Tervetuloa Amos Rexiin! Tämä sivu on lapsille ja niille, jotka tulevat museoon lapsen kanssa. Voitte lukea sivun vaikka yhdessä ennen vierailua!

Melkein kaikki Ars Fennica -näyttelyn teokset ovat sisällöltään sopivia myös pienimmille kävijöille. Aurora Reinhardin teokset (näyttelyn viimeinen sali) voivat osittain olla häiritseviä.

Tämä on Ou. Ou tykkää lapsista, sillä he usein ymmärtävät sitä paremmin kuin aikuiset. Oulla on nimittäin välillä hieman vaikeaa hallita tunteitaan, ja on aikamoinen energiapommi.

Yritämme parhaamme mukaan pitää Outa silmällä, mutta se muuttaa muotoaan todella nopeasti, ja sulautuu helposti museorakennukseen. Voitte etsiä Outa museon muodoista: kattoikkunoissa, lattiaritilöissä, Sigurd Frosteruksen maalauksista… Kuinka monta pyöreää muotoa löydätte vierailun aikana? Raportoikaa mielellään henkilökunnallemme!

 

Saapuminen

Museon pääsisäänkäynti on Lasipalatsissa, Mannerheimintien puolella. Esteetön sisäänkäynti löytyy Lasipalatsinaukiolta.

Kaikki alle 18-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään, pääsylipputarran saatte kassalta. Kassan löydätte museon pääsisäänkäynniltä. Lastenvaunujen kanssa voi ostaa lipun esteettömältä kassalta, eli museokaupasta.

Naulakon takana lukittavien säilytyslokeroiden päädyssä on säilytystilaa muutamalle lastenvaunulle. Lastenvaunut saa ottaa mukaan näyttelytiloihin, mutta niistä tulee ottaa isot laukut ja muut suurikokoiset esineet pois. Museossa on maksuton vartioitu naulakko sekä lukittavia kaappeja.
Naulakon vierestä löytyy lastenhoitopiste.
Museossa voi imettää missä vain, paitsi näyttelytiloissa. Mikäli Studio Rex -taidepaja on vapaa, sitä saa myös käyttää eväiden syöntiin ja taukotilana. Henkilökunta auttaa mielellään paikan päällä!
Naulakosta voi lainata lasten kuulosuojaimia.

 

Museon pääsääntöisenä tehtävänä on huolehtia taideteoksista, jotta ne säilyvät ehjinä ikuisuuden ajan. Museon säännöt ovat myös olemassa, jotta kaikilla olisi mahdollisimman mukava museovierailu!

Tärkeät seikat muistaa koko vierailun ajan:

  • Teoksiin ei saa koskea, ei edes pikkaisen hipaista, ellei asiasta erikseen mainita. Tämä siksi, että ne saattavat mennä rikki, likaantua tai syöpyä. Tiesittekö, että sormenpäiden luonnollinen rasva voi syövyttää vaikka kovaan pronssiseen veistokseen jäljen, jota ei saa mitenkään puhdistettua? Vaikka paljaalla silmällä mitään ei aluksi huomaakaan.
  • Teoksiin kuuluu pitää hyvä etäisyys, vaikka kuinka tekisi mieli mennä lähelle tarkastelemaan. Esimerkiksi kompastuminen tai jopa aivastus voi olla taideteokselle paha juttu! Etäisyyden pitäminen on hyvä, jotta ei sattuisi vahinkoja.
  • Museossa kuljetaan rauhallisesti. Saa olla innoissaan, mutta pitää malttaa olla juoksematta. Tämä siitä syystä, että juostessa saattaa kaatua herkemmin ja näin vahingoittaa korvaamattomia kulttuuriaarteita.
  • Museossa ei suinkaan tarvitse olla hiljaa! Keskustelkaa taiteesta, debatoikaa, vaihtakaa mielipiteitä! Mutta pyydämme huomioimaan muut vierailijat, jotta kaikilla olisi mukava museokäynti.
  • Museossa saa tuntea. Jos naurattaa saa nauraa, ja jos itkettää niin sekin on ok!

Ja vielä viimeisenä:

Henkilökunnan ohjeita pitää seurata. He ovat tosi kivoja tyyppejä, eikä heitä tarvitse lainkaan jännittää. Henkilökunnalta voi kysyä kaiken näköistä, he tuntevat museon kuin omat taskunsa! Paikan päällä on myös keskusteluoppaita, jotka ovat paikalla juuri sitä varten, että heidän kanssaan voi keskustella – taiteesta tai jostain ihan muusta.

 

Ars Fennica 2019

19.6. – 8.9.2019

Ars Fennica on taidepalkinto. Palkinnon jakaa raati, joka koostuu taiteen asiantuntijoista. Sama raati on myös valinnut taiteilijat, jotka osallistuvat näyttelyyn. Voittaja saa tosi paljon rahaa, 40 tuhatta euroa! Tämän rahan saatuaan hän voi tehdä lisää taidetta ihmisille nautittavaksi.

Näyttelyn taiteilijat ovat: Petri Ala-Maunus (suomesta), Miriam Bäckström (ruotsista), Ragnar Kjartansson (islannista), Aurora Reinhard (suomesta) sekä Egill Sæbjörnsson (islannista).

Näyttelyn päätteeksi valitaan myös toinen tärkeä palkinto, nimittäin yleisön suosikki. Kyllä, juuri sinun mielipiteelläsi on merkitystä! Jokainen kävijä saa yhden ääneen. Mieti tarkkaan, mikä on lempparisi? Se voi olla parhaiten mieleen jäävä teos, hauskin teos, surullisin, kaunein, häkellyttävin… Sinä päätät! Yleisöäänestys tapahtuu taidepaja Studio Rexissä, kuularadan muodossa.

Voit lukea lisää näyttelyn teoksista ja taiteilijoista Ars Fennica -näyttelysivulta.

HUOM! Aurora Reinhardin teokset (näyttelyn viimeisessä salissa) saattavat olla pelottavia pienimmille kävijöille. Teoksien äärellä on oiva mahdollisuus keskustella eri tunteista mitä taide herättää, ja miten taide joskus tarkoituksella pelottelee katsojia. Museossa työskentelee keskusteluoppaita, jotka mielellään auttavat ja juttelevat kanssanne.

Kokoelmasali

19.6.2018 – 6.1.2019

Sigurd Frosterus -kokoelmasalissa on rauhallinen tunnelma, mutta ei sentään tylsä.

Esillä on paljon värikkäitä maalauksia, joista moni on tehty pointillistisella tyylillä. Pointillismi tarkoittaa sitä, että teos on maalattu kokonaan pilkuilla!
Maalausten äärellä on hauska pohtia, ovatko värit oikeita – onko maailma oikeasti sen värinen? Näyttelyssä on teoksia, jotka ovat tyyliltään enemmän tunnepohjaisia kuin esittäviä. Eli jokin maisema tai tilanne on taiteilijan mielestä tuntunut näiltä väreiltä enemmän kuin näyttänyt. Löydättekö yhdessä esimerkkejä tästä?

Frosterus -salista voi lainata pienen esitteen, josta löytyy lisätietoa kokoelmasta ja sen teoksista.

Lue lisää kokoelmanäyttelystä.

Varattavat palvelut

Jos haluatte tutustua näyttelyyn pintaa syvemmältä, suosittelemme varaamaan opastetun kierroksen. Kierros sopii aikuisille ja lapsille, niin pienemmille (min 1hlö) kuin isoimmille (max 25hlö) ryhmille.

Meidän oppaamme eivät malta odottaa, että pääsevät toivottamaan teidät tervetulleiksi Amos Rexiin!

Varaa tästä