Egyptin loisto – Viimeiset suuret dynastiat

Suuri muinaisen Egyptin näyttely vie sinut aikamatkalle tuhansien vuosien taa faraoiden Egyptiin. Näyttely on samanaikaisesti kahdessa paikassa: Helsingin Amos Rexissä sekä Tallinnan Kumu-taidemuseossa. Harvinainen kaksiosainen näyttely pohjautuu Italiassa toimivan Museo Egizion kokoelmaan, joka on suurin muinaisen Egyptin taiteen ja kulttuurin kokoelma Egyptin ulkopuolella.

Amos Rexissä pääset tutkimaan entisaikojen egyptiläisten vuodenkiertoa, maailmankuvaa, uskontoa ja valtiorakennetta sekä ihmisten käyttämiä tavallisia arkiesineitä. Näyttelyssä on esillä muun muassa ikiaikaisia sandaaleja, vanhoja verokuitteja ja kuolleiden kirjoja. Jokaisella näyttelyn esineellä on oma ainutlaatuinen tarinansa. Arkeologisten kaivausten paljastama rikas kulttuuri näkyy arjessamme yhä: esimerkiksi 365 päivän kalenteri, jossa vuosi jaetaan 12 kuukauteen, oli käytössä jo muinaisessa Egyptissä. Ei siis ole ihme, että Egyptin loisto ei himmene, vaikka vuosituhannet kuluvat.

Sisältövaroitukset: näyttelyssä käsitellään kuolemaa.

Vaikka näyttely on päättynyt, järjestetään etäopastuksia 10.5. asti. Lisätietoja.

Lue näyttelystä arabiaksi:

Virtuaaliset elämykset

Opas­tuk­sia Ins­tagra­mis­sa

Katso Egyptin loisto -näyttelyn miniopastuksia Amos Rexin IGTV-kanavalla. Pääset tutustumaan muinaisten egyptiläisten arkeen ja elämään vaihtuvien teemojen kautta. Opastuksia tulossa eri kielillä!

Egyp­ti­läi­siä ystäviä

Voit vaeltaa näyttelyssä apunasi museomme keskusteluoppaat sekä pieni museokaverikirja nimeltä Muinaiset egyptiläiset ystäväni, jonka hahmot kertovat näyttelystä sekä lapsille että aikuisille. Kaverikirja kuuluu pääsylipun hintaan, voit ottaa sen mukaasi tai jättää meille kierrätykseen.

Virtuaalinen hauta

Egyptin loisto -näyttelyyn on rakennettu muinainen egyptiläinen hauta AR-tekniikan eli lisätyn todellisuuden avulla. Virtuaalinen hauta on nähtävissä ilmaisen Arilyn-sovelluksen kautta. Kokemus ei vaadi museokäyntiä, vaan se on tarkoitettu kaikille kiinnostuneille koettavaksi milloin tahansa. Virtuaalinen hauta on toteutettu yhdessä Amos Rexin pääyhteistyökumppanin Danske Bankin kanssa.

 

Lid of the sarcophagus of Ibi, 664-610 BC. © Museo Egizio