Egyptens prakt – de sista stora dynastierna

Den stora utställningen över det forna Egypten tar dig på en tidsresa tusentals år bakåt till faraonernas Egypten. Utställningen pågår samtidigt på två olika platser – på Amos Rex i Helsingfors och i konstmuseet Kumu i Tallinn. Den sällsynta tudelade utställningen är baserad på italienska Museo Egizios samling, vilken är den största samlingen av forntida egyptisk konst och kultur utanför Egypten.

På Amos Rex kommer du åt att utforska den forntida egyptiska årscirkeln, världsbilden och religionen, men också statsbygget och vanliga bruksföremål som människorna då använde. Utställningen förevisar bland annat uråldriga sandaler, gamla skattekvitton och de dödas böcker. Varje utställningsföremål har sin egen unika historia. Den rika kulturen som arkeologiska utgrävningar har avslöjat visar sig i vår vardag fortfarande: till exempel 365 dagars kalendern – där året delas upp i tolv månader – var i bruk redan i det forna Egypten. Det är alltså inget under att Egyptens prakt inte minskar trots att årtusendena går.

Innehållsvarning: utställningen berör döden, och presenterar mumifierade lik.

Läs om utställningen på arabiska:

Virtuella upplevelser

Guid­ning­ar på Instagram

Du kan se på miniguidningar av utställningen Egyptens prakt på Amos Rex Instagram TV. Vi publicerar guidningar på flera spårk under utställningen. Följ kanalen!

 

 

Egyptiska vänner

Du kan vandra omkring i utställningen med museets diskussionsguider samt en liten museikompisbok kallad Mina forntida egyptiska vänner, där olika figurer berättar om utställningen både för barn och vuxna. Kompisboken ingår i inträdesbiljetten, du kan ta med den hem eller lämna kvar den hos oss för återvinning.

 

Studio Rex

I museets konstverkstad Studio Rex har det uppstått en pyramid! Den är pytteliten jämfört med världens största pyramid, Cheops- eller Khufupyramiden, vars bottenareal motsvarar mer än sju fotbollsplaner. Hur skulle din näromgivning förändras om en stor pyramid byggdes i ditt grannskap?

På andra sidan av pyramidens vägg kan du delta i en magisk konstverkstad! Läs mera och reservera konstverkstaden för din egen grupp. På veckosluten är Studio Rex öppen för utställningsgäster, och då kommer man in i pyramiden även om man inte reserverat konstverkstaden.

 

 

Lid of the sarcophagus of Ibi, 664-610 BC. © Museo Egizio