Generation

Amos Rex Generation-triennalen är en fördomsfri och fascinerande inblick i konst och idéer från en ung, framväxande generation konstnärer. Utställningen hålls vart tredje år och presenterar ett brett utbud av verk av cirka 40 unga konstnärer i åldern 15–23 år som valts ut genom en öppen utlysning. Generationens konstnärer rör sig fritt mellan olika konstformer; triennalen samlar ett helt spektrum av tekniker och stilar, från performativa verk till måleri, keramik, textil, spel, video och mycket mer. Förutom attityden, har verken också gemensamt det att konsten speglar de senaste årens gemensamma levda liv och världshändelser.

Verken kommer att väljas ut av en jury bestående av konstnärer från den föregående generationen, representanter från Amos Rex och en ny ordförande som representerar nya, spännande och framväxande trender i konstvärlden.

Generation 2026 öppnar på Amos Rex våren 2026.
SAVE THE DATE: utlysningen av verk öppnar i oktober 2024!

Generation 2026 -juryn puheenjohtaja Harold Hejazi. Kuva: Stella Ojala / Amos Rex

Juryn för Ge­ne­ra­tion 2026

Ordförande för Generation 2026-juryn är den kanadensiske konstnären, speldesignern och pedagogen Harold Hejazi. Han arbetar mycket med deltagande performancekonst, speldesign och samhällsengagemang. Hejazi, som är bosatt i Helsingfors, har de senaste åren utforskat användningen av videospel inom teater, och han behandlar frågor relaterade till ras, marginalisering och samtida kulturell mångfald.

Amos Rex representeras i juryn av museichefen Kieran Long, assisterande kurator Krista Mamia, kurator för publikarbete Laura Porola och kurator Terhi Tuomi. Konstnärerna i Generation 2023 representeras av Aino Kontinen och Yoonsik Kim. Aino Kontinen arbetar med skrivande, scenkonst och kameraarbete, medan Yoonsik Kim arbetar i skärningspunkten mellan mode och konst.

Open call

SAVE THE DATE – OPEN CALL: Ansök till Generation 2026-utställningen

Ansökan till Generation 2026 öppnar den 1.10.2024! Anmäl dig för att få information om ansökningskliniken, Amos Rex öppna dörrar och öppnandet av utlysningen genom att lämna dina kontaktuppgifter.

Man kan ansöka till Generation-utställningen med ett eller flera verk. Utlysningen är öppen för konstnärer och andra konstskapare mellan 15 och 23 år, dvs. födda mellan åren 2001–2009, som är verksamma i Finland. Verk från hela konstens spektrum inbjuds: ett verk kan vara från scenkonst, en målning, ett fotografi eller en skulptur, ett videokonstverk, ett textilkonstverk, en installation, ett spel och så vidare. Verket behöver inte vara färdigt när du ansöker. Du kan ansöka ensam eller i grupp.

Utlysningen för Generation 2026 är öppen från den 1 oktober till den 31 oktober 2024.

Vi kommer att ordna ansökningskliniker och öppet hus på Amos Rex för dem som är intresserade. Ansökningsklinikerna som hålls på distans är på finska, svenska och engelska. Under ansökningskliniken förklarar vi hur ansökningsprocessen fungerar och hjälper dig med ansökningsplattformen om det behövs. Öppet hus på plats på Amos Rex ger dig möjligheten att se de utrymmen där du kan förverkliga ditt verk.

Alla utvalda konstnärer kommer att erbjudas möjligheten att ansöka om ett projektbidrag från ägaren av Amos Rex, Konstsamfundet, för att arbeta med en utställning.

När registreringen för ansökningsklinikerna och öppna dagar är öppen kan du beställa en påminnelse per e-post!

*” anger obligatoriska fält

Nimi / Namn / Name*
Tilaa / Beställ / Sign up*