Harold Hejazi, Ge­ne­ra­tion 2026 -juryn pu­heen­joh­ta­ja kir­joit­taa:

”Tarkoituksenamme oli kuvata tätä sukupolvea heidän taiteensa kautta – ja valitut teokset tarjoavat ikkunan heidän kirkkaaseen näkökulmaansa, joka jää monesti vanhemmilta sukupolvilta tavoittamatta. Valinnan energia ja uhmakkuus tiivistävät murrosajan tunnelman – hetken, jolloin noustaan ylös, kyseenalaistetaan normit ja kuvitellaan uudenlaisia mahdollisuuksia.”

Lue koko loppulausunto Generation 2026 -taiteilijavalinnoista!

Generation 2026

Generation 2026 -näyttelyyn valitut teokset tarjoavat suodattamattoman näkymän nuorten taiteilijoiden tämänhetkisiin huoliin, kamppailuihin ja unelmiin. Teoksissa käytetään monipuolisesti eri medioita – mukana on pelejä, osallistavia uuden median installaatioita ja esityksiä – ja ne hämärtävät perinteisiä rajoja kutsuen yleisönsä kohtaamaan aikamme kipeimpiä yhteiskunnallisia kysymyksiä.

Näyttelyn ytimessä on vallan tarkastelu: kuinka vapautta rajoitetaan ja miten valtaa käytetään kehojen, tilojen ja identiteettien yli. Teosten kokonaisuus osoittaa, kuinka taide voi paljastaa ja kyseenalaistaa arkielämää muovaavia näkymättömiä voimia – poliittisia rakenteita, institutionaalisia sääntöjä sekä sosiaalisia normeja ja odotuksia. Moni käsittelee toimijuutta: miten oma paikka otetaan haltuun, rajoja rikotaan tai suhde julkisiin tiloihin määritellään uudelleen.

Vallan kritiikin rinnalla kulkee toinen, yhtä vahva virta: tarve kytkeytyä uudelleen omaan taustaansa ja identiteettiinsä. Moni etsii juuriaan ja ammentaa muun muassa perinteisistä käsityömuodoista ja historiasta. Vaikka katse kääntyy myös menneeseen, taiteilijat ovat samalla vahvasti kiinni juuri tässä hetkessä. Lähestyvä ympäristökriisi on vahvasti läsnä näyttelyn teoksissa. Taiteilijat nostavat esiin ilmastonmuutoksen ja saastumisen sekä haastavat katsojia pohtimaan kulutuskeskeisen elämäntavan ekologisia seurauksia.

Näyttelyssä korostuu myös halu lisätä vähemmistöjen – kuten queer-, vammais- ja liikkuvien yhteisöjen – näkyvyyttä. Taiteilijat vahvistavat näiden ryhmien ääntä ja nostavat esiin yhteiskunnan ristiriitaisuudet ja puutteet heidän tunnistamisessaan ja huomioimisessaan.

Teknologian ja digikulttuurin läpitunkeva vaikutus on toinen usein toistuva teema. Monet taiteilijoista käsittelevät sitä painetta, jota kasvu hyperyhteydessä, tietotulvassa ja digitaalisen minäkuvan maailmassa tuo mukanaan. Ylikuormituksen keskellä he pohtivat digitaaliajan nopeatempoista ja kaoottista luonnetta.

Vaikka näyttely pureutuu painaviin ajankohtaisiin aiheisiin, kepeä huumori ja absurdius nousevat esiin rohkeina vastarinnan keinoina. Tämä valinta esittelee sukupolven, joka ei kaihda käsiensä likaamista – ei käsityön, teknologian eikä aktivismin parissa, eikä myöskään vaikeiden totuuksien kohtaamisessa. Nämä taiteilijat ovat identiteettinsä rakentamisen keskellä – ja samalla he rakentavat myös tulevaisuutta. Teokset ovat raakoja, välittömiä ja tinkimättömiä, ja ne tavoittavat tämän päivän nuorten tunne-elämän monikerroksisuuden ja poliittisen tietoisuuden.

Juryn tehtävänä ei ollut vain arvioida taiteellista laatua, vaan myös kuunnella ja yrittää ymmärtää uuden sukupolven ääntä. Tarkoituksenamme oli kuvata tätä sukupolvea heidän taiteensa kautta – ja valitut teokset tarjoavat ikkunan heidän kirkkaaseen näkökulmaansa, joka jää monesti vanhemmilta sukupolvilta tavoittamatta. Valinnan energia ja uhmakkuus tiivistävät murrosajan tunnelman – hetken, jolloin noustaan ylös, kyseenalaistetaan normit ja kuvitellaan uudenlaisia mahdollisuuksia.

— Harold Hejazi,
Generation 2026 -raadin puheenjohtaja

Generation 2026 -juryn puheenjohtaja Harold Hejazi. Kuva: Stella Ojala / Amos Rex

Ge­ne­ra­tion 2026 -raati

Generation 2026 -raadin puheenjohtaja on kanadalainen taiteilija, pelisuunnittelija ja pedagogi Harold Hejazi. Hän työskentelee laaja-alaisesti osallistavan esitystaiteen, pelisuunnittelun ja yhteisöjen osallistamisen parissa. Helsingissä asuva Hejazi on viime vuosina tutkinut videopelien käyttöä teatteritaiteessa, ja hän käsittelee muun muassa rotuun, marginalisointiin ja nykyaikaiseen monikulttuurisuuteen liittyviä teemoja.

Juryssa Amos Rexiä edustivat museonjohtaja Kieran Long, avustava kuraattori Krista Mamia, yleisötyön kuraattori Laura Porola ja näyttelyassistentti Inna Schwanck. Vuoden 2023 Generation-taiteilijoita edustivat Yoonsik Kim ja Aino Kontinen. Kontinen työskentelee kirjoittamisen, esittävien taiteiden ja linssipohjaisen taiteen parissa, ja Kim muodin ja taiteen leikkauspinnoilla.