Tervetuloa mukaan pienten omalle online-taidekierrokselle vuonna 2020 Amos Rexissä esillä olleeseen Generation 2020 -näyttelyyn!

Tämä kierros sopii erityisen hyvin kaikille alle 8-vuotiaille. Kierrosta voi seurata kuunnellen.

Oletko jo tavannut Oun?

Oletko jo tavannut Oun?

Tämä on Ou. Ou on siitä erikoinen, että yleensä vain lapset voivat nähdä hänet. Ou asuu Helsingissä taidemuseossa nimeltä Amos Rex. Oletko joskus käynyt taidemuseossa? Ne ovat paikkoja, joissa näytetään taideteoksia – kaikki saavat tulla niitä katsomaan!

Museot keräilevät taidetta ja pitävät kokoelmastaan hyvää huolta. Onko sinulla jokin kokoelma? Mitä keräilet? Ou kerää kiviä, joita putoilee museovieraiden kengänpohjista.

Ou syntyi samaan aikaan kuin museo, ja asuu yhä siellä. Ou antaa nyt sinulle yksityiskierroksen tämän hetken näyttelyyn.

Generation 2020

Generation 2020 on

Parasta aikaa Amos Rexissä on esillä näyttely nimeltään Generation 2020. Generation-näyttelyn kaikki taiteilijat ovat nuoria, 15–23-vuotiaita joka ikinen! Suuri osa on vielä koulussa, opiskelijoina. Aikuisia, jotka ovat koulussa, kutsutaan opiskelijoiksi.

Yleensä taidenäyttelyssä taiteilijat ovat aikuisia ja vanhimmat voivat olla ikivanhoja (vaikkapa satoja vuosia vanhoja…). Kuinka vanha on vanhin tuntemasi ihminen?

Outa vipattaa

Nämä teokset saavat Oun vipattamaan

Ou pitää teille nyt kierroksen museossa ja esittelee teokset, jotka herättävät hänessä tunteita. Nämä teokset saavat Oun hytkymään, hyppimään, värisemään, plötsähtämään, uinahtamaan, rakastumaan ja hieman surustumaankin.

Hurmaavat herkut

Hurmaavat herkut

Olisinpa herkku! Kaikki Oun tutut rakastavat herkkuja! Pinja Salmi on maalannut nämä ilmeikkäät syötävät. Kaikilla niillä näyttää olevan hyvin paljon tunteita, sen voi huomata niiden ilmeistä. Yksi hymyilee, toinen kurtistaa kulmiaan. Minkälaisia tunteita tunnistat? Oun mielestä donitsi näyttää iloiselta, mutta myös hieman juonikkaalta. Mitä sillä on mielessään?

Teokset valmistuivat viime vuonna ja niiden suomenkieliset nimet voisivat olla Donitsin karmiva hymy, Ihmeiden kakku, Äkäinen muffinsi, Minä jäätelö, Pulla uunissa ja Oletko hyytelö? Taiteilija antoi teoksille englanninkieliset nimet, jotka ovat Donut Smile It’s Creepy, Cake of Wonder, Grumpy Muffin, I Scream, Bun in the Oven ja Are You Jelly?

Oun lempiherkku on Berliininmunkki, koska se jotenkin kummasti näyttää tutulta. Mikä on sinun lempiherkkusi? Minkälainen ilme tällä herkulla on? Etsi käsiisi peili, ja harjoittele erilaisia herkkuilmeitä.

Taiteilijan nimi on Pinja Salmi. Hän on tehnyt kaikki nämä teokset maalaamalla kankaiselle pohjalle akryylimaalilla. Tämä maali on muovipohjainen, sitä ei siis voi kuivumisen jälkeen sekoittaa vedellä. Maali kuivuu hyvin nopeasti, jos verrataan vaikka öljymaaliin, joka kuivuu hyvin hitaasti.

Ihana sörsseli

Ihana sörsseli

Tämä mystinen seos saa Oun katsomaan tarkkaan. Onko se juhlakeitos? Kimalletta, ihania värejä, merkillisiä aineksia ja kiinnostavaa struuttausta. Onko se jonkin vieraan planeetan pinta vai hauska täytekakku?

Rosalia Silfer on tehnyt nämä kiehtovat taideteokset käyttäen mitä kummallisimpia materiaaleja. Näiden katselu saa Oun värisemään!

Ou inspiroituu! Eli innostuu niin, että haluaa itsekin kokeilla. Ou lähtee ulos ja etsii ympäriltään kiinnostavia kappeleita: kiviä, löytyneen avaimen, lehtiä ja keppejä. Alustana Ou käyttää kotimuseonsa kattoa ja asettelee sille löydöistään kivan kasan. Sehän on täytekakku!

Taiteilijan nimi on Rosalia Silfer. Hän on tehnyt monia taideteoksia, tässä niistä kaksi nimeltään Lilia ja Anber. Niissä on käytetty hyvin monipuolisia materiaaleja, kuten erilaisia maaleja, uretaania (eli sitä semmoista pursutettavaa juttua, jota käytetään usein taloja rakentaessa eri kohdissa) pelti, mädäntyneet ruoat, epoksi eli vahva läpinäkyvä muoviliima, joka peittää alleen teoksessa mädäntyneen ruuan. Näin ruoka jähmettyy eikä voi enää jatkaa mätänemistä.

Juhlat!

Juhlat!

Bileet! Oun tanssitassut alkavat vipattamaan heti näihin juhliin saapuessaan. Mutta hetkinen, näyttävätkö kaikki vieraat viihtyvän juhlissa, joita Julia Masalin kuvaa piirustuksessaan? Ou kiinnittää huomiota erityisesti jääkarhuun ja pupuun. Heitä pitää piristää!

Ou heittää pyöryläiselle lanteelleen hulavanteen ja alkaa pyörittää sitä vimmatusti. Vieraita alkaa oitis naurattaa! Tule mukaan: kuvittele itsellesi hulavanne ja nouse seisomaan. Heiluta hulavannetta ensin toiseen suuntaan, sitten toiseen. Laita lempikappaleesi soimaan taustalle tai kajauta se ilmoille itse!

Taiteilija on nimeltään Julia Masalin ja hänen teoksensa on nimeltään Juhlat. Se on tehty kuivapastelliliiduilla paperille, eli se on piirretty sellaisia hyvin pölyävillä liiduilla.

Museossa kummittelee

Museossa kummittelee

Uneksiiko Ou, vai näkevätkö hänen silmänsä oikein. Seisooko tuolla kaukana haamu? Ou hiipii lähemmäs, kurkkaa kulman taakse – siellä se yhä on! Se on haamu! Ou uskaltautuu lähemmäs, tutkii ja haistelee kunnes haamu alkaa kikattaa. ”Kutittaa!” se huudahtaa! Oun pelko katoaa oitis, eihän kikattavat haamut voi ketään pelottaa! Ou ja haamu esittäytyvät. Haamu osoittautuu taideteokseksi. Sen on tehnyt Otto Koskelo, joka haaveilee olevansa itse haamu. Se onnistuu kuulemma helposti! Kokeile perässä:

Mene johonkin hieman hämärään, mieluiten nurkkaan tai oven taa, ja vedä ylitsesi lakana. Ala huhuilla jännittävimmällä tavalla mitä osaat. Hu huuuuuuuuu …. Hu huuuuuuuuuuuu

Ole aivan paikoillasi ja jatka huhuilua, kunnes joku huomaa sinut.

Otto Koskelo on tehnyt teoksen nimeltään Olisinpa haamu 1. Teos on valokuva.

Ou pelkää puhkeamista

Ou pelkää puhkeamista

Ou oppii, että pyöränrengas voi puhjeta ja Outa alkaa pelottaa – voisiko Ou itsekin puhjeta? Ou muistuttaa kuitenkin hieman rengasta, ehkä jopa palloa. Aura Latva-Somppi on muovaillut savesta veistoksia, jotka kuvaavat hänen kokemaansa pyöränrenkaan puhkeamista. Ou hieman rauhoittuu, tuohan näyttää kauniilta! Paras kuitenkin varoa teräviä kulmia…

Oletko itse törmännyt johonkin pelottavaan, onko sinulle sattunut jotain hurjaa? Mieti hetki mielessäsi jotain jännittävää, kohta pääset kertomaan siitä superkorvalle.

Aura Latva-Somppi on tehnyt sarjan veistoksia nimeltään Flat Tire, eli puhjennut rengas. Veistokset ovat keraamisia, eli ne on tehty savesta.

Ou uskoutuu

Ou uskoutuu

Oun museoon on saapunut korva, joka kuuntelee kaikkia sitä tarvitsevia. Sille saa kertoa salaisuutensa. Sen on tehnyt taiteilija nimeltä Lumi Wiikari. Korva kertoo Lumille kaiken kuulemansa ja Lumi lupaa pitää nämä salaisuudet. Hänen mielestään on tärkeää, että jokaisella on joku, joka kuuntelee – ettei kukaan vain jäisi ilman ystävää.

Ou päättää uskoutua korvalle. Hänelle jäi pieni pelko puhkeamisesta, ehkä sen ääneen kertominen helpottaa.

Onko lähelläsi korvia? Katso tarkkaan, löytyykö korva jonkun päästä vai ehkä kuvasta lehdessä tai pehmolelusta. Kerro löytämällesi korvalle äsken ajattelemasi jännittävä kokemus.

Taiteilija Lumi Wiikari on huovuttanut suuren korvan. Korva on tehty huovasta, eli villasta. Korva on hyvin kookas, suunnilleen isohkon tyynyn kokoinen.

Kiitos <3

Kiitos kun olit mukana Oun omalla kierroksella. Se oli Ousta todella kivaa!