Egypt of Glory, Collection Museo Egizio.

Pohditko jotain museovierailuun tai Egyptin loisto -näyttelyyn liittyen? Tällä sivulla vastaamme usein kysyttyihin kysymyksiin.

Näyttelyyn ei tarvitse ostaa lippua ennakkoon, lippuja on myynnissä paikan päällä normaalisti. Jokaiselle päivälle myydään vain rajallinen määrä ennakkolippuja ja lippujen saatavuus ovelta on suurempi. Ennakkolipulla voi välttää mahdolliset jonot, sillä sisäänkäynti ennakkolipulla tapahtuu museokaupan kautta.

Aukioloajat ja liput
Ennakkoliput

Näyttelyn esineet ovat hyvin vanhoja ja hauraita. Jotta esineet säilyisivät tuleville sukupolville, pitää ne säilyttää tietynlaisissa olosuhteissa. Tämän vuoksi näyttelytilan lämpötilaa ja ilmankosteutta seurataan todella tarkasti. Jos näyttelyyn tuodaan märkiä takkeja, vaikuttaa se ilmankosteuteen ja teosten turvallisuuteen.

Museon säännöt

Näyttelyyn ei saa viedä suuria laukkuja ja siellä ei saa kantaa reppua selässä teosten turvallisuuden vuoksi. Vaikka olisimme kuinka varovaisia, ison laukun kanssa voi huomaamatta osua johonkin. Kun reput ja laukut jätetään maksuttomiin lokeroihin, voimme ennaltaehkäistä näyttelyn arvokkaita esineitä vaarantavia tilanteita.

Museon säännöt

Näyttelyssä ei saa syödä tai juoda teosten turvallisuuden vuoksi. Nesteet, ruoka-aineet ja jopa sormenpäistä irtoava rasva ovat vaaraksi arvokkaille esineille. Eväitä saa nauttia taidepajatila Studio Rexissä, kun tila on vapaana.

Museon säännöt

Vain Amos Rexin omat oppaat saavat opastaa ryhmiä museossa. Näyttelyyn on mahdollista varata aika vierailulle ryhmän kanssa ilman opastusta. Huomioithan, että omatoimisella vierailulla ryhmän jäsen ei myöskään voi opastaa, vaan mahdolliset omat opastukset tulee antaa ennen tai jälkeen näyttelyvierailun. Varaa aika vierailulle ryhmän kanssa tai varaa opastus.

Näyttelyn vanhat, hauraat esineet sietävät vain rajallisen määrän valoa, jotta ne säilyisivät tuleville sukupolville. Valo kuluttaa esineitä minkä vuoksi myöskään salamaa ei saa käyttää, kun esineistä ottaa kuvia.

Museon säännöt

Egyptin loisto on hyvin poikkeuksellinen näyttely, sillä se sisältää äärimmäisen arvokkaita ja hauraita esineitä, joista vanhimmat ovat jopa 6000 vuotta vanhoja. Näin laajaa muinaisen Egyptin näyttelyä ei olla nähty, eikä todennäköisesti tulla pitkään aikaan näkemään Suomessa. Haluamme keskellä koronavirus-pandemiaa tehdä kaikkemme, että näyttely voidaan pitää auki ja että mahdollisimman moni pääsisi katsomaan sen paikan päälle. Haluamme suojella museokävijöidemme ja henkilökuntamme terveyttä edellyttämällä kaikilta yli 13-vuotiailta kasvomaskin käyttöä museon tiloissa. Tarjoamme kasvomaskin osana museolipun hintaa, ja meillä on lainattavia visiirejä niille, jotka eivät pysty käyttämään kasvomaskia terveydellisistä syistä.

Lue ohjeet turvalliselle museovierailulle.

Haluamme varmistaa, että mahdollisimman moni pääsee näkemään ainutlaatuisen Egyptin loisto -näyttelyn turvallisesti. Kasvomaskin edellyttäminen kaikilta yli 13-vuotiailta on nykyisten tutkimuksien ja suosituksien mukaan tehokkain tapa turvata henkilökuntamme ja kävijöidemme turvallisuus. Tarjoamme kasvomaskin osana museolipun hintaa, ja meillä on lainattavia visiirejä niille, jotka eivät pysty käyttämään kasvomaskia terveydellisistä syistä. Amos Rex on yksityinen museo ja tämän vuoksi museo voi määritellä säännöt, joita museon tiloissa tulee noudattaa. Seuraamme koronatilannetta ja kun tilanne jälleen paranee, voimme keventää turvallisuustoimenpiteitä ja muuttaa ohjeistusta.

Lue ohjeet turvalliselle museovierailulle.

Amos Rexin näyttely ”Egyptin loisto – Viimeiset suuret dynastiat” on ainutlaatuinen ja laaja muinaisen Egyptin historiaa esittelevä näyttely. Näyttelyn lähes 400 esinettä ovat lainassa Italian Torinossa sijaitsevasta Museo Egiziosta. Museo Egizion kokoelma on yksi maailman tärkeimmistä muinaisen Egyptin taiteen ja kulttuurin kokoelmista Egyptin ulkopuolella. ”Egyptin loisto” on kaksoisnäyttely, jonka toinen osa on samanaikaisesti esillä Tallinnan Kumu-taidemuseossa 21.3.2021 asti.
Amos Rexissä on esillä muinaisen Egyptin elämän ja kuoleman koko kirjo, arkisista esineistä aina kultaisiin amuletteihin, eläinten muumioihin ja suuriin veistoksiin saakka. Näyttelyssä pääsee tutkimaan muinaisten egyptiläisten vuodenkiertoa, maailmankuvaa ja valtiorakennetta. Kävijä saa tietoa jumalista ja egyptiläisten harjoittamasta uskonnosta, sekä siitä, miksi ja miten vainajia muumioitiin. Yhdessä esineistö muodostaa kiehtovan ja elävän kuvan muinaisesta Egyptistä. Lue lisää Egyptin loistosta.

Amos Rex on tulevaisuuteen suuntautunut ja voimakkaasti kiinni nykyhetkessä. Esittelemme muinaista Egyptiä, koska uskomme että tulevaisuuden rakentaminen vaatii menneisyyden tuntemista. Jotta voimme ymmärtää nykyaikamme ja tulevaisuuden taideilmiöitä, on matkustettava ajassa kauas taaksepäin. Muinainen Egypti on monessa suhteessa vaikuttanut eurooppalaiseen kulttuuriin.

Amos Rex on tullut tunnetuksi siitä, että sinne tullessaan tuntee astuvansa toiseen maailmaan. Tämä on tavoitteena myös Egyptin loisto -näyttelyssä: ihmeelliset esineet kokonaisvaltaisessa näyttelyarkkitehtuurissa kietovat kävijän tunnelmaansa. Erityistä huomiota on kiinnitetty siihen, että näyttelyssä on turvallista viettää aikaa, ja että se on mukaansatempaava myös lapsille ja nuorille.

On harvinaista nähdä muinaisesta Egyptistä kertova näyttely Suomessa. Viimeisin suuri muinaisesta Egyptistä kertova näyttely Suomessa oli vuonna 1994, Tampereen Taidemuseossa. Ennen sitä, Amos Andersonin taidemuseossa oli esillä muinaisegyptiläisiä esineitä, tasan 50 vuotta sitten. Kumun Egyptin loisto -näyttely on Viron ensimmäinen muinaisesta Egyptistä kertova näyttely maan historiassa.

Torinon Museo Egizio on alansa kärkeä maailmassa ja sillä on Kairon jälkeen maailman suurin muinaisen Egyptin kokoelma. Museo Egizion kokoelmaan kuuluu noin 40 000 esinettä muinaisesta Egyptistä. Suurin osa kokoelman esineistä on lähtöisin vuonna 1824 hankitusta Bernardino Drovettin kokoelmasta sekä museonjohtaja Ernesto Schiapparellin johtaman retkikunnan tekemistä kaivauksista Egyptissä vuosina 1903–1920. Kokoelmaa kartutetaan edelleen – sekä lahjoituksin että hankinnoin.

Torinon Museo Egizion kokoelmat on koottu yhteisymmärryksessä Egyptin silloisten viranomaisten kanssa. Museolla on erittäin hyvät suhteet Egyptin nykyiseen muinaismuistohallintoon, joka ei ole pyytänyt kokoelmia palautettavaksi. Museo Egizio tekee aktiivista yhteistyötä Egyptissä, mikä koetaan toimivaksi tällä hetkellä. Museo on myös mukana Euroopan Unionin rahoittamassa Kairon vanhan Egyptologisen museon kehityshankkeessa yhdessä British Museumin, Louvren, Berliinin Egyptiläisen museon ja Leidenin Rijksmuseumin kanssa. Lisäksi Museo Egizio tekee egyptiläisten tahojen kanssa tutkimusta ja yhteistyötä taatakseen, että heidän kokoelmansa olisivat entistä saavutettavammat.

On tärkeää, että maailmanhistoriaa muovanneiden muinaisten kulttuurien esineitä on nähtävillä eri puolilla maailmaa, ei ainoastaan niiden syntysijoilla. Tämä on tärkeää myös turvallisuussyistä. Arvokkaiden kokoelmien maantieteellinen laajuus takaa niiden säilyvyyden, mikäli sota tai luonnonkatastrofi vaarantaisi kokoelmien turvallisuuden yhdellä alueella.

Kuolema oli muinaisessa Egyptissä oleellinen osa elämää. Kuolema oli yhtä tärkeää kuin elämä, tarkemmin sanottuna muinaisessa Egyptissä oli vain elämää. Kuoleman myötä koitti uusi elämä. Voisikin sanoa, ettei ollut kuolemaa, oli vaan pelkkää elämää. Muinaisilla egyptiläisillä ei myöskään ollut omaa sanaa kuolemalle, siinä mielessä miten me sen tänä päivänä ajattelemme.

Tämä on kiinnostava näkökulma tarkasteltaessa kuolemaa tästä päivästä käsin. Käsitys kuolemasta ja kuolemanjälkeisestä elämästä vaihtelee eri kulttuureissa ja uskonnoissa. Kuolema on vääjäämätön osa elämää ja sen käsittely on tärkeää, koska jokainen törmää aiheeseen elämänsä varrella. Emme voi tietää mitä kuoleman jälkeen tapahtuu ja se voi tuntua ahdistavalta. Ehkä muinaisten Egyptiläisten tapa ajatella vain elämää ennen ja jälkeen kuoleman tuo aiheeseen uuden kiinnostavan näkökulman.

Muumiointi oli hyvin tärkeässä roolissa muinaisten egyptiläisten elämässä. Vainajia valmisteltiin kuolemanjälkeistä elämää varten huolellisen prosessin myötä, sen jälkeen, kun arkkuhautaaminen yleistyi. Ajateltiin, että fyysisen kehon on tärkeä säilyä hyvässä kunnossa manalaa varten. Sitä ennen kuuma hiekka oli hoitanut muumiointiprosessin luonnollisesti. Muumiot ovat mukana näyttelyssä kertomassa muumioinnin merkityksestä ja roolista tässä muinaisessa kulttuurissa.

Tarvitsisiko kuitenkaan oikeita muumioituja vainajia tuoda museoon, jotta aihetta voisi korostaa ja siitä puhua? Aiheesta voisi kertoa esimerkiksi kuvin. Oikeat muumiot on kuitenkin kaivettu esiin osaksi museoiden kokoelmia arkeologisten kaivausten yhteydessä ja haluamme näyttää tämän tosiasian mahdollisimman läpinäkyvästi.

Historian saatossa muumioituja vainajia on käytetty jopa junissa polttoaineena tai muuten käyttöesineiden kaltaisesti. Muumiot ovat monelle tuttuja myös populaarikulttuurista, jossa niitä on usein esitelty huumorin tai kauhun keinoin. Haluamme museona näyttää monille tutut muumiot toisenlaisessa valossa. Esitystapamme pyrkii herättämään kunnioitusta ja korostamaan sitä, että muumiot ovat esineiden sijaan oikeita menneiden aikojen ihmisiä. He ovat vainajia, joiden hautarauhaa tulee kunnioittaa. Olemme rakentaneet heille mahdollisimman hiljaisen tilan, jonne nykypäivän ihmiset voivat tulla osoittamaan kunnioitusta yhteistä ihmiskunnan historiaamme kohtaan ja käymään keskustelua aiheen ongelmallisuudesta.