder och hjälpmaterial till besök på egen hand. Mera information om hur ni anländer till museet hittar du på den här sidan.

Informationsträffar för lärare hålls 1–3 gånger per år. Du kan ansluta dig till vår postningslista för skolor via blanketten nedan (breven är huvudsakligen på finska, men våra konstfostrare pratar också svenska).
* Dessa fält måste fyllas i


Välkommen till Amos Rex!

P.S. Museet är splitternytt, så vi ber er ha tålamod och ge oss respons! Våra mål är att utveckla Amos Rex till ett fantastiskt besöksmål för skolgrupper, att ge eleverna upplevelser och stöda lärarna i deras arbete. Ris och ros kan skickas till: museum@amosrex.fi. Tack! <3

Grupper som kommer på egen hand

Under Magritte och Studio Drift utställningarna tar vi tyvärr inte emot grupper som besöker museet på egen hand (gäller också vuxengrupper, inte bara skolor). Detta beror på verkens väldigt stränga säkerhetsregler. Se nedan för information om våra guidade visningar och konstverkstäder.

Det här är ett undantag, och vi önskar er varmt välkomna till de följande utställningarna – med eller utan guide!

Guidningar

Amos Rex visning

Kom och lär dig mera om det splitternya Amos Rex! Under den här rundvandringen får gruppen en introduktion till de pågående utställningarna och arkitekturen. I guidningen ingår de pågående utställningarna och koncis information om museets historia och arkitektur. Guiden uppmuntrar till ett undersökande förhållningssätt och till att diskutera det man har sett och upplevt. Kan bokas för grupper i alla åldrar!

Längd cirka 45 min.
Språk finska, svenska, engelska (ryska, franska, tyska, spanska, japanska)
Gruppstorlek en grupp per guide (om ni är mer än 25 personer rekommenderar vi två guider)
Pris 50 € (bara vardagar)

 

Boka här

Ar­ki­tek­tur­run­da

På arkitekturrundan får du lära känna Amos Rex och Glaspalatset genom berättelsen om museibyggnaden. Här möts det splitternya Amos Rex och en av Helsingfors gamla pärlor. Visningen rör sig utomhus och inomhus (inte i utställningarna). Guidning kan bokas för grupper i alla åldrar.

Längd cirka 45 min.
Språk finska, svenska, engelska (ryska, franska, tyska, spanska, japanska)
Gruppstorlek en grupp per guide (om ni är mer än 25 personer rekommenderar vi två guider)
Pris 50 € (bara vardagar)

 

Boka här

Konstverkstäder

Varför skulle en skicklig konstnär måla fula verk med flit?

Under februari månad närmar sig Studio Rex målarkonsten inspirerad av René Magrittes mindre kända vache-period, med temat fulhet.

I en värld som dikteras av harmoniska färgkombinationer och gyllene snitt blir fulhet
en form av uppror.

I konstverkstaden uppmuntrar guiden eleverna att ge avkall på sina prestationskrav när det gäller konst, och prova hur det känns att kombinera färger som inte vanligtvis passar ihop, att ifrågasätta kompositionen, klotta, ha skoj – och se vad som händer. Visste du till exempel att den första versionen av mumintrollet kom till när Tove Jansson bestämde sig för att rita en så ful bild hon bara kunde?

Fulhet ligger i betraktarens ögon!

Längd cirka 1,5 h
Språk finska, svenska, engelska
Gruppstorlek 25 personer
Pris 70 € (bara vardagar)

 

Nyckelord: måleri, fulhet, skönhet, färglära

Konstverkstaden börjar med att ta en närmare titt på några av René Magrittes målningar i utställningen. I Studio Rex bekantar sig deltagarna sedan med färgläran ur ett lite annorlunda perspektiv; genom att studera vilka färger som inte passar ihop. Vad beror färgernas förenlighet på? Och vem bestämmer vad som är vackert och vad som inte är det?

Valfri förhandsuppgift
Gruppen får gemensamt välja ut en ful färg och en vacker färg. Leta efter de här färgerna i föremål och böcker i närmiljön. Om gruppen inte lyckas komma fram till ett gemensamt beslut kan färgerna också vara fler. Samma färg kan vara både vacker och ful. Diskutera era val.

Nyckelord: måleri, fulhet, skönhet, komposition, färglära

Konstverkstaden börjar med att ta en närmare titt på några av René Magrittes målningar i utställningen. I Studio Rex bekantar sig deltagarna sedan med färglära och bildkomposition ur ett lite annorlunda perspektiv; genom att studera vilka färger som inte passar ihop och hur man skapar en bild dåligt. Vad beror färgernas förenlighet på? Varför tilltalas människans öga av det gyllene snittet?

Valfri förhandsuppgift
Gruppen får gemensamt välja ut en ful och en vacker bild och ta dem med sig till konstverkstaden. Bilderna kan till exempel vara konstverk eller illustrationer från en bok, webben, en reklamskylt eller en tidning och de kan vara antingen målningar eller teckningar (inte fotografier).  Om gruppen inte lyckas komma överens kan bilderna vara fler, eller också kan varje deltagare välja sina egna bilder. Valet av bilder behöver inte motiveras på förhand.

Så här bokar du

Skolorna kan boka konstverkstaden för perioden 11.2 –1.3.2019,
under vardagar (utom tisdagar):

kl. 10:00–11:30
kl. 11:45–13:15
kl. 13:30–15:00

Kvällstider och veckoslut är också tillgängliga.

Förfrågningar enligt följande:
1. Skicka e-post till adressen opasvaraus@amosrex.fi med rubriken ”Ful målning” och uppge gärna ett telefonnummer som du kan nås på.
2. Föreslå gärna flera tidpunkter som passar din grupp.
3. Vänta på att vårt bokningsteam kontaktar dig!
OBS! Gruppens maximistorlek är 25 elever. Om gruppen är större rekommenderar vi bokning av två guider. När det gäller skolgrupper kan vi flexa, men 27 elever är den absoluta övre gränsen för en grupp.