Harold Hejazi, ordförande för Generation 2026-juryn, skriver:
“Juryns uppgift var inte bara att bedöma konstnärlig kvalitet, utan att lyssna och försöka förstå den nya generationens röst. Vi ville skildra denna generation genom dess konst, och de utvalda verken erbjuder ett fönster in i deras klara perspektiv, som äldre generationer ofta har svårt att uppfatta. Den energi och trotsighet som präglar urvalet sammanfattar uppbrottstidens stämning – tiden då man reser sig, ifrågasätter normer och föreställer sig nya möjligheter.
— Läs ordförande för Generation 2026-juryn Harold Hejazis uttalande om konstnärsgenerationen i Generation 2026.
Generation 2026
Verken som valts ut till Generation 2026 ger en ofiltrerad inblick i dagens unga konstnärers bekymmer, kamper och drömmar. Genom ett brett spektrum av medier – inklusive spel, deltagarbaserade nymediala installationer och performance – suddar dessa konstnärer ut gränser och bjuder in publiken att konfrontera vår tids mest brännande samhällsfrågor.
I centrum för urvalet finns en kritik av makt: hur frihet begränsas och kontroll utövas över kroppar, rum och identiteter. Verken visar hur konsten kan synliggöra och ifrågasätta de osynliga krafter som formar vardagen – från politiska strukturer och institutionella regler till sociala normer och förväntningar. Många verk behandlar handlingskraft: hur man kan ta plats, överskrida gränser eller omdefiniera sin relation till det offentliga rummet.
Parallellt med maktkritiken finns en lika stark drivkraft: längtan efter att återknyta till sitt ursprung och sin personliga identitet. Många söker sina rötter och hämtar inspiration från bland annat traditionella hantverksformer och historia. Även om blicken vänds mot det förflutna är konstnärerna samtidigt starkt förankrade i nuet. Det överhängande miljökrisen genomsyrar årets urval. Konstnärerna tar sig an klimatförändringar och föroreningar och utmanar publiken att reflektera över konsumtionens ekologiska konsekvenser.
Utställningen belyser också en vilja att synliggöra minoriteter – såsom queera, personer med funktionsvariation och migrerande gemenskaper. Konstnärerna stärker dessa gruppers röster och blottlägger samhällets motsägelser och brister i erkännandet och bemötandet av dem.
Den genomgripande påverkan som teknologi och digital kultur har är ett annat återkommande tema. Många konstnärer utforskar det tryck som uppstår av att växa upp i en hyperuppkopplad värld, med konstant informationsflöde och en digital självbild. Mitt i överbelastningen reflekterar de över den digitala tidsålderns snabba och kaotiska natur.
Trots att utställningen går in på tunga samtida ämnen träder lättsam humor och absurditet fram som modiga former av motstånd. Den här gruppen av konstnärer representerar en generation som inte tvekar att agera – vare sig det gäller hantverk, teknologi eller aktivism – och som inte drar sig för att konfrontera svåra sanningar. Dessa konstnärer formar just nu sin identitet – och samtidigt framtiden. Deras verk är råa, direkta och kompromisslösa. De fångar ungdomens intensiva känslor och en stark samhällelig medvetenhet.
Juryns uppgift var inte bara att bedöma konstnärlig kvalitet, utan att lyssna och försöka förstå den nya generationens röst. Vi ville skildra denna generation genom dess konst, och de utvalda verken erbjuder ett fönster in i deras klara perspektiv – om ofta går förlorat för äldre generationer. Energin och trotsigheten i urvalet sammanfattar känslan av en brytningstid – en stund då man reser sig, ifrågasätter normer och föreställer sig nya möjligheter.

Generation 2026 juryn
Juryns ordförande är den kanadensiske konstnären, speldesignern och pedagogen Harold Hejazi. Han arbetar brett i om deltagande performancekonst, speldesign och samhällsengagemang. Hejazi, som är bosatt i Helsingfors, har de senaste åren utforskat användningen av videospel inom teater och i sitt arete behadlar han teman somras, marginalisering och samtida kulturell mångfald.
Amos Rex representerades i juryn av museichefen Kieran Long, assisterande kurator Krista Mamia, kurator för publikarbete Laura Porola och utställningsassistent Inna Schwanck. Generation 2023 representerades av Aino Kontinen och Yoonsik Kim. Kontinen arbetar med skrivande, scenkonst och kameraarbete, medan Kim arbetar i skärningspunkten mellan mode och konst.