Tervetuloa mukaan pienten omalle museokierrokselle Egyptin loisto -näyttelyyn! Tämä kierros sopii erityisen hyvin kaikille alle kouluikäisille. Kierrosta voi seurata kuunnellen.

Huom: näyttely oli esillä Amos Rexissä 9.10.2020–23.3.2021.

Tämä on Ou

Tämä on Ou

Kas tässä on Ou. Ou on siitä erikoinen, että se ilmestyy yleensä vain lapsille.

 

Oun koti on taidemuseossa nimeltään Amos Rex. Ei tiedetä varmuudella missä siellä Ou asuu, mutta välillä päivisin Oun on nähty nukkuvan museon pienimmän kummun ikkunassa. Museot ovat paikkoja, joissa säilytetään, näytetään ja hoidetaan esimerkiksi taideteoksia tai muita esineitä.

Oun kodissa vilisee porukkaa päivät pitkät katsomassa näitä kokoelmia. Ou salakuuntelee usein ihmisiä, hän kuulee ihastuneita ooh-huudahduksia ja välillä tuhahtelua. Nyt Oun kodissa on kuitenkin hyvin hiljaista, on yö ja kaikki muut nukkuvat, paitsi Ou ja Nut.

Kuka nielaisi auringon?

 

Kuka nielaisi auringon?

Ou ei ennen tiennyt, miksi aurinko nousee aamuisin ja laskee iltaisin, vaikka on sitä kyllä ihmetellyt. Nyt Ou on tavannut Nutin ja auringon mysteeri on ratkennut!

Nut on taivaan jumalatar, ja taivas on osa hänen vartaloaan. Iltaisin, kun aurinko on jäähtynyt sopivasti, Nut nielaisee auringon yhtenä suupalana. Silloin yö laskeutuu maailmaan ja Nutin vartaloon syttyvät tähdet.

Ou tutustuu muinaiseen Egyptiin

Ou tutustuu muinaiseen Egyptiin

Nutin mukana Suomeen on saapunut suuri joukko vieraita, kaukaa muinaisesta Egyptistä. Muinainen aika oli hyvin hyvin kauan sitten, tuhansia vuosia ennen Oun syntymää. Muinainen Egypti sijaitsi Pohjois-Afrikassa. Jos tutkit karttaa, samassa paikassa on tänäkin päivänä maa nimeltä Egypti. Tosin se on nykyään erilainen kuin siihen aikaan, kun Nut ystävineen hallitsi aurinkoa.

Kaikki Oun museossa nyt nähtävät esineet ovat kaukaa tästä muinaisesta maasta. Mutta miten kummassa ne ovat päätyneet Suomeen ja aina Oun museoon saakka? Aikoinaan italialaiset tutkijat veivät ne Egyptistä Italiaan, ja nyt ne kiertävät eri museoissa ympäri maailmaa.

 

Kaaaaauan aikaa sitten

Kaaaaauan aikaa sitten

Tässä on Oun uusi tuttava, paletti. Mutta sehän muistuttaa ihan kalaa! Kalapaletti on vanhus, 6000 vuotta vanha. Ou on vasta kolme vuotta vanha. Ou venyttää itsensä niin pitkäksi pötkyläksi kuin mahdollista: “Onko aikaa mennyt nääääääin kauan?” Mutta näin pitkää aikaa ei voi mitata Oun keinoin, se on niin monta vuotta!

Venytä itsesi Oun tavoin mahdollisimman pitkäksi ja näytä, kuinka pitkä aika on siitä, kun sinä synnyit? Tiedätkö, kuka on vanhin tuntemasi ihminen? Entä vanhin tietämäsi puu?


Paletti on muinaisen Egyptin ajan käyttöesine, joka on tehty kivestä. Sen avulla jauhettiin esimerkiksi väripigmenttejä, eli värikästä pölyä, josta voi sekoittaa kauniita maaleja tai meikkejä. Pöly piti jauhaa aivan hienon hienoksi ennen käyttöä, ettei tule kokkareita. Tässä Kalapaletti oli mestari. Kuva: Paletti. Naqada I–II ~ 4000–3200 eaa., grauvakka

Joki aavikon keskellä

Joki aavikon keskellä

Ou polskahtaa Niiliin kuin rantapallo. Niili on joki, joka virtaa halki koko muinaisen Egyptin. Hetken päästä Ou aistii joessa myös toisen kulkijan. Kylmät väreet läpäisevät Oun pyöreyden: ei kai se ole Niilissä uiskenteleva krokotiili?! Ou huokaisee helpotuksesta huomatessaan, että vieressä lipuu vene kuljettaen ihmisiä.

Ou huomaa, että veneessä on jotain meneillään. Aivan kuin kyydissä olevat ihmiset osoittaisivat jotakin. Mitä he huomaavat?

Veneet olivat erityisen tärkeitä muinaisessa Egyptissä, koska pyörää ei ollut keksitty. Veneellä oli kätevää matkustaa ja kuljettaa erilaisia asioita, kuten ruokaa ja jopa pyramidien kivilohkareita! Mitäköhän tässä veneessä kuljetetaan? Muinaiset egyptiläiset asuivat Niili-joen varrella. Veden lähellä kasvit kasvoivat hyvin ja siitä riitti kaikille myös juotavaa. Seutu oli muuten aavikkoa, eli kuivaa hiekkaista maata.


Kuva: Veneen pienoismalli. 1. välikausi, 2160–2055 eaa, puu

Ou leipoo

Ou leipoo

Mitä ihmettä! Yli 4000 vuotta vanha leipomo! Mitkäköhän olivat suosituimmat leipomotuotteet tuhansia vuosia sitten? Ainakin tässä leipomossa tehdään jotain isossa kulhossa. Tuleeko siitä leipä vai ehkä taatelikakku? Ou alkaa haaveilemaan lempiherkustaan berliininmunkista…

Oukin haluaa leipoa! Ou hyppää mukaan hommiin, alkaa vispaamaan vimmatusti ja kulhosta nousee kuohkea kermakeko. Siinä samassa paikalle tupsahtaa pieni pitkäkielinen tyyppi, joka syö kaikki kermat hujauksessa! Kuka on tämä turkoosinvärinen ahmatti?


Kuva: Leipomon pienoismalli. Vanha valtakunta, 686–2160 eaa., puu

Ilkikurinen pikkukaveri

Ilkikurinen pikkukaveri

Ou pyörähtää pienen pienen turkoosin hahmon puoleen. Se näyttää Oulle kieltä ja nauraa röhöttää. Ou kiepahtaa ilmassa innostuksesta – vihdoinkin riehutaan!

Hahmo esittäytyy, hän on suojelusjumala Bes. Bes oli muinaisessa Egyptissä julkkis. Oun tapaan Bes pitää lapsista ja suojelee voimillaan erityisesti lapsia ja perheitä. Bes pystyy pelottelemaan pahat henget pois tuosta vaan! Bes näyttää hurjalta ja opettaa myös Oulle pari hyvää irvistystä. Kokeile perässä: työnnä kielesi ulos ja pidä samaan aikaan pelottavaa ääntä. Kovaa! Mulkoile oikein kunnolla! Buahahahaaaa!

Bes on myös ilon ja tanssin jumala. Bes ja Ou tempautuvat yhdessä hurjaan tanssiin. Ou kieppuu, keinuu, hytkyy, heiluu ja nousee kohti korkeuksia. Yölliset jorailut jatkuvat, kunnes kaukaa kuuluu verta hyytävä ärjähdys – Sekhmet on herännyt.


Tässä Besistä on tehty pieni amuletti, jota on helppo kantaa mukana. Besin kuvia, patsaita tai amuletteja saattoi
nähdä melkein jokaisessa muinaisen Egyptin kodissa. Amuletti on esine, jonka uskotaan tuovan turvaa ja onnea kantajalleen. Onko sinulla jotain tällaista tärkeää esinettä?
Kuva: Bes, amuletti. Myöhäiskausi, 664–332 eaa., fajanssi

Auringon jumalatar Sekhmet

Auringon jumalatar Sekhmet

Sekhmet, sodan, kulkutautien ja parantamisen jumalatar, nousee jylhänä Oun eteen. Ou painautuu nurkan taakse piiloon, sillä Ou on kuullut, että Sekhmet saattaa jopa syöstä tulta! Ou ryömii lähemmäs Sekhmetiä. Sekhmetin vartalo on kuin ihmisen, vaan pää onkin jotain ihan muuta!

Sekhmet pystyy parantamaan sairauksia ja tuomaan elämää takaisin, mutta on välillä myös oikukas ja pahansuopa, niin kuin monet muutkin muinaisen Egyptin jumalista.

Vaikka Sekhmet on suuri ja voimakas, on hän jotenkin niin kovin yksinäisen oloinen. Myös Ou kokee joskus olevansa aivan yksin. Silloin Ou muuttuu väriltään aivan hailakaksi ja haluaa vain litistyä läpi museon lattian.

Koti-ikävä

Koti-ikävä

Sekhmetillä on koti-ikävä. Kuinka voisi auttaa kotiin ikävöivää ystävää? Sekhmetin koti oli tuhansia vuosia Egyptissä, mutta viimeiset muutaman sata vuotta hän on asunut Italiassa. Koti-ikävä yllättää välillä suurimmat jumalatkin.

Oun valtaa haikea tunne uuden ystävänsä puolesta. Ou on kuullut, että muinaisen Egyptin jumalat pitävät lahjoista. Ou rientää äkkiä hakemaan jotain salaisesta kätköstään. Ou, kuten museotkin, keräilee asioita: vierailijoiden taskuista tippuneita kauniita kimaltelevia karkkipapereita ja kengänpohjien mukana tulleita eriskummallisia pikkukiviä. Ou ottaa arvokkaimman esineen kätköstään ja vie sen Sekhmetille. Jumalattaren suupielessä näkyy pieni hymy, ja Ou täyttyy värähtelevästä lämmöstä.

Minkä lahjan luulet Oun antaneen Sekhmetille?

 



Kuva: Sekhmet. 18. dynastia (Amenhotep III), 1390–1352 eaa., grandiootti

Aurinko nousee

Aurinko nousee

Museon katon tienoilta kuuluu pientä kipitystä. Ou on aivan ihmeissään – yleensä Ou on ainut, joka liikkuu museolla noin korkealla. Katossa kipittääkin tuttu skarabeus, pieni pillerinpyörittäjäkuoriainen. Tämä ötökkä auttaa Nutia auringon liikuttelussa. Luonnossa pillerinpyörittäjä on maailman vahvin hyönteinen, joten ei ihme, että se on saanut Nutilta niin tärkeän tehtävän. Yö väistyy ja Nut valmistautuu palauttamaan auringon takaisin taivaalle.

Aamun sarastaessa surulliset tunteet helpottavat. Päivä valkenee, Ou hyvästelee uudet ystävänsä ja katoaa koloonsa nukkumaan.


Kuva: Skarabeus, amuletti. Uusi valtakunta, 1550–1069, vuolukivi

Kiitos <3

Kiitos kun olit mukana Oun kierroksella.

Lähetä terveisiä Oulle postiosoitteeseen:

Amos Rex
Ou
Mannerheimintie 22–24
00100 Helsinki

 

Kuvat: Amos Rex & Museo Egizio