Tervetuloa Amos Rexiin! Tämä sivu on lapsille ja niille, jotka tulevat museoon lapsen kanssa. Voitte lukea sivun vaikka yhdessä ennen vierailua!

Tämä on Ou. Ou tykkää lapsista, sillä he usein ymmärtävät sitä paremmin kuin aikuiset. Oun on nimittäin välillä hieman vaikea hallita tunteitaan, ja se on aikamoinen energiapommi.

Saapuminen

Saapuminen

Museon pääsisäänkäynti on Lasipalatsissa, Mannerheimintien puolella. Esteetön sisäänkäynti löytyy Lasipalatsinaukiolta.

Kaikki alle 18-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään, pääsylipputarran saatte kassalta. Kassan löydätte museon pääsisäänkäynniltä. Lastenvaunujen kanssa voi ostaa lipun esteettömältä kassalta, eli museokaupasta.

Naulakon takana lukittavien säilytyslokeroiden päädyssä on säilytystilaa muutamille lastenvaunuille. Lastenvaunut saa ottaa mukaan näyttelytiloihin, mutta niistä tulee ottaa isot laukut ja muut suurikokoiset esineet sekä eväät ja juomat pois. Museossa on maksuton vartioitu naulakko sekä lukittavia kaappeja.
Itsepalvelulokeroiden vierestä löytyy lastenhoitohuone.
Museossa voi imettää missä vain.
Ala-aulan narikan tiskiltä voi lainata lasten kuulosuojaimia.

 

Museon pääsääntöisenä tehtävänä on huolehtia taideteoksista, jotta ne säilyvät ehjinä ikuisuuden ajan. Museon säännöt ovat myös olemassa, jotta kaikilla olisi mahdollisimman mukava museovierailu!

Tärkeitä seikkoja muistaa koko vierailun ajan:

  • Teoksiin ei saa koskea, ei edes pikkaisen hipaista, ellei asiasta erikseen mainita. Tämä siksi, että ne saattavat mennä rikki, likaantua tai syöpyä. Tiesitkö, että sormenpäiden luonnollinen rasva voi syövyttää vaikka kovaan pronssiseen veistokseen jäljen, jota ei saa mitenkään puhdistettua vaikka paljaalla silmällä mitään ei aluksi huomaakaan?
  • Teoksiin kuuluu pitää hyvä etäisyys, vaikka kuinka tekisi mieli mennä lähelle tarkastelemaan. Esimerkiksi kompastuminen tai jopa aivastus voi olla taideteokselle paha juttu! Etäisyyden pitäminen on hyvä, jotta ei sattuisi vahinkoja.
  • Museossa kuljetaan rauhallisesti. Saa olla innoissaan, mutta pitää malttaa olla juoksematta. Tämä siitä syystä, että juostessa saattaa kaatua herkemmin ja näin vahingoittaa korvaamattomia kulttuuriaarteita.
  • Museossa ei suinkaan tarvitse olla hiljaa! Keskustelkaa taiteesta, debatoikaa, vaihtakaa mielipiteitä! Mutta pyydämme huomioimaan muut vierailijat, jotta kaikilla olisi mukava museokäynti.
  • Museossa saa tuntea. Jos naurattaa saa nauraa, ja jos itkettää niin sekin on ok!

Ja vielä viimeisenä:

Henkilökunnan ohjeita pitää seurata. He ovat tosi kivoja tyyppejä, eikä heitä tarvitse lainkaan jännittää. Henkilökunnalta voi kysyä kaiken näköistä, he tuntevat museon kuin omat taskunsa! Paikan päällä on myös keskusteluoppaita, jotka ovat paikalla juuri sitä varten, että heidän kanssaan voi keskustella – taiteesta tai jostain ihan muusta.

Näyttely nyt

Ryoji Ikeda: data-verse 2 (2019). Näyttely Amos Rexissä 27.9.2023–25.2.2024. Kuva: Tuomas Uusheimo / Amos Rex

Ryoji Ikeda on japanilaisen taiteilijan ja säveltäjän Ryoji Ikedan yksityisnäyttely. Kaikki näyttelyn taideteokset ovat saman taiteilijan suunnittelemia ja toteuttamia. Ikeda on tehnyt taidetta jo yli kaksikymmentä vuotta, ja hän on sekä pitänyt näyttelyitä että rakentanut taideteoksia ympäri maailmaa. Tämä on kuitenkin ihka ensimmäinen kerta, kun Suomessa nähdään näin monta Ikedan taideteosta yhden katon alla.

Amos Rexin näyttelyssä voit kokea viisi eri Ryoji Ikedan installaatiota. Installaatio on taideteos, joka ottaa näyttelytilan haltuunsa ja asettaa katsojan osaksi teosta. Tämä voi esimerkiksi tarkoittaa, että pystyt astumaan teokseen sisään ja liikkua sen ympäröimänä. Sinun läsnäolosi taideteosten seassa on siis hyvin tärkeä!

Ikeda rakentaa installaatioita yhdistelemällä ääntä, liikkuvaa kuvaa ja valoa. Häntä kiinnostaa maailmankaikkeus – mistä se oikeastaan koostuu, miten se toimii? Ikedan taideteokset voidaan mieltää eräänlaisina kokeiluina, joissa taiteilija tutkii universumin rakennuskappaleet, mikroskooppisen pienistä hiukkasista äärettömiin galakseihin. Aisteja terävöittävä näyttely kutsuu sinut matkustamaan laulavan, kuplivan maailmankaikkeuden halki.

Ryoji Ikeda

Huomioithan!

Näyttelyssä on pimeää ja siellä kuuluu kovaa ääntä. Teokset sisältävät vilkkuvaa valoa. Näyttelyn ensimmäinen teos sisältää strobovaloa.

Voit lainata lasten kuulosuojaimia museolta tai ottaa omat mukaan vierailulle. Kysy lisää ala-aulan henkilökunnalta!

Sopiiko näyttely meille? Voit lukea ja arvioida täällä: Tarkempi kuvaus näyttelystä ja teoksista

Studio Rex

Taidenäyttely voi herättää suuria ajatuksia ja tunteita, jotka vaativat sulatteluaikaa. Mitä kaipaat juuri nyt?

Toisinaan ei tarvitse tehdä mitään muuta, kun vain oleskella ja kuunnella. Minkälaisia jälkiä näyttely on jättänyt kehoosi? Mitä tapahtuu, kun suljet silmäsi? Kutkuttaako jossain, tai onko aivan tyyntä? Ehkä oma rauha löytyykin istuessasi vaan hiljaa.

On myös hyvin mahdollista, että mieleesi on pulpahtanut joukko kysymyksiä. Voit vapaasti jakaa mitä vaan pohdintoja Studio Rexissä työskentelevän, liilaan takkiin pukeutuneen keskusteluoppaan kanssa. Ajatusten sanoittaminen ei kuitenkaan aina onnistu – Ou ei osaa esimerkiksi puhua sanoilla. Silloin sulattelua auttaa sen sijaan vapaa värkkääminen ja kokeileva puuhaaminen. Studio Rex on mainio paikka tälle kaikelle.

Oun kierros

Oun matkassa pääsee erilaisille taidekierroksille.