Battle 101: katutanssin lyhyt oppimäärä

Generation 2020 -näyttelyn tapahtumallinen teos esitetään striiminä Bio Rexistä. 

Johan Högsten Battle 101: katutanssin lyhyt oppimäärä esitetään livestriiminä 24.5. klo 15–16.30.

Tämä ei ole kurssi eikä tästä ei saa todistusta. Battle 101: katutanssin lyhyt oppimäärä on livestriimin kautta koettava tapahtumallinen teos, jossa pääsemme nauttimaan Suomen kovimpien katutanssijoiden taidoista ja tiedoista sekä oppimaan jotain uutta katutansseista ja hip hop -kulttuurista.

Battle 101:ssa tutustumme hip hopin yhteen piirteeseen: taidoilla kilpailemiseen. Teoksen ydin on Hip Hop 2vs2 battle, jossa Suomen hip hopin huippuosaajat tanssivat sekä yhdessä että vastakkain. Tärkeintä ei ole voitto, vaan vuorovaikutus, liikkeen flow ja hetkeen heittäytyminen. Striimin aikana yleisö pääsee myös tuomarin paikalle äänestämään omaa suosikkiaan.

Tapahtumassa saamme myös tietoa hip hop -kulttuurista, josta katutanssi kumpuaa. Breakdance on yksi hip hopin neljästä elementistä, joihin kuuluu myös DJ:aus, MC:aus (räppi) sekä graffitit. Hip hop -kulttuuri on musta kulttuuri, jonka alkuperä tulee tiedostaa ja sitä tulee kunnioittaa sen parissa vieraillessa. Tapahtumassa tutustutaankin hip hop -kulttuurin juuriin, hip hopin poliittisuuteen sekä aktiiviseen antirasismiin. Videolla aiheesta kertoo taiteilija, opettaja, fasilitaattori ja hiphop head Julian Owusu.

Tapahtuma on ilmainen ja se on suomeksi. Striimin pariin löydät tapahtumapäivänä tällä sivulla.
Teos on osa viime vuonna Amos Rexissä järjestettyä Generation 2020 -näyttelyä.

Lataa tästä opas antirasismin ensiaskeliin ja tietolähdelista katutanssiin:

Ensiaskeleet antirasismiin Katutanssista

Hip Hop 2vs2 Battle

8 kutsuvierasta + 8 esikarsittua osallistujaa
Battlen kulku: Pari muodostetaan yhdestä kutsuvieraasta ja yhdestä videokarsinnan kautta valitusta tanssijasta. Näin syntyy 8 paria, jotka turnauksenomaisesti battlaavat kohti finaalia ja voittoa.

  • Tuomarit: Johan Högsten, Marika Peura + striimin yleisö
  • MC Slyrre äS
  • DJ Sleezy J
  • Kutsuvieraat: Augusto Guerra, Kaisa Nieminen, Ninja Törmä, Roosa Kontiokari, Sampo Cameron Stevenson, Samuli Eloranta, Sini Tuominen, Unna Terävä
  • Valitut tanssijat: Ainu Kyrönseppä, Mas1 (Masi Saurén), Lumi Okker, Ida Kuusisaari, Oliver Brandt, Casimir Kurjanen, Olli Sukuvaara, Pontus Linder
  • Palkinto: Voittaja palkitaan 100 euron palkintosummalla ja hän saa valita antirasistisen tai mielenterveystyötä nuorten parissa tekevän järjestön, jolle Amos Rex lahjoittaa 1000 euroa.

Tanssijat

Kutsutut tanssijat

Directly from Brazil, the dancer, hip hop teacher and researcher Augusto Guerra came to participate in this Hip Hop battle with the Finns.

Kaisa Nieminen on Helsingissä asuva tanssija, koreografi ja esiintyjä. Hän rakastaa freestylea ja ringittelyä, erityisesti hiphop ja waacking ovat lähellä hänen sydäntään. Kaisa on valmistunut koreografiksi Inter-University for Dance Berlin (HZT) yliopistosta ja operoi sekä katutanssin että nykytanssin kentällä.

Ninja on 18-vuotias vaasalaislähtöinen tanssija. Ninja opiskelee Sibelius-lukiossa ja tanssii mm. eri katutanssilajeja ja nykytanssia — hip hop on kuitenkin aina ollut lähimpänä hänen sydäntään.

Roosa Kontiokari on hiphopiin ja houseen keskittyvä tanssija sekä osa oululaista XULUconnection-crewiä. Tanssimisen ohella Roosa tekee myös kuvataidetta ja on aktiivisesti mukana erilaisten hip hop -kulttuuriin liittyvien tapahtumien järjestämisessä.

Sampo Cameron Stevenson on suomenkanadalainen tanssija. Hän asuu tällä hetkellä Oulussa ja opiskelee lukiossa, jonka jälkeen Sampo aikoo suunnata tanssitaiteen alalle. Sampo on kiinnostunut Hip hop -kulttuurista ja maailmanlaajuisen tanssiskenen monimuotoisuudesta.

Samuli Eloranta on 25-vuotias tanssija ja tanssinopettaja Helsingistä. Samuli on tanssinut monia eri lajeja, mutta suurin pohja hänellä on hip hopissa ja eri katutanssilajeissa.

Sini toimii tällä hetkellä tanssijana, tanssinopettajana ja tapahtumatuottajana sekä koittaa jakaa näiden lisäksi aikaa myös räppäämiselle. Sini on erittäin omistautunut ymmärtämään Hip Hop kulttuuria kokonaisvaltaisemmin ja pyrkii kulttuurissa vierailevana osallistumaan kulttuuriin mahdollisimman kestävällä tavalla kulttuurin historiaa, perimää sekä arvoja kunnioittaen. Sini matkustelee mielellään ympäri maailmaa osallistuakseen hyviin jameihin ja battleihin. Sini rakastaa liikkua erilaisiin musiikkityyleihin ja hänelle on tärkeää löytää eri tanssilajien liikepohjan kautta tapoja ilmaista itseä aidosti ja rehellisesti.

Unna Terävä on helsinkiläinen tanssija, tanssinopettaja sekä GROOVES.FI-tanssistudion perustaja. Unnalle on tärkeää jatkuvaan kasvuun sekä oman tietämyksen ja ymmärryksen avartamiseen pyrkiminen ja sitä kautta uuden luominen.

Battle 101:ssä kutsutut tanssijat saavat parikseen joukon avoimen haun kautta valittuja katutanssijoita. Battlaamaan saapuvat:

Ainu Kyrönseppä
Mas1 (Masi Saurén)
Lumi Okker
Ida Kuusisaari
Oliver Brandt
Casimir Kurjanen
Olli Sukuvaara
Pontus Linder