Årets mörkaste tid är här. Man har traditionellt ansett det vara en tidpunkt då gränsen mellan liv och död blir otydligare. Under den sista dagen i oktober vaknar det forna Egypten och dåtidens trosföreställningar som inspirerat populärkulturen till liv i Bio Rex biografsalong. Upplev mumiens förbannelse och toppskiktet av skräckfilmer som har Egypten som motiv. Komplettera upplevelsen med ett nattligt besök på utställningen Egyptens Prakt – museet är öppet ända till midnatt!

Före filmförevisningarna ger egyptologen Mia Meri – som också varit med om att bygga upp utställningen Egyptens Prakt – tips om vad det lönar sig för åskådaren att fästa blicken vid. Var hittar man historisk sanning och vad kommer direkt ur fantasins gravkammare?

Enligt en gammal keltisk tradition blir de onda andarna uppskrämda av fruktansvärda dräkter. Vi uppmuntrar publiken att klä sig i enlighet med den traditionen. De tre bästa dräkterna vinner pris!

OBS: Visa respekt och klä dig inte i en dräkt som kan uppfattas som kränkande gentemot andra folkgrupper och kulturer.

Eftermiddagsföreställning  
15.00 Egyptologens prolog till filmen
15.30–17.30 Mumien, 1999

Kvällsföreställningar  
18.00 Egyptologens inlägg: prologer till filmerna och utdelning av pris till dräkterna
18.30 Mumiens hämnd (The Mummy), 1959
20.30 The Blue Elephant: Dark Whispers, 2019
23.00 Bubba Ho-Tep, 2002

Museet är öppet ända till kl. 24!

Filmerna

Tillställningen ordnas i samarbete med Night Visions International Film Festival. Det är Nordens största filmfestival som fokuserar på fantasy-, skräck-, science fiction- och actionfilmer. Noggrannare beskrivningar av filmerna finns på festivalsidorna.

Biljetter:
10 € per film, inklusive biljett till utställningen ända till kl 24
Eller 25 €/tre kvällsfilmer, inklusive biljett till utställningen ända till kl 24
Filmerna är gratis för besökare under 18 år – boka biobiljett!

15.30 Mumien (The Mummy)  
USA 1999. 125 min.

Mumien är en amerikansk äventyrsfilm i regi av Stephen Sommers. Filmen, som är en nyfilmatisering av en film från 1932 med Boris Karloff i huvudrollen, hade premiär 1999. Filmen handlar om hur äventyraren Rick O’Connell med sitt sällskap reser till de dödas stad Hamunaptra. I jakten på en sagolik skatt väcker de av misstag översteprästen Imhoteps mumie och den 3 000 år gamla förbannelsen vaknar till liv. I huvudrollerna: Brendan Fraser, Rachel Weisz, John Hannah, Arnold Vosloo, Jonathan Hyde och Kevin J. O’Connor.

Åldersgräns: 12
Språk: engelska, textning på svenska och finska

18.30 Mumiens hämnd (The Mummy)  
Storbritannien 1959. 88 min.

Europas mest ryktbara skräckfilmsstudio Hammer har i sin första mumieskräckfilm gett huvudrollerna till studions lysande ikoniska standardskådespelare Christopher Lee och Peter Cushing. Regissören Terence Fisher ihågkoms också tack vare en mängd andra Hammer-klassiker (bl.a. Horror of Dracula, The Curse of Frankenstein, The Hound of Baskervilles, The Devil Rides Out). Statens filmgranskningsbyrå ansåg filmen vara för rå för den finländska publiken och totalförbjöd den att visas 1960 – filmen hade av importörerna getts den finska titeln Muumion kosto (Mumiens hämnd).

Åldersgräns: 16
Språk: engelska, ingen textning

20.30 The Blue Elephant: Dark Whispers  
Egypten 2019. 129 min.

Blue Elephant: Dark Whispers blev ifjol Egyptens mest sedda inhemska film genom tiderna. Det handlar om en renodlad skräckthriller gjord med stor budget, där fantasiavsnitten präglas av en surrealism som påminner om David Lynchs arbeten. Till regissören Marwan Hameds tidigare meriter hör arthouseframgången The Yacoubian Building (2006), för vilken han bl.a. vann debutantpriset för regissörer på New Yorks ryktbara Tribeca Film Festival.

Åldersgräns: 16
Språk: arabiska, engelskspråkig text

23.00 Bubba Ho-Tep  
USA 2002. 92 min.

Evil Dead-superstjärnan Bruce Campbell ses i den andra huvudrollen i denna häpnadsväckande originella mumieskräckkomedi. Campbell spelar en man som hamnat på ett äldreboende och fullt och fast tror att han är Elvis Presley. För regin svarar legenden inom amerikansk independentskräck Don Coscarelli (filmserien Phantasm, John Dies at the End), som också skrivit filmmanuset baserat på en novell av den moderna skräckens mästare Joe R. Lansdale.

Åldersgräns: 16
Språk: engelska, ingen textning