Magnus Enckell, Poikia rannalla, 1910.

Amos Rexiin pysyvästi talletettu arkkitehti Sigurd Frosteruksen (1876–1956) taidekokoelma on kuin rakkauden julistus 1800- ja 1900-luvun vaihteessa Euroopassa syntyneelle jälki-impressionistiselle väritaiteelle. Kokoelma on ensimmäisiä merkittäviä kotimaisen ja ulkomaisen modernin taiteen yksityiskokoelmia Suomessa. Suurin osa teoksista on ajalta 1905–1915, jolloin Frosterus toimi aktiivisesti taidekriitikkona ja esseistinä.

Noin puolet kokoelman teoksista on Magnus Enckellin (1870–1925) ja Suomeen 1897 tulleen belgialaisen Alfred William Finchin (1854–1930) maalaamia. Enckellin kokonaisuus on kattava läpileikkaus taiteilijan 1900-luvun tuotannosta. Kokoelman tunnettuja kansainvälisiä taiteilijoita ovat muun muassa Pierre Bonnard, Paul Signac, Théo van Rysselberghe, Henri-Edmond Cross, Maximilien Luce ja Louis Valtat.

Kokoelman omistaa Sigurd Frosteruksen säätiö.

Sigurd Frosterus -kokoelman gallery guide

Tai­de­ke­räi­li­jä Sigurd Frosterus

Sigurd Frosterus, ammatiltaan arkkitehti, oli itse rationaalisen arkkitehtuurin edustaja. Tunnetuin Frosteruksen suunnittelema rakennus on Stockmannin tavaratalo keskellä Helsingin keskustaa. Frosterus tunnetaan niin teollisuus- ja liikerakennuksistaan kuin asuintaloistaan, joista muutamat huomattavimmat sijaitsevat Helsingin Etu-Töölössä.

Sysäyksen taiteen keräämiseen Sigurd Frosterus sai muotoilija ja arkkitehti Henry van Veldeltä, jonka Weimarin toimistossa hän työskenteli 1903–1904, taiteilija Alfred William Finchin suosituksesta. Finch ja Enckell tarjosivat Sigurd Frosterukselle myös suoran kosketuksen ajan tuoreimpaan maalaustaiteeseen. Nuori Frosterus keräsi kokoelmansa nopeasti ja varmasti.

Sigurd Frosterus -sali on toteutettu Amos Rexin ja Sigurd Frosteruksen säätiön yhteistyönä. Säätiön tehtävä on hoitaa Frosteruksen taidekokoelmaa ja vaalia hänen henkistä perintöään. Frosteruksen talletuskokoelma oli myös esillä Amos Andersonin taidemuseossa Yrjönkadulla vuodesta 1994 alkaen. Vuonna 2018 se muutti Amos Rexiin ja nyt kokoelmasta on pysyvästi esillä noin 50 teosta.