UMO Helsinki Jazz Orchestra & Pink Twins feat. Kadi Vija
play Twin Peaks Music of Angelo Badalamenti & David Lynch

Kapellmästare: Ed Partyka 
Lör. 9.10.2021 kl 17.00 & 19.00 // Bio Rex, Amos Rex
Mannerheimvägen 22–24, Helsingfors 

Biljetter 25 € 
Längd ca. en timme

Konstnärsduon Pink Twins, det vill säga Jusu och Vesa Vehviläinen förenar elektronisk musik, visuell bild- och videokonst och digiteknik i sina verk. Deras stora, psykedeliska videoinstallationer och imponerande liveframträdanden har tagit både konstgallerier och musikfestivaler runt om i världen med storm. I duons elektroniska musik ingår noise, dub och psykedelia – och nu också jazz när duon gör gemensam sak med UMO Helsinki Jazz Orchestras feta sound.  

Angelo Badalaments och David Lynch´ legendariska Twin Peaks signaturmelodier, såsom Laura Palmer’s Theme och Falling vaknar till liv i splitternya arrangemang för big band och elektronik. Kontraster möts och element krockar med varandra när den elektroniska duon utvidgas med ett akustiskt big band – eller tvärtom! Mikko Hassinen svarar för arrangemangen och orkestern leds av Ed Partyka. Som sångsolist gästas bandet av Kadi Vija.  

Videoanimationerna som inspirerats av Twin Peaks teman har skapats enkom för denna konsert av Pink Twins och de kommer definitivt till sin rätt i Bio Rex imponerande utrymmen i Glaspalatset.  

Konserten har producerats i samarbete med Amos Rex.  

Pink Twins är en konstnärsduo från Helsingfors som förenar bildkonst och musik i sina videoinstallationer. Pink Twins består av bröderna Juha (f. 1978) och Vesa (f. 1974) Vehviläinen. Duon var på förslag till Ars Fennica-priset 2015 och deras verk Infinity från 2017 utgör en del av Kiasmas bestående samling av online-konst. 

UMO Helsinki Jazz Orchestra är en professionell orkester som spelar jazz och rytmmusik och årligen uppträder på ungefär hundra konserter och tillställningar. Från starten 1975 till idag har UMO gett ut 60 album och uppträtt inte bara med de inhemska toppnamnen utan också med internationella jazzstjärnor. Orkesterns repertoar sträcker sig från jazz till soul och klassisk musik och förenar på ett överraskande sätt nytt och gammalt.

Kadi Vija (f. 1985) är en ung begåvad vokalist inom jazz och improviserad musikHennes unika inställning till sång och uttryck med sin röst baserar sig  instrumental jazz, ohämmad association och abstrakt konstHon väver berättelser med hjälp av melodieridéer och toner av röst

När biografen Bio Rex blev färdig 1936 var den en av stadens modernaste och största. Under åren blev bio Rex en viktig flaggskeppsbiograf för både inhemska och utländska premiärföreställningar. De år 2018 omsorgsfullt och skonsamt renoverade biografsalongen och dess foajéer utgör numera en del av Amos Rex.