Henni Alftan: Darling, 2014. Näyttely Musta tuntuu, toistaiseksi Amos Rexissä 27.3.–8.9.2024. Kuva: Stella Ojala / Amos Rex
Henni Alftan: Darling, 2014. Kuva: Stella Ojala / Amos Rex

Taide liikuttaa tai on liikuttamatta meitä tavoilla, joita emme itsekään aina oikein ymmärrä, saati osaa sanoittaa. Musta tuntuu, toistaiseksi on Amos Rexin ensimmäinen museon kokoelmia näin laajasti esittelevä näyttely ja se menee teosten kautta tunteisiin. Näyttelyyn valikoidut yli sata teosta johdattelevat kävijät eristäytyneisyydestä empatiaan ja hurmoksesta nostalgiaan.
Amos Rexin hallinnoima Föreningen Konstsamfundetin taidekokoelma koostuu yli 6 000 teoksesta. Sen perustana on ollut liikemies, sanomalehtikustantaja ja taidemesenaatti Amos Andersonin (1878–1961) keräämä noin 400 teoksen kokoelma. Keväällä 2023 Helsingin Yrjönkadulla avautuneessa kotimuseossa Amos Andersons Hemissä sekä Kemiönsarella Söderlångvikissä on pysyvästi esillä enimmäkseen vanhempia teoksia kokoelmasta.

Laaja ja kattava Musta tuntuu, toistaiseksi -kokoelmanäyttely puolestaan esittelee kokoelman teoksia yli 70 taiteilijalta 1960-luvulta nykyhetkeen saakka. Näyttelyn uusimpana teoksena nähdään kansainvälisen taiteilijakollektiivi Keikenin osallistava tilausteos. Teos on ensimmäinen Amos Rexin teknologiaa innovatiivisesti hyödyntävien ja kriittisesti tarkastelevien teosten sarjassa.

Näyttelyn kuraattoreita ovat Katariina Timonen, Kai Kartio, Kaj Martin ja Krista Mamia.

Kokoelmanäyttely Musta tuntuu, toistaiseksi on esillä Amos Rexissä 27.3.–8.9.2024. Näyttelyn taiteilijat julkaistaan maaliskuussa 2024. Pysytään kuulolla!