Välkommen på barnens egen konstrunda till Generation 2020-utställningen.
OBS! Utställningen visades på Amos Rex 12.02.-23.8.2020.

Denna guidning är särskilt lämplig för alla under 8 år. Du kan följa turen medan du lyssnar.

Har du träffat Ou?

Har du redan träffat Ou?

Det här är Ou. Ou är besynnerlig på det sättet, att hen oftast är synlig bara för barn. Ou bor i Helsingfors i ett konstmuseum som heter Amos Rex. Har du någon gång varit på ett konstmuseum? De är ställen var man visar konstverk och alla får komma och titta på dem!

Museerna samlar på konst och tar väl hand om sina samlingar. Har du en samling? Vad samlar du på? Ou samlar på stenar som faller från museibesökarnas skor.

Ou föddes samtidigt som museet byggdes och bor där fortfarande. Ou vill ge dig en privat rundtur i utställningen.

Generation 2020

Generation 2020 är

Amos Rex visar en utställning som heter Generation 2020. Konstnärerna i utställningen är alla unga, i åldern 15-23 år. En stor del av dem går ännu i skola. Vuxna som går i skola kallar man för studeranden.

Vanligtvis är konstnärerna i en utställning vuxna och de äldsta kan vara urgamla (till exempel flera hundra år gamla…). Hur gammal är den äldsta människan du känner?

Ou fladdrar

De här verken får Ou att fladdra

Ou håller nu en rundtur åt er i museet och presenterar de verk som väcker känslor i den. De här verken får Ou att gunga, hoppa, darra, dansa, slumra till, bli förälskad och kanske lite sorgsen också.

De förtjusande delikatesserna

De förtjusande delikatesserna

Om jag bara var en delikatess! Ous alla bekanta älskar delikatesser! Pinja Salmi har målat dessa uttrycksfulla smakbitar. De verkar alla ha massor av känslor, det kan man upptäcka genom att titta på deras miner. En ler, en annan rynkar på pannan. Hurdana känslor känner du igen? Enligt Ou ser donitsen glad ut, men samtidigt lite lurig. Vad funderar den på?

Konstverken blev färdiga för ett år sedan och deras svenska namn skulle kunna vara Donitsens obehagliga leende, Mirakelkaka, Sura muffinet, Jag glass, Bulle i ungnen och Är du avis? Konstnären gav verken engelska titlar, som är Donut Smile It’s Creepy, Cake of Wonder, Grumpy Muffin, I Scream, Bun in the Oven och Are You Jelly?

Ous favoritdelikatess är Berlinermunk, den ser på något sätt lite bekant ut. Vad är din favorit sötsak? Hurudan min har den? Ta dig till en spegel, och öva på olika delikatessminer.

Konstnärens namn är Pinja Salmi. Hon har gjort alla dessa konstverk genom att måla på en duk med akrylfärg. Denna färg är plastbaserad, så den kan inte blandas med vatten efter den torkar. Färgen torkar mycket snabbt, om man jämför med en oljefärg som torkar mycket långsamt.

En ljuvlig röra

En ljuvlig röra

Den här mystiska röran får Ou att titta noggrant. Är det en festsmet? Glitter, härliga färger, konstiga ingredienser och en intressant glasyr. Är det ytan av en främmande planet eller en rolig fyllkaka?

Rosalia Silfer har gjort de här fascinerande konstverken med de mest märkliga materialen. Ou tittar på verket och börjar fladdra!

Ou blir inspirerad! Blir alltså så ivrig att den själv också vill pröva. Ou går ut och letar efter saker runt omkring sig: stenar, en hittnyckel, blad och kvistar. Som ett underlag för verket använder Ou taket av sitt hemmuseum, och placerar sina fynd i en trevlig hög. Det är ju en tårta!

Konstnärens namn är Rosalia Silfer. Hon har gjort många konstverk, här är två av dem som heter Lilia och Anber. De är gjorda med väldigt många material såsom olika färger, uretan (det är den typ av gummi som ofta sprutas på olika platser när man bygger hus), plåt, rutten mat, epoxi, vilket är ett starkt genomskinligt plastlim som täcker rutten mat under sig i konstverket. Det gör att maten blir riktigt hård och så att den inte längre kan ruttna.

Fest!

Fest!

Fest! Ou börjar genast vifta då dem anländer vid det här konstverket. Men ojdå, ser alla gäster ut att trivas på festbilden, som Julia Masalin har tecknat? Ou uppmärksammar speciellt isbjörnen och kaninen. Dem ska Ou pigga upp!

Ou kastar en rockring runt sin runda midja och börjar snurra på ringen med en enorm energi. Gästerna börjar skratta! Kom med: föreställ dig att du har en rockring och stig upp och stå. Snurra på ringen först i ena och sedan i den andra riktningen. Lägg på din favoritlåt eller sjung den själv!

Konstnärens namn är Julia Masalin och hennes konstverk heter Fest. Den är gjord med torra pastellkritor på papper, det betyder att den är ritad med mycket dammande kritor.

Det spökar i museet

Det spökar i museet

Drömmer Ou, eller ser den rätt? Står där borta ett spöke? Ou smyger närmare, kikar bakom hörnet – där är den fortfarande! Det är ett spöke! Ou vågar sig närmare, undersöker och snusar tills spöket börjar fnissa. ”Det kittlar!” ropar spöket. Ous rädsla försvinner genast, inte kan ju ett fnittrande spöke vara skrämmande för någon. Ou och spöket presenterar sig för varandra. Spöket framstår vara ett konstverk. Den är gjord av Otto Koskelo, som själv också drömmer om att vara ett spöke.

Det lär vara lätt! Pröva:

Gå någonstans där det är lite mörkare, helst i ett hörn eller bakom en dörr, och dra ett lakan över dig. Börja ”buhua” på det mest spännande sättet du kan. Buhuuuuuu….. buuuuuuuuu

Stå riktigt stilla och fortsätt att ljuda som ett spöke, tills någon upptäcker dig.

Otto Koskelo har skapat ett konstverk som heter Önskar jag var en vålnad 1. Konstverket är ett fotografi.

Ou är rädd för att spricka

Ou är rädd för att spricka

Ou lär sig att det kan bli punktering på ett cykelhjul och blir rädd – kunde den själv också spricka? Ou påminner ju om en ring, kanske även en boll. Aura Latva-Somppi har bearbetat skulpturer av lera, som framställer en punktering hon upplevt. Ou lugnar ner sig lite grann, det där ser ju vackert ut! Bäst att ändå akta sig för vassa hörn…

Har du själv stött på någonting farligt? Har någonting skrämmande hänt dig? Fundera en stund på någonting spännande, snart får du chansen att berätta det för ett superöra.

Aura Latva-Somppi har gjort en serie skulpturer som heter Flat Tire på engelska, alltså punkterat cykelhjul på svenska. Skulpturerna är keramiska, vilket betyder att de är gjorda av lera.

Ou anförtror sig

Ou anförtror sig

Ett öra som lyssnar på alla dem som behöver har anlänt till Ous museum. Man får berätta sina hemligheter för örat. Det är gjort av Lumi Wiikari. Örat berättar allt till Lumi och hon håller dessa hemligheter för sig själv. Hon tycker det är viktigt att alla har någon som lyssnar – att ingen bara skulle bli utan kompis.

Ou bestämmer sig för att viska sin hemlighet för örat. En liten rädsla att spricka sönder finns kvar, men kanske det känns lättare om man talar om det för någon.

Finns det ett öra någonstans i din närhet? Titta noggrant om örat sitter fast i någons huvud eller hittar du ett öra på en bild? Eller kanske är det örat på ett kramdjur? Berätta en spännande upplevelse för örat du hittade.

Konstnären Lumi Wiikari har tillverkat ett stort öra. Örat är gjordt av filt eller ull. Örat är väldigt stort, ungefär som en stor kudde.

Tack <3

Tack för att du var med i Ouns egen konstrunda. Ou tyckte riktigt mycket om det!