teamLab

30.8.2018 – 6.1.2019

teamLab

Tokyobaserade teamLab (grundat 2001) är ett sektorsövergripande konstkollektiv som består av bortåt 500 experter på bildkonst, programmering, animationsgrafik, matematik, arkitektur, grafisk design och författare. Utgående från kollektiva initiativ eftertraktar man en ”omkonfigurering av verkligheten”. Kända för sina immersiva digitala installationer, alster som för betraktaren in i konstverket, vill teamLab undersöka mänskliga beteendemönster i den informationsepok vi lever i. Deras algoritmstyrda visuella verk växelverkar med publiken, och ofta skapas konsten tillsammans med betraktaren, samtidigt som traditionella uppfattningar om konst och konstnärskap ifrågasätts. teamLabs digitala verk, som är förankrade i japansk förmodernistisk konst, sammanför västerländsk och österländsk uppfattning om rumslighet genom att skapa ett nytt, gemensamt rum där åskådarna tillsammans kan engagera sig i universella teman som kreativitet, lek, utforskning, immersion, liv och flöde.

”Vi är stolta över att kunna inviga Amos Rex med teamLab och deras utställning”, konstaterar museichef Kai Kartio. ”En del av utställningen riktar sig speciellt till barn och barnasinnade.”

”Grundtanken för Amos Rex är att skapa en plattform som tar i betraktande konstens utveckling och förändrade tekniker. Innehållsmässigt står Amos Rex på tre ben: den experimenterande och tekniskt innovativa samtidskonsten, 1900-talets modernism och de forna kulturerna. teamLab representerar alldeles förträffligt det förstnämnda”, säger Kartio.

TeamLabs utställning är tekniskt ytterst krävande. Utställningen möjliggörs genom samarbete med projektortillverkaren Epson som är världsledande inom bildteknik.

Guidningar

Amos Rex visning

Kom och lär dig mera om det splitternya Amos Rex! Under den här rundvandringen får gruppen en introduktion till byggnaden och de pågående utställningarna. I guidningen ingår teamLab-utställningen, Sigurd Frosterus-samlingsutställningen och koncis information om museets historia och arkitektur. Guiden uppmuntrar till ett undersökande förhållningssätt och till att diskutera det man har sett och upplevt. Guidning kan bokas för grupper i alla åldrar.

Längd cirka 45 min.
Språk finska, svenska, engelska (ryska, franska, tyska, spanska, japanska)
Gruppstorlek max. 25 personer/guide
Pris 90 € (helger 150 €)

 

Boka

Amos Rex-intro

Amos Rex-introt ger gruppen en snabbstart i form av en kort presentation av museet och utställningarna. Efter introt kan gruppen sedan gå runt och studera verken på egen hand. Meddela i samband med bokningen om ni är intresserade av något visst ämne eller någon specifik del av museet. Guidning kan bokas för grupper i alla åldrar.

Längd cirka 20 min.
Språk finska, svenska, engelska (ryska, franska, tyska, spanska, japanska)
Gruppstorlek max. 25 personer/guide
Pris 50 € (bara vardagar)

 

Boka

Öppna guid­ning­ar

Varje lördag från och med 8.9.2018 hålls öppna guidningar som har olika teman varje månad.

Teman:
September Amos Rex tillkomst

Längd cirka 20 min.
Dag varje lördag
Språk på finska kl. 13.00
på svenska kl. 13.30
på engelska kl. 14.00
Gruppstorlek de 25 första ryms med, start från museets nedre entréhall
Pris ingår i biljettpriset