Ibi-sarkofagens lock, 664-610 BC. © Museo Egizio

Amos Rex, Estlands konstmuseum och Museo Egizio visar en tvådelad utställning av forntida egyptisk konst.

I oktober 2020 öppnas en utställning med namnet Egyptens prakt på två museer samtidigt: på Amos Rex i Helsingfors och på Estlands konstmuseum, Kumu i Tallinn. Den unika, tvådelade utställningen bygger på en av de mest ansedda samlingarna av forntida egyptisk konst och kultur som finns utanför Egypten – Museo Egizios samling i Turin i Italien.

Egyptens prakt visar över 500 föremål från Museo Egizio. Utställningen ger en bild av den egyptiska civilisationens långa historia från dess uppkomst och ända fram till den Ptolemeiska dynastin. Tid och konst är genomgående teman på utställningen, som ledsagar besökaren till att upptäcka Egypten under landets första millenium.

Vi på Amos Rex tror att vi lättare att hantera framtiden om vi känner till det förflutna. Utställningen kommer också att visa vad den nyaste teknologin kan bidra med i en utställning om det forntida Egypten.

Utställningarna öppnas under två på varandra följande dagar: den 8 oktober 2020 på Amos Rex och den 9 oktober 2020 på konstmuseet Kumu.