Battle 101: grundkurs i gatudans

Detta deltagarbaserade verk är en del av Generation 2020-utställningen och presenteras nu som en livestream från Bio Rex. Du kan delta i verket genom att ansöka till battlen, instruktionerna finns nedan.

Livestream från Bio Rex i Amos Rex på 24.5 kl. 15.00–16.30.

Det här är ingen kurs och det ges inga intyg för den. Battle 101: grundkurs i gatudans (2021) är ett deltagarbaserat verk som kan upplevas via en livestream. Här får vi får se prov på Finlands häftigaste gatudansares skicklighet och kunskap och lära oss något nytt om gatudans och hiphopkultur.

På Battle 101 får vi bekanta oss med ett av hiphopens särdrag: att tävla i skicklighet. Verkets kärna är Hip Hop 2vs2 battle, där toppförmågorna inom finländsk hiphop dansar både tillsammans och mot varandra. Men i Battle 101 är det viktigaste inte segern, utan interaktionen, flowen i rörelsen och leva sig in i ögonblicket. Under livestreamen får publiken agera domare och rösta på sina egna favoriter.

Verket är en del av Generation 2020-utställningen som hölls på Amos Rex förra året.

Hip Hop 2vs2 Battle

8 inbjudna gäster + 8 deltagare från uttagningen

Såhär går det till:

Par bildas av en inbjuden gäst och en dansare som valts genom videouttagningen. På så sätt bildas 8 par som battlar i en turnering på väg mot finalen – och segern.

  • Domare: Johan Högsten, Marika Peura + streampubliken
  • MC Slyrre äS
  • DJ Sleezy J
  • Inbjudna dansare: Augusto Guerra, Kaisa Nieminen, Ninja Törmä, Roosa Kontiokari, Sampo Cameron Stevenson, Samuli Eloranta, Sini Tuominen, Unna Terävä
  • Valda dansare: Ainu Kyrönseppä, Mas1 (Masi Saurén), Lumi Okker, Ida Kuusisaari, Oliver Brandt, Casimir Kurjanen, Olli Sukuvaara, Pontus Linder
  • Pris: Vinnaren får ett pris på 100 euro och får välja ut en organisation som gör antirasistiskt arbete eller mentalvårdsarbete bland ungdomar som Amos Rex donerar 1000 euro till.

Dansare

Dansaren, hiphopläraren och forskaren Augusto Guerra kom direkt från Brasilien för att battla med finländarna.

Kaisa Nieminen är dansare, koreograf och dansartist och hon bor i Helsingfors. Hon älskar freestyle och circle, speciellt hiphop och waacking ligger henne varmt om hjärtat. Kaisa är utbildad koreograf från Inter-University for Dance Berlin (HZT) och hon ägnar sig åt både gatudans och modern dans.

Ninja, 18 år, är dansare från Vasa. Ninja studerar vid Sibeliusgymnasiet och hon dansar bl.a. gatudans och modern dans – hiphop har ändå alltid varit det som ligger henne speciellt varmt om hjärtat.

Roosa Kontiokari är en dansare som fokuserar på hiphop och house och hon är en del av XULUconnection-crew i Uleåborg. Vid sidan om dansen gör Rosa också bildkonst och hon deltar aktivt i att arrangera evenemang med anknytning till hiphopkulturen.

Sampo Cameron Stevenson är finskkanadensisk dansare. För tillfället bor hen i Uleåborg och går i gymnasiet, efter det tänker hen rikta in sig på danskonst. Sampo är intresserad av hiphopkultur och mångfalden på den globala dansscenen.

Samuli Eloranta, 25 år, är dansare och danslärare från Helsingfors. Samuli har dansat många olika sorters dans, men mest erfarenhet har Samuli av hiphop och annan gatudans.

Sini verkar för tillfället som dansare, danslärare och evenemangsproducent och försöker också hitta tid för rappandet. Sini är djupt engagerad i att få en mera övergripande förståelse för hiphopkulturen och försöker som gäst i den kulturen delta på ett så hållbart sätt som möjligt och respektera dess historia, arv och värderingar. Sini reser gärna runt i världen för att delta i bra jam och battler. Sini älskar att röra sig mellan olika musikstilar och för henne är det viktigt att studera olika dansgrenars rörelsespråk för att hitta äkta och ärliga sätt att uttrycka sig på.

Unna Terävä är en dansare, danslärare i Helsingfors och grundaren av GROOVES.FI dansstudio. Det är viktigt för Unna att sträva efter kontinuerlig tillväxt och bredda sin egen kunskap och förståelse och därigenom skapa något nytt.

Dansarna som är inbjudna i Battle 101 kommer att paras ihop med gatadansare som väljs genom en öppen sökning. De valda dansarna är:

Ainu Kyrönseppä
Mas1 (Masi Saurén)
Lumi Okker
Ida Kuusisaari
Oliver Brandt
Casimir Kurjanen
Olli Sukuvaara
Pontus Linder