Bill Viola: Inner Journey

22.9.2021–27.2.2022
Bill Viola, Tristan’s Ascension (The Sound of a Mountain Under a Waterfall), 2005.  Kuva: Kira Perov © Bill Viola Studio Amos Rex 2021
Bill Viola, Tristan’s Ascension (The Sound of a Mountain Under a Waterfall), 2005. Bild: Kira Perov © Bill Viola Studio

Bill Viola: Inner Journey

Bill Viola: Inner Journey
22.9.2021–27.2.2022

Taiteilija Bill Violan teokset ovat erilaisia ja eri kokoisia videoita. Amos Rexin näyttelyssä on todella suurikokoisia ja voimakasäänisiä videoprojisointeja sekä pienempiä ja hiljaisempia teoksia. Tällä sivulla käymme näyttelyn teokset tarkasti läpi, jotta voi suunnitella vierailun paremmin etukäteen.

Näyttelyssä on hyvin hämärää, jotta videoteokset näkyisivät. Osassa huoneista on voimakkaita ääniä. Muutamissa teoksissa esiintyy alastomia ihmisiä. Näyttely saattaa olla jännittävä perheen pienimmille. Teoksissa käsitellään elämän suuria kysymyksiä, kuten syntymistä ja kuolemaa, joten on hyvä varautua etukäteen keskustelemaan näistä aiheista.

Näyttelyssä ei ole lapsille suoraan sopimatonta sisältöä, mutta osa teoksista voivat olla tunnelmaltaan pelottavia.

Teoksista voit lukea lisää näyttelyesitteestä, jonka saat ilmaiseksi näyttelyn sisäänkäynniltä. Kaikki näyttelyn teokset ovat katseltavia videoita, osassa videoissa on ääntä. Videoiden katselun voi aloittaa mistä kohdasta tahansa, ja niitä voi katsella niin pitkän tai lyhyen aikaa kuin itse haluaa. Videoiden tarkka kesto kerrotaan näyttelyesitteessä sekä paikan päällä seinällä olevissa infolapuissa. Teoksia katsellaan etäältä, niihin ei saa koskea. Ainoa poikkeus on The Night Journey peliteos. Tätä teosta saa itse pelata paikan päällä olevien ohjeiden mukaan.

Lähes kaikissa teoksissa on ääntä. Aistiherkille on lainattavissa kuulosuojaimet museon vaatesäilytyksestä. Näyttelytiloissa on oppaita, jotka auttavat mielellään kaikessa.

Näyttelyn yleiset sisältöhuomautukset:
hämärää, voimakasta ääntä, alastomuutta.

Kartta

Bill Viola Inner Journey kartta Amos Rex 2021 fi

Kulku

Näyttelyn kulku

Näyttely alkaa suuresta huoneesta, jossa esitetään Bill Violan kaksi videoteosta peräjälkeen.

Tristanin ylösnousemus

Sisältöhuomautukset: hämärää, voimakas ääni
Videolla henkilö makaa alustalla ja tämän yli nousee vettä kohti yläilmoja. Vettä tulee enemmän ja enemmän, ja lopulta henkilö nousee veden mukana ylös ja lipuu kuvan ulkopuolelle.

Tulinainen

Sisältöhuomautukset: hämärää, voimakas ääni

Teoksessa henkilö seisoo katsomassa kohti suurta liekkimerta, kunnes hän kaatuu veteen ja katoaa.

Amos Rex, Bill Viola, Stations, 1994. Photo Tuomas Uusheimo Amos Rex 2021

Asemat

Sisältöhuomautukset: hämärää, voimakas ääni, alastomuutta

Asemat-teos on seuraavassa suuressa huoneessa. Teoksessa on viisi isoa videota. Videoiden edessä lattialla on kiitävät kivilaatat, joiden pintaan teos heijastuu. Kivilaattoihin lattialla ei saa koskea, liiku varovaisesti.

Videoilla näkyy alastomia vartaloita vedessä. Kehot liikkuvat veden alla.

Seuraavana näyttelyssä alkaa osio, jossa on yhdeksän pienempää teosta neljässä huoneessa. Olemme poimineet tähän alle tietoa vain sellaisista teoksista, joissa on jotain erityishuomioitavaa sisällön tai aistiärsykkeiden puolesta.

Amos Rex, Bill Viola, Unspoken, 2001. Photo Tuomas Uusheimo

Lausumaton

Teos koostuu kahdesta pienestä näytöstä, joilla näkyy lähikuvaa kahdesta aikuisesta, jotka kokevat paljon erilaisia tunteita. He näyttävät ahdistuneilta ja itkevät välillä. Tunnelma teoksessa saattaa tuntua osasta ihmisistä painostavalta tai synkältä.

Antautuminen

Henkilö istuu veden ääressä oman heijastuksensa edessä ja kastaa kasvonsa vedenpinnan alle. Tunnelma teoksessa saattaa tuntua osasta ihmisistä painostavalta tai synkältä.

Amos Rex, Bill Viola The Trial, 2015. Photo Tuomas Uusheimo

Koetus

Kahdella suurella näytöllä näkyy henkilö, jonka päälle kaatuu suuri määrä nestettä. Toisessa neste on väriltään tummaa ja voi muistuttaa verta.

Amos Rex, Bill Viola and USC Game Innovation Lab, The Night Journey, photo: Tuomas Uusheimo

Öinen matka

Sisältöhuomautukset: hämärää, intensiivinen tunnelma, alastomuutta

Öinen matka on pelitaideteos, joka sijaitsee museon taidepajatilassa Studio Rexissä. Teosta voi pelata. Pelissä liikutaan mustavalkoisessa maisemassa, jossa voi toimia vapaasti. Pelin ikäraja on 7 ja 4–6-vuotiaat voivat pelata sitä aikuisen seurassa.