Konsttestarnas besök på Amos Rex under våren 2020 är tyvärr inhiberade, på grund av undantagstillståndet som råder.

Men ingen fara, den virtuella upplevelsen Generation Rex ONLINE möjliggör ett museibesök och konstverkstad hemifrån!

Generation 2020. Photo: Sergio Ubina / Amos Rex

Virtualbesökets lopp

Gör förhandsuppgiften

 

Hur definieras konst, och vem är det som definierar den? Är konst till exempel något som är vackert, skickligt utfört, roligt, som väcker känslor, som är värdefullt, eller något annat? Vilka tekniker kan användas för att göra konst? Vems verk får kallas för konst?

Varje elev väljer ut ett konstverk som hen har stött på i sin vardag. Det kan till exempel vara en
meme på nätet, en musikvideo, ett videospel, en målning, ett klädesplagg, ett musikstycke, ett fotografi, en reklam, eller motsvarande. Eleverna får själva välja vad de tycker att är ett konstverk i deras liv. Det kan vara något som intresserar dem personligen, även om det vanligtvis inte skulle kategoriseras som konst. Konstverket kan finnas tex. i ditt hem, i naturen eller på nätet. Har distansskolan öppnat dina ögon för vad du anser som konst? Håll detta exempel i baktankarna, då ni flyttar er till det virtuella besöket.

Känns det som om ert exempel kunde vara en del av Generation 2020-utställningen?

 

Se på videoguidningen och gör uppgifterna

 

 

Guiden kastar frågor och små uppgifter åt Konsttestarna längs med videobesöket (ca 10 minuter lång), för att hjälpa åttorna finna sin egen åsikt om verken.

 

Gå till den virtuella konstverkstaden

 

Konstnären Minea Lång har tillsammans med sin arbetsgrupp gjort ett verk vid namnet FOCT (Future of Collective Thinking). Verket finns i museets konstverkstad Studio Rex, och alla konsttestare som besökte museet under mars 2020 hade möjlighet att påverka hur konstverket ser ut. Verket överförs nu till den virtuella världen, så att de Konsttestare som inte kan komma på plats också har en möjlighet att medverka. FOCT är nu FOCT 2.0.

 

Efter besöket

 

Varje Konsttestare gör en recension om besöket. Ni får instruktioner till hur recensionen görs från Konsttestarna-organisationen. Vi rekommenderar att fylla i recensionen så snabbt som möjligt efter besöket, då det fortfarande är färskt i minnet. Era åsikter är jätte viktiga för oss!

Ni kan läsa de andra elevernas recensioner på Konsttestarnas hemsida.

Generation 2020. Photo: Sergio Ubina / Amos Rex

Konstverkstaden

FOCT (Future of collective thinking) 2.0

 

Delta i FOCT 2.0-verket genom att följa dessa instruktioner

 

1.

Se manifestvideon med tanke. Håll utkik efter ett ställe i videon som inspirerar dig särskilt mycket.

 

 

 

Prata först med din förmyndare om vad du har lov att göra samt med vilka redskap och var du kan arbeta, då du fortsätter till de följande uppgifterna. Du får inte skada dig själv, eller någon/något annat i din omgivning.

2.

Leta efter ett föremål eller en sak i ditt hem eller utifrån i din närmiljö, som du har lov att bearbeta eller göra ändringar på. Det kan vara vad som helst som väcker ditt intresse.

3.

På Instagram-kontot kan du se vad andra konsttestare från runtom i Finland har gjort: @foct2.0

Gör någonting nytt av saken eller föremålet. Använd redskap som du hittar i hemmet, som t.ex. lim, band, tejp, garn eller vad som helst som finns till hands i ditt hem. Du kan även måla eller dekorera ditt verk. Om du vill, kan du bara flytta föremålet till en ny plats, och hitta på ett nytt ändamål eller en ny betydelse för det. Även detta räknas. Det behöver inte vara vackert eller fult. Bearbeta föremålet precis på ett sådant sätt som känns bäst för dig själv.

4.

Ta ett foto på det förnyade föremålet.

5.

Skriv om ett avsnitt i manifestet som inspirerade dig. Du behöver inte ändra på hela texten om du inte vill, några ord eller tillsatta meningar räcker. Vad vill du uttrycka? Använd högst 500 tecken.

6.

Skicka ditt foto samt din text som ett DM-meddelande på Instagram till användaren @foct2.0 eller till e-postadressen: foctgen2020@gmail.com. Ditt foto publiceras anonymnt tillsammans med de andra konsttestarnas bilder på verkets instagramkonto @foct2.0. Som bildtext på ditt foto används den nya manifesttexten du skrivit. Vi delar inte någon information om dig i samband med fotot.

 

 

Kom ihåg att bilden och texten publiceras på ett öppet Instagram-konto. Använd inte förolämpande språk eller material. Om det finns förolämpande innehåll i ditt material kan vi antingen censurera materialet eller låta bli att publicera det.

Tack att du deltog i FOCT-verkets hemversion! Kom ihåg att städa efter dig! Om du inte vill hålla kvar det förnyade föremålet, vänligen återvinn materialet på ett korrekt sätt.

På Instagram-kontot kan du se vad andra konsttestare från runtom i Finland har gjort: @foct2.0

Målet med denna upplevelse är att vidga konsttestarnas uppfattning om konst och om konstmuseer och att uppmuntra dem till att lita på sina egna åsikter och det de själva gör
– alla kan uttrycka sin kreativitet!

Vi önskar att ni trivs på Generation Rex ONLINE virtuella besök! <3