Magnus Enckell, Poikia rannalla, 1910.

Arkkitehti Sigurd Frosteruksen (1876–1956) taidekokoelma on kuin rakkauden julistus 1900-luvun alkupuolella Euroopassa syntyneelle kolorismille, eli väritaiteelle. Kokoelma on ensimmäisiä merkittäviä kotimaisen ja ulkomaisen modernin taiteen yksityiskokoelmia Suomessa. Suurin osa teoksista on ajalta 1905–1915, jolloin Frosterus toimi aktiivisesti taidekriitikkona ja esseistinä.

Noin puolet kokoelman teoksista on Magnus Enckellin (1870–1925) ja Suomeen 1897 tulleen Alfred Wilhelm Finchin (1854–1930) maalaamia. Kokoelman muita tunnettuja taiteilijoita ovat muun muassa Pierre Bonnard, Paul Signac, Théo van Rysselberghe, Henri Edmond Cross, Maximilien Luce ja Maurice Vlaminck.

Uuteen ripustukseen on valittu mukaan teokset kokoelman kolmelta naispuoliselta taiteilijalta Sigrid Schaumanilta, Dagmar Furuhjelmilta ja Lucie Cousturierilta.

Sigurd Frosterus -kokoelman gallery guide

Tai­de­ke­räi­li­jä Sigurd Frosterus

Sigurd Frosterus oli itse rationaalisen arkkitehtuurin edustaja. Hän piirsi teollisuus- ja liikerakennuksia sekä asuintaloja. Tunnetuin on Stockmannin tavaratalo Helsingissä.

Sysäyksen keräämiseen Sigurd Frosterus sai muotoilija ja arkkitehti Henry van Veldeltä, jonka Weimarin toimistossa hän työskenteli 1903–04 Finchin suosituksesta. Finchin ansiosta Suomeen saatiin myös esimerkisksi ranskalais-belgialainen näyttely 1904. Finch ja Enckell tarjosivat lisäksi suoran kosketuksen maalaustaiteeseen. Nuori Frosterus keräsi kokoelmansa nopeasti ja varmasti.

Sigurd Frosterus -sali on toteutettu Amos Rexin ja Sigurd Frosteruksen Säätiön yhteistyönä. Säätiön tehtävä on hoitaa Frosteruksen taidekokoelmaa ja vaalia hänen henkistä perintöään. Kokoelma on ollut talletettuna Amos Andersonin taidemuseossa vuodesta 1994.

Sigurd Frosteruksen taidekokoelma on tärkeä osa Amos Rexin pyrkimystä tuoda esiin taiteen elinvoimaisuutta ja erilaisia ilmentymiä halki aikojen.