Pointillismi tarkoittaa, että teos on maalattu kokonaan pilkuilla.  Se oli suosittu maalaustapa noin sata vuotta sitten, mutta on edelleen yhtä ihmeellinen.

Tee oma pointillistinen maalaus!

Tarvitset:

– Paperia tai muun maalauspohjan
– Erivärisiä tusseja, vesivärejä tai muita värejä, joilla on helppo tehdä pisteitä tai pieniä läkkiä

 

Ohjeet:

  1. Piirrä lyijykynällä ohuet ääriviivat maalauksellesi.
   Yksinkertaisesta, pienemmästä aiheesta on helpompi lähteä liikkeelle. Aloita esimerkiksi tekemällä pilvi taivaalla, tai jokin oma abstrakti, eli ei-esittävä muoto.
  1. Valitse väri, jonka haluat luoda muodollesi.
   MUTTA: värejä ei sekoiteta ennakkoon, vaan niitä tuputellaan paperille tiiviisti vierekkäin pieninä pilkkuina. Esimerkiksi jos haluat tehdä vihreän muodon, käytä sinistä ja keltaista väriä.  Vältä tekemästä viivoja, vaikka paperilla tulee sellainen vastaan.
  1. Katso teostasi eri etäisyyksiltä.
   Kun olet täyttänyt muotosi tasaisesti, mahdollisimman pienillä keltaisilla ja sinisillä väriläikillä (tai isoilla, jos sinulla on isompi kuva), peruuta ja katso tekemäsi taideteosta kaukaa. Värit sekoittuvat silmissä, ja se näyttää vihreältä! Kokeile myös katsoa teosta silmiä siristäen.
  1. Leiki erilaisilla väri- ja sävysekoituksilla.
   Mitä tapahtuu, kun teet samoilla väreillä tiiviitä pilkkuja, tai väljästi? Entä päällekkäin? Millainen maalauksesta tulee, kun sekoitat erisävyisiä sinisiä läikkiä, tai mahdollisimman monta erilaista neonväriä? Miten teos muuttuu mistäkin etäisyydeltä? Voit vaikka mitata kuinka monta askelta otat, ja kirjata ne ylös.
  1. Löydä oma pointillistinen tyylisi, ja jaa siitä kuva hashtagilla #amosrex, niin muutkin näkevät!

Alfred William Finch: Breaking Waves at Heyst, 1891, öljy kankaalle, Sigurd Frosterus -kokoelma.