Pointillism betyder att verket är målat helt och hållet med prickar. Det var ett populärt sätt att måla för hundra år sedan, men är fortfarande lika underbart.

Du behöver:

– Papper eller annat underlag att måla på
– Tusher, akvareller eller andra målfärger i olika färger som gör det enkelt att göra prickar eller små fläckar

 

Instruktioner:

  1. Använd en penna för att först skissa upp din målning med tunna drag. Det är lättare att börja med en enkel, mindre idé. Du kan göra till exempel ett moln på himlen, eller någon egen abstrakt, dvs. icke-figurativ form.
  1. Välj färgen som du vill skapa för din form.
   MEN: färgerna skall inte blandas i förväg, utan de skall prickas i pappret tätt sida vid sida i små fläckar. Använd t.ex. blått och gult om du vill skapa en grön form. Undvik att måla linjer, även om du skulle träffa en på pappret.
  1. Se på din skapelse från olika avstånd.
   När du har fyllt din form jämnt, med så små gula och blå färgfläckar som möjligt (eller stora fläckar om du har en större bild), backa och titta på ditt konstverk på avstånd. Färgerna blandas i ögonen och det ser grönt ut! Pröva också att titta på konstverket med halvslutna ögon.
  1. Lek med olika blandningar av färger och nyanser.
   Vad händer när du gör prickar riktigt tätt, eller med mycket mellanrum? Vad om de går ovanpå varandra? Hur ser målningen ut när du blandar olika nyanser av blått eller så många olika neonfärger som möjligt? Hur förändras ditt konstverk från ett avstånd? Du kan mäta hur många steg du tar och skriva ner dina observationer.
  1. Hitta din egen pointillistiska stil och dela en bild med hashtaggen #amosrex så att andra också kan se!

   

Alfred William Finch: Breaking Waves at Heyst, 1891, olja på duk, Sigurd Frosterus samling.