Tervetuloa Amos Rexiin! Tämä sivu on lapsille ja niille, jotka tulevat museoon lapsen kanssa. Voitte lukea sivun vaikka yhdessä ennen vierailua!

Tämä on Ou. Ou tykkää lapsista, sillä he usein ymmärtävät sitä paremmin kuin aikuiset. Oulla on nimittäin välillä hieman vaikeaa hallita tunteitaan, ja se on aikamoinen energiapommi.

Saapuminen

Saapuminen

Museon pääsisäänkäynti on Lasipalatsissa, Mannerheimintien puolella. Esteetön sisäänkäynti löytyy Lasipalatsinaukiolta.

Kaikki alle 18-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään, pääsylipputarran saatte kassalta. Kassan löydätte museon pääsisäänkäynniltä. Lastenvaunujen kanssa voi ostaa lipun esteettömältä kassalta, eli museokaupasta.

Naulakon takana lukittavien säilytyslokeroiden päädyssä on säilytystilaa muutamille lastenvaunuille. Lastenvaunut saa ottaa mukaan näyttelytiloihin, mutta niistä tulee ottaa isot laukut ja muut suurikokoiset esineet pois. Museossa on maksuton vartioitu naulakko sekä lukittavia kaappeja.
Itsepalvelulokeroiden vierestä löytyy lastenhoitohuone.
Museossa voi imettää missä vain.
Vaatesäilytyksestä voi lainata lasten kuulosuojaimia.

 

Museon pääsääntöisenä tehtävänä on huolehtia taideteoksista, jotta ne säilyvät ehjinä ikuisuuden ajan. Museon säännöt ovat myös olemassa, jotta kaikilla olisi mahdollisimman mukava museovierailu!

Tärkeitä seikkoja muistaa koko vierailun ajan:

 • Teoksiin ei saa koskea, ei edes pikkaisen hipaista, ellei asiasta erikseen mainita. Tämä siksi, että ne saattavat mennä rikki, likaantua tai syöpyä. Tiesitkö, että sormenpäiden luonnollinen rasva voi syövyttää vaikka kovaan pronssiseen veistokseen jäljen, jota ei saa mitenkään puhdistettua vaikka paljaalla silmällä mitään ei aluksi huomaakaan?
 • Teoksiin kuuluu pitää hyvä etäisyys, vaikka kuinka tekisi mieli mennä lähelle tarkastelemaan. Esimerkiksi kompastuminen tai jopa aivastus voi olla taideteokselle paha juttu! Etäisyyden pitäminen on hyvä, jotta ei sattuisi vahinkoja.
 • Museossa kuljetaan rauhallisesti. Saa olla innoissaan, mutta pitää malttaa olla juoksematta. Tämä siitä syystä, että juostessa saattaa kaatua herkemmin ja näin vahingoittaa korvaamattomia kulttuuriaarteita.
 • Museossa ei suinkaan tarvitse olla hiljaa! Keskustelkaa taiteesta, debatoikaa, vaihtakaa mielipiteitä! Mutta pyydämme huomioimaan muut vierailijat, jotta kaikilla olisi mukava museokäynti.
 • Museossa saa tuntea. Jos naurattaa saa nauraa, ja jos itkettää niin sekin on ok!

Ja vielä viimeisenä:

Henkilökunnan ohjeita pitää seurata. He ovat tosi kivoja tyyppejä, eikä heitä tarvitse lainkaan jännittää. Henkilökunnalta voi kysyä kaiken näköistä, he tuntevat museon kuin omat taskunsa! Paikan päällä on myös keskusteluoppaita, jotka ovat paikalla juuri sitä varten, että heidän kanssaan voi keskustella – taiteesta tai jostain ihan muusta.

Maanala

2.4.–21.8.2022
Mariele Neudecker, Over and Over, Again and Again, 2004. Kuva: David Lambert.

Maanala on näyttely, jossa on mukana yli 60 taiteilijaa. Jotkut heistä työskentelivät yli 200 vuotta sitten, mutta suurin osa tekee taidetta myös parhaillaan. Kaikkia yhdistää kuitenkin yksi asia: kiinnostus maan alla piilevää maailmaa kohtaan.

Osaa taiteilijoista viehättää geologia, eli kivien ja maaperän tutkiminen, sekä luolat ja tulivuoret. Osaa taas mytologiat ja tarinat, jotka sijoittuvat maan alle. Oletko kuullut Minotauroksesta, jolla on härän pää ja ihmisen vartalo? Muinaiset kreikkalaiset uskoivat siihen, että tämä olento asuu maanalaisessa labyrintissa. Maan alle sijoittuu myös paljon satuja, kuten Liisa ihmemaassa. Siellä voi tapahtua vaikka mitä! Tunnetko Liisaa, tai tiedätkö jotain muita maan alla tapahtuvia satuja?

Ihminen käyttää maata moneen eri tarkoitukseen, niin saduissa kuin todellisuudessa. Amos Rex museo on esimerkiksi rakennettu maan alle! Mutta ihminen käyttää maata myös liikaa, mistä seuraa huonoja asioita. Osa taiteilijoista pohtii taiteessaan esimerkiksi ilmastonmuutosta. Joskus taide on surullista, mutta sitä ei tarvitse säikähtää. Taide herättää tunteita. Museo onkin paikka, jossa saa sekä nauraa että itkeä – ja kaikkea siltä väliltä!

Huo­maat­han tämän

Maanala-näyttely sopii myös lapsille, mutta näyttelyssä on paljon erilaisia teoksia, joita tekisi mieli koskea tai kokeilla. Kannattaa siis kerrata yhdessä, miten museossa kuljetaan ja minkä takia.

Näyttelyn viimeisessä osiossa on kaksi teosta, joita emme suosittele herkemmille. Ne ovat merkattu oranssilla oheiseen karttaan.

 • Gustav Metzger, Historic Photographs: To Crawl Into – Anschluss, Vienna, March 1938, 1996/2022. Tämä valokuva- ja installaatioteos käsittelee juutalaisvainoja. Valokuva on Saksan juutalaisvainojen aikainen historiallinen kuva. Kuvassa näytetään natseja, jotka pakottavat juutalaisia ihmisiä pesemään katua kontallaan maassa ihmisarvoa loukkaavalla tavalla.
  Teoksen iso valokuva on sijoitettu painavan keltaisen kankaan alle lattialle. Kuva näkyy kankaan alta, ja sen voi ohittaa helposti.
 • Peter Johansson, Koti, 2019.
  Teos käsittelee lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa. Teoksessa ei esiinny lapsia. Teos koostuu isoista puisista laatikoista, joiden sisällä on huoneita. Teoksen sisältö näkyy pienistä pyöreistä kurkistusaukoista laatikoiden seinissä, joten teoksen voi ohittaa turvallisesti näkemättä sisältöä.

Lue tarkemmat sisältöhuomautukset ja teoskuvailut: Näyttelyn teoskohtaiset sisältöhuomautukset

Maanala lasten kartta fi amos rex 2022

Tutki Maanalan näyt­te­lye­si­tet­tä

Tässä on Maanalan näyttelyesite, se on matkaoppaasi näyttelyyn. Se sisältää johdatuksen näyttelyyn, syventävät kuvaukset sen teemoista, luettelon taiteilijoista sekä näyttelyn pohjakartan, joka auttaa sinua suunnistamaan näyttelyssä. Näyttelyesitteen on kuvittanut Ulla Donner.

Näyttelyesitteen löydät myös paikan päältä museolta suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Se on ilmainen.

Maanalan gallery guide

Pesä

7.5.–4.9.2022
Tadashi Kawamatan Pesä-teos Amos Rexissä

Japanilaisen taiteilijan Tadashi Kawamatan Pesä on kierrätysmateriaalista rakennettu veistoskokonaisuus, jossa tavaratulva hyökyy Lasipalatsin katon yli ja kohoaa korkealle aukion piippuun.

Mutta mitä luulet, kukahan Kawamatan pesässä oikein asuu, ja miltä asukki näyttää? Entä mikä on asukin ruokavalio (syökö se leivänmurusia, tai kenties tuoleja…)? Mitä muuta se puuhaa?

Voit piirtää asukin, tai kirjata ylös sen päivän ruokalistan.

Piirustuksia saa mielellään jakaa somessa #amosrex tai lähettää Oulle, jolle viestit saapuvat perille osoitteella museum@amosrex.fi.

Tutustu tarkemmin näyttelyyn

Naa­pu­ris­sam­me tehdään rä­jäy­tys­töi­tä.

Kun vierailette Amos Rexissä, saatat kuulla kovaäänisen räjähdyksen naapurimme rakennustyömaalta.

Naapurissamme Lasipalatsin aukion toisella puolella kaivetaan uusia maanalaisia tiloja vuonna 2023 aukeavalle Kulttuurikasarmille, ja rakennustyömaalla tehdään 2–3 räjäytystä päivässä. Näistä kuuluu museolle noin 90–100 desibelin pamaus, joka kestää noin sekunnin. Äänenvoimakkuus vastaa esimerkiksi konsertin tasoa eli räjähdyksen ääni on melko kova. Räjäytys voi tuntua myös tärinänä museolla.

Räjäytystöistä ei aiheudu museovieraille vaaraa, vaikkakin kova ääni voi säikäyttää.

Jos kovat ja yllättävät äänet ovat sinulle tai lapsellesi epämukavia, voit vierailla meillä lauantaisin ja sunnuntaisin. Viikonloppuisin räjäytyksiä ei tehdä museon aukioloaikoina. Kevään ja kesän edetessä räjäytystyöt siirtyvät koko ajan etäämmälle museosta, jolloin niiden äänenvoimakkuus laskee. Näillä näkymin räjäytykset päättyvät heinäkuun aikana.

Voit aina kysyä henkilökunnaltamme lisätietoja. Päivitämme tietoja, mikäli tilanne muuttuu. Pahoittelemme suuresti häiriötä!

Oun kierros

Oun matkassa pääsee erilaisille taidekierroksille.