Sö­der­lång­vik gård & museet

Nyrenoverad Söderlångvik gård och museet har öppnat efter en paus på två år. Amos Andersons klassicistiska villa i italiensk stil ligger på Kimitoön, mitt i en vidsträckt äppelodling, 170 km från Helsingfors. Byggnaden har genomgått en omsorgsfull restaurering och här visas nu ett antal verk ur Amos Rex samling av modern konst, som en del i Amos Andersons inredning. Huset andas en stämning av 1930-talet, den tid då Amos Anderson lät bygga om lantgården från 1800-talet till en klassicistisk villa i italiensk stil.

Invigningen av huvudbyggnaden på Söderlångvik gård firas med utställningen Med nya ögon. Den består av drygt etthundra målningar och skulpturer av inhemska konstnärer, huvudsakligen från 1900-talets första hälft. Verken är noga utvalda för att passa ihop med stämningen och inredningen i varje sal. Här visas verk av bland andra Sigrid Schauman, Rafael Wardi, Sulho Sipilä, Santeri Salokivi, Ragnar Ekelund, Alvar Cawén och Ellen Thesleff.

Boka en di­stans­guid­ning till sommarens ut­ställ­ning­ar

Gör en resa i konstens värld med din grupp eller dina nära och kära, var du än befinner dig!

Under distansguidningen fördjupar vi oss i två utställningar, som båda har inspirerats av Amos Rex lokaliteter. I bildkonstnären Raija Malkas och kompositör Kaija Saariahos utställning Blick fyller de rumsliga målningarna och musiken museets utställningssalar. I utställningen Oss emellan pratar konstnärerna Karoliina Hellbergs, Tero Kuitunens och Raimo Saarinens verk med varandra och omgivningen, och placerar sig i omlott med Glaspalatsets arkitektur och historia.

Guidningen sker inte som en rundvandring i utställningssalarna, utan vi bekantar oss med dem med hjälp av en bild- och videopresentation.

Besök med barn