Elämänviiva

Keväällä 2019 Amos Rex esittelee belgialaisen taidemaalari René Magritten (1898-1967) ensimmäistä kertaa Suomessa. Surrealismin johtohahmona pidetty taiteilija on erityisesti tunnettu teoksistaan, joissa arkinen todellisuus käännetään päälaelleen; omena valtaa kokonaisen huoneen, ja nenä kääntyy piipuksi. Tuttu onkin yhtäkkiä hämmentävän vierasta.

Taiteilijan surrealististen vaiheiden päämääränä oli päästä selvyyteen ihmiseen liittyvästä arvoituksesta – vastausta ihmisyyden universaalisti pohdittuun kysymykseen Magritte haki taiteensa kautta. Luotaamalla arkitodellisuutta hän koetti päästä käsiksi siinä piilevään mysteeriin.

Näyttelyssä annetaan puheenvuoro taiteilijalle itselleen: se on rakennettu Magritten luennon Elämänviiva pohjalta, jonka hän piti Antwerpenissa vuonna 1938. Tilaisuus oli yksi niistä harvoista kerroista, kun arvoituksellinen taiteilija avasi työskentelytapojaan ja taiteellisia vaikuttimiaan. Magritte oli muutoin aina kieltäytynyt selittämästä teoksiaan, jotka tarjosivat väläyksiä siitä, miltä ”maailman mysteeri” voisi kuvallisessa muodossa näyttää.

Esillä olevat teokset avaavat monipuolisesti Magritten työskentelyn kehitystä eri aikakausilla. Magritten elämänvaiheet ja ajatukset siivittävät matkaa taiteilijan vaiherikkaan uran läpi aina surrealismin esiasteista ”sikailukauteen”. Kuvataiteiden lisäksi elokuvasta kiinnostuneen taiteilijan näyttelyn oheisohjelma laajenee myös Bio Rexin valkokankaan puolelle Fantômas-mykkäelokuvasarjan muodossa.

Näyttely toteutetaan yhteistyössä sveitsiläisen Luganon taidemuseon kanssa. Näyttelyn kuraattoreina ovat toimineet belgialaiset surrealismin asiantuntijat, Charleroin valokuvamuseon johtaja Xavier Canonne sekä taidehistorioitsija Julie Waseige.

Magritten sur­rea­lis­mi

Surrealismi on modernin taiteen, kirjallisuuden ja elokuvan suuntaus, joka vaikutti pääasiassa maailmansotien välillä mutta jonka perintö näkyy kuvataiteessa vielä tänä päivänäkin. Liike syntyi vastalauseena realismille ja kubismille – surrealismi merkitsee sananmukaisesti todenmukaisuuden yläpuolella olemista. Liikkeen johtaja oli ranskalainen runoilija André Breton ja tunnettuihin surrealistitaiteilijoihin luetaan muiden muassa Salvador Dali ja Joan Miró. Surrealistit painottivat taiteen syntymistä ilman järjen, estetiikan ja moraalin tietoista kontrollia, ja heitä kiinnostivat unet ja psykoanalyyttinen teoria.

René Magritte belgialaisine surrealistipiireineen erosi kuitenkin joukosta käyttäessään todellisuutta välineenä kyseenalaistaessaan itse todellisuuden. Magritte ei ollut niinkään kiinnostunut alitajunnasta, vaan tutki taiteensa kautta todellisuutta epäluotettavana ja ideologisena rakenteena. Sen elementtejä pilkkomalla ja lainaamalla oli kuitenkin mahdollista lähestyä ihmisen olemassaoloon liittyviä perustavanlaatuisia kysymyksiä, Magritten sanoin ”maailman mysteeriä”.

Amos Rex: Amiina & Fantômas -ki­no­kon­sert­ti

la 6.4.2019 klo 19

Amos Rex ja Korjaamo Kino järjestävät lauantaina 6.4. säestetyn mykkäelokuvakonsertin Amiina: Juve vs. Fantômas. Surrealistit – erityisesti Magritte – olivat hullaantuneen kiinnostuneita Fantômasista, pirullisesta mestaririkollisesta. Magritte-näyttelyn teos The Flame Rekindled on suora kunnianosoitus ensimmäiselle naamioidulle antisankarille.

 

Fantômas

Yksi 1910-luvun merkittävimmistä rikoselokuvasarjoista Bio Rexissä

René Magritten näyttelyn aikana Amos Rex esittää Louis Feuilladen ohjaaman Fantômas-elokuvien sarjan kokonaisuudessaan. Esityksiä on joka maanantai 11. maaliskuuta saakka. Ranskankieliset elokuvat on tekstitetty englanniksi.

Esityksiin on vapaa pääsy.

Esitykset:

Fantômas I: In the Shadow of the Guillotine (À l’ombre de la guillotine, 1913), 58 min 11.2.2019 klo 17

Fantômas II: Juve vs. Fantômas (Juve contre Fantômas, 1913), 64 min 18.2.2019 klo 17

Fantômas III: The Murderous Corpse (Le Mort Qui Tue, 1913), 95 min 25.2.2019 klo 17

Fantômas IV: Fantômas vs. Fantômas (Fantômas contre Fantômas, 1914), 61 min 4.3.2019 klo 17

Fantômas V: The False Magistrate (Le Faux Magistrat, 1914), 75 min 11.3.2019 klo 17

Korjaamo Kino: Twisted Visions

Elokuvasarja tutkii, miltä viime vuosikymmenten elokuvan surrealismi voisi näyttää

Amos Rexin Magritte-näyttelystä alkuinnoituksensa saanut elokuvasarja Twisted Visions tuo valkokankaalle kummia tapauksia ja elokuvallisia muodonmuutoksia.

Surrealismi yleensä ja Magritten teokset erityisesti luottavat vahvojen, hätkähdyttävien kuvien voimaan. Twisted Visions -sarjan elokuvissa kuvat muuntuvat uusiksi, hahmot ja tilanteet toisiksi. Nykyisyyden, historian ja tulevaisuuden, toden ja ei-toden väliin nivoutuu useita, joskus katsojan eksyttämään pyrkiviä kerroksia. Sarjan on kuratoinut kertomuksentutkija ja elokuvakirjoittaja Tytti Rantanen.