Generation

Amos Rexin Generation-triennaali on ennakkoluuloton ja kiehtova katsaus nuoren, nousevan taiteen tekijäpolven taiteeseen ja ajatuksiin. Joka kolmas vuosi pidettävä näyttely esittelee laajan kattauksen teoksia noin 40 nuorelta 15–23-vuotiaalta taiteilijalta ja taiteen tekijältä, jotka on valittu näyttelyyn avoimen teoshaun kautta. Generation-taiteilijat liikkuvat vapautuneesti eri taiteenlajien välillä; triennaali kokoaa yhteen koko kirjon taiteen eri tekniikoita ja tyylejä esitystaiteesta maalauksiin, keramiikkaan, tekstiilitaiteeseen, peleihin, videoon, ja enemmän. Asenteen lisäksi yhteistä on se, että teokset heijastelevat myös yhteisen eletyn elämän ja maailman tapahtumien lähivuosia.

Teokset valitsee jury, jonka muodostavat edellisen Generationin taiteilijaedustus, Amos Rexin edustajat sekä tehtävään kutsuttava puheenjohtaja, joka edustaa taiteenkentän tuoreita, kutkuttavia ja nousevia suuntauksia.

Generation 2026 aukeaa Amos Rexissä keväällä vuonna 2026.

SAVE THE DATE: näyttelyn teoshaku aukeaa lokakuussa 2024!

Generation 2026 -juryn puheenjohtaja Harold Hejazi. Kuva: Stella Ojala / Amos Rex

Ge­ne­ra­tion 2026 -jury

Generation 2026 juryn puheenjohtaja on kanadalainen taiteilija, pelisuunnittelija ja pedagogi Harold Hejazi. Hän työskentelee laaja-alaisesti osallistavan esitystaiteen, pelisuunnittelun ja yhteisöjen osallistamisen parissa. Helsingissä asuva Hejazi on viime vuosina tutkinut videopelien käyttöä teatteritaiteessa, ja hän käsittelee muun muassa rotuun, marginalisointiin ja nykyaikaiseen monikulttuurisuuteen liittyviä teemoja.

Juryssa Amos Rexiä edustavat museonjohtaja Kieran Long, avustava kuraattori Krista Mamia, yleisötyön kuraattori Laura Porola sekä kuraattori Terhi Tuomi. Vuoden 2023 Generation-taiteilijoita edustavat Yoonsik Kim ja Aino Kontinen. Kontinen työskentelee kirjoittamisen, esittävien taiteiden ja linssipohjaisen taiteen parissa, ja Kim muodin ja taiteen leikkauspinnoilla.

Open call

SAVE THE DATE – OPEN CALL: Hae Generation 2026 -näyttelyyn

Generation 2026 teoshaku aukeaa 1.10.2024! Tilaa itsellesi ilmoitus hakuklinikoista, Amos Rexin avoimista ovista ja teoshaun aukeamisesta jättämällä meille yhteystietosi.

Generation-näyttelyihin haetaan mukaan yhdellä tai useammalla teosehdotuksella. Haku on auki 15–23-vuotiaille, eli vuosina 2001–2009 syntyneille, Suomessa toimiville taiteilijoille ja taiteen tekijöille. Näyttelyyn haetaan teoksia taiteen koko kirjolta: teos voi olla esittävien taiteiden kentältä, se voi olla maalaus, valokuva tai veistos, tai videotaideteos, tekstiilitaidetta, installaatio, peli, ja niin edelleen. Teoksen ei tarvitse olla valmis, kun haet. Hakea voi yksin tai ryhmänä.

Generation 2026 -näyttelyn teoshaku on avoinna 1.10.–31.10.2024.

Järjestämme kiinnostuneille hakuklinikoita ja Amos Rexin avointen ovien päivän. Etänä järjestettäviä hakuklinikoita pidetään suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Hakuklinikoilla esittelemme, miten teoshakuprosessi toimii ja autamme tarvittaessa hakualustan käytössä. Paikan päällä Amos Rexissä järjestettävässä avoimissa ovissa pääset tutustumaan niihin tiloihin, joihin voit teoksesi toteuttaa.

Kaikille valituille taiteilijoille tarjotaan mahdollisuus hakea Amos Rexin omistajalta Konstsamfundetilta projektiapuraha näyttelytyöskentelyä varten.

Tilaa sähköpostiisi muistutus, kun hakuklinikoiden ja avointen ovien päivien ilmoittautuminen on auki! 

"*" näyttää pakolliset kentät

Nimi / Namn / Name*
Tilaa / Beställ / Sign up*