Petri Ala-Maunus, History and Utopia of Landscape, oli on canvas, 2018-2019. Photo: Jussi Tiainen

Under sitt första verksamhetsår har Amos Rex haft över en halv miljon besökare. Museet öppnades 30.8.2018 med teamLab-utställningen och dessutom har Amos Rex även presenterat René Magritte, Studio Drift och Ars Fennica-kandidaterna. Totalt 503 700 människor besökte Amos Rex under första året.

Petri Ala-Maunus blev publikens favorit på Ars Fennica-utställningen

Amos Rex första år avslutas med att publikens favorit på Ars Fennica-utställningen tillkännages. Totalt 77 300 besökare såg Amos Rex första sommarutatällning. Utställningsbesökarna fick rösta på sitt favoritverk med hjälp av glaskulor som rullades längs en humoristisk kulbana.

Publikens favorit på Ars Fennica-utställningen 2019 är Petri Ala-Maunus. Amos Rex belönar konstnären genom att köpa in ett verk av honom till sin samling.

”Jag är verkligen glad att publiken tyckt om mina verk. Det känns som ett stort erkännande att bli vald som publikens favorit bland en sådan mängd av superkonstnärer. Det gläder mig även att det hände specifikt med målningar, då det så länge varit tal om målningens död i samband med samtidskonsten,” kommenterar Ala-Maunus.

Roland Wetzel, chef för Tinguelymuseet i Basel, beslöt i augusti att det egentliga Ars Fennica-priset i år går till bildkonstnären Ragnar Kjartansson.

Amos Rex stänger 8.9 för byte av utställning och slår upp dörrarna igen 11.10 med utställningen ”Birger Carlstedt: Den gyllene katten”. På den stora retrospektiva utställningen kan besökarna ta en paus i ett café från förbudstiden, designat av Carlstedt. Caféet Le Chat Doré, som i tiden verkade på Unionsgatan i Helsingfors, har rekonstruerats för denna utställning.