Tervetuloa Amos Rexiin! Tämä sivu on lapsille ja niille, jotka tulevat museoon lapsen kanssa. Voitte lukea sivun vaikka yhdessä ennen vierailua!

HUOM: Näyttely sisältää teoksia jotka ovat epäsopivia lapsille. Haastavammat teokset on merkattu näyttelykarttaan (joka annetaan kaikille kävijöille sisäänkäynnillä), ja sijoitettu näyttelyn nurkkiin. Keskusteluoppaat auttavat myös mielellään, jos on kysyttävää!

Tämä on Ou. Ou tykkää lapsista, sillä he usein ymmärtävät sitä paremmin kuin aikuiset. Oulla on nimittäin välillä hieman vaikeaa hallita tunteitaan, ja se on aikamoinen energiapommi.

Jos jännittää, voi pyytää vaatesäilytyksestä kaveriksi mukaan lainattavan, halattavan Oun. Ou asuu Amos Rexissä, ja on tottunut erikoisempaankin taiteeseen. Yhdessä voitte pohtia eri tunteita taiteen äärellä. Ja jos jokin jännittää, Outa voi puristaa tai silittää (se tykkää siitä) mutta ei heitellä. Sille voi myös kuiskia ajatuksia – joskus jännitykseen auttaa että vain sanoo sen ääneen!

Saapuminen

 

Saapuminen

Museon pääsisäänkäynti on Lasipalatsissa, Mannerheimintien puolella. Esteetön sisäänkäynti löytyy Lasipalatsinaukiolta.

Kaikki alle 18-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään, pääsylipputarran saatte kassalta. Kassan löydätte museon pääsisäänkäynniltä. Lastenvaunujen kanssa voi ostaa lipun esteettömältä kassalta, eli museokaupasta.

Naulakon takana lukittavien säilytyslokeroiden päädyssä on säilytystilaa muutamille lastenvaunuille. Lastenvaunut saa ottaa mukaan näyttelytiloihin, mutta niistä tulee ottaa isot laukut ja muut suurikokoiset esineet pois. Museossa on maksuton vartioitu naulakko sekä lukittavia kaappeja.
Itsepalvelulokeroiden vierestä löytyy lastenhoitohuone.
Museossa voi imettää missä vain paitsi näyttelytiloissa. Mikäli Studio Rex -taidepaja on vapaa, sitä saa myös käyttää eväiden syöntiin ja taukotilana. Henkilökunta auttaa mielellään paikan päällä!
Vaatesäilytyksestä voi lainata lasten kuulosuojaimia.

 

Museon pääsääntöisenä tehtävänä on huolehtia taideteoksista, jotta ne säilyvät ehjinä ikuisuuden ajan. Museon säännöt ovat myös olemassa, jotta kaikilla olisi mahdollisimman mukava museovierailu!

Tärkeitä seikkoja muistaa koko vierailun ajan:

  • Teoksiin ei saa koskea, ei edes pikkaisen hipaista, ellei asiasta erikseen mainita. Tämä siksi, että ne saattavat mennä rikki, likaantua tai syöpyä. Tiesitkö, että sormenpäiden luonnollinen rasva voi syövyttää vaikka kovaan pronssiseen veistokseen jäljen, jota ei saa mitenkään puhdistettua vaikka paljaalla silmällä mitään ei aluksi huomaakaan?
  • Teoksiin kuuluu pitää hyvä etäisyys, vaikka kuinka tekisi mieli mennä lähelle tarkastelemaan. Esimerkiksi kompastuminen tai jopa aivastus voi olla taideteokselle paha juttu! Etäisyyden pitäminen on hyvä, jotta ei sattuisi vahinkoja.
  • Museossa kuljetaan rauhallisesti. Saa olla innoissaan, mutta pitää malttaa olla juoksematta. Tämä siitä syystä, että juostessa saattaa kaatua herkemmin ja näin vahingoittaa korvaamattomia kulttuuriaarteita.
  • Museossa ei suinkaan tarvitse olla hiljaa! Keskustelkaa taiteesta, debatoikaa, vaihtakaa mielipiteitä! Mutta pyydämme huomioimaan muut vierailijat, jotta kaikilla olisi mukava museokäynti.
  • Museossa saa tuntea. Jos naurattaa saa nauraa, ja jos itkettää niin sekin on ok!

Ja vielä viimeisenä:

Henkilökunnan ohjeita pitää seurata. He ovat tosi kivoja tyyppejä, eikä heitä tarvitse lainkaan jännittää. Henkilökunnalta voi kysyä kaiken näköistä, he tuntevat museon kuin omat taskunsa! Paikan päällä on myös keskusteluoppaita, jotka ovat paikalla juuri sitä varten, että heidän kanssaan voi keskustella – taiteesta tai jostain ihan muusta.

Näyttelyt

 

Generation 2020

11.10.2019 – 12.1.2020

Generation 2020 on nuorten ja nuorten aikuisten taidenäyttely, jossa voi kokea maalauksia, tanssiesityksiä, veistoksia, videoita, ja paljon siitä väliltä! Avoimen haun kautta näyttelyyn valitut taiteilijat ovat 15–23-vuotiaita, joilla ei välttämättä ole vielä koulutusta tai työkokemusta taiteen alalta. Generation on triennaali, eli näyttelysarja, joka toistuu kolmen vuoden välein. Ehkä sinäkin haet siihen joskus mukaan?

Näyttelyssä käsitellään paljon suuria tunteita. Surua, iloa, pelkoa, ällötystä ja ehkä jotain… vaikeasti selitettävää? Yksi taiteen tehtävistä on herättää tunteita, joten tässä näyttelyssä sitä on oiva mahdollisuus harjoitella! Museossa sekä itku että nauruhepuli ovat sallittuja.

Näyttely sisältää teoksia jotka ovat epäsopivia lapsille. Haastavammat teokset on merkattu näyttelykarttaan (joka annetaan kaikille kävijöille sisäänkäynnillä), ja sijoitettu näyttelyn nurkkiin. Keskusteluoppaat auttavat myös mielellään, jos on kysyttävää!

HUOM! Esittävän taiteen teoksissa on muutama, jotka eivät sovellu lapsille. Niiden aikataulut on luettavissa täällä. Lapsille epäsopivat esitykset on ajoitettu myöhemmin illalle.


Tehtävä 1: Generation 2023
Generation-näyttely järjestetään kolmen vuoden välein, ja siihen on avoin haku 15–23 vuotiaille. Seuraava Generation on kolmen vuoden päästä. Millaisella teoksella hakisit itse mukaan?

Miettikää teosehdotusta, ja huomioikaa ainakin seuraavat seikat:
Mistä teos kertoo?
Materiaali tai tekniikka, miten teos on tehty? Piirtäen, paiskaten tai purkalla?
Minkä kokoinen se on ja miten se esitettään tilassa? Roikkuuko se katosta vai seinällä? Vai kiinnitetäänkö se kenties kävijöihin kun astuvat tilaan?
Vain mielikuvitus on rajana!

P.S. Voitte halutessanne kertoa taideteoksesta keskusteluoppaalle.

Tehtävä 2: Nyt meni tunteisiin
Yksi taiteen tehtävistä on herättää katsojassa tunteita. Generation 2020-näyttelyn teokset ovat täynnä erilaisia tunnelmia, ja saattavat herättää: naurua, surua, ahdistusta, ärsyyntymistä jne. Mitä kaikkia tunteita tunnette näyttelyssä, mitä tuntemuksia teokset teissä herättää ja miksi? Osaatteko sanallistaa niitä? Entä jos ei tunnu missään, mistä se johtuu?

Voitte kuiskata tunteita Oulle. Joko sille Oulle, joka löytyy näyttelyesitteestä tai pääsylipputarrasta, tai sellaiselle jonka voi lainata vaatesäilytyksestä mukaan kierrokselle. Tunteita voi purkaa myös puristamalla, rapsuttamalla, tai paijaamalla (mutta ei heittämällä).

Tehtävä 3: MuseumTube
Valitkaa yksi tai useampi videoteos, jonka katsotte vierailun aikana kokonaan läpi – joko kerran tai useamman kerran, riippuen teoksen pituudesta. Sanallistakaa havaintonne yhdessä ääneen:

Mitä videossa tapahtuu?
Kuka sen on tehnyt?
Kuka/mikä videossa esiintyy?
Miltä kyseinen videoteos näyttäisi esimerkiksi maalauksena tai veistoksena, tai jossain muussa muodossa?

 

Kokoelmasali

19.6.2018 – 6.1.2019

Sigurd Frosterus -kokoelmasalissa on rauhallinen tunnelma, mutta ei sentään tylsä.

Esillä on paljon värikkäitä maalauksia, joista moni on tehty pointillistisella tyylillä. Pointillismi tarkoittaa sitä, että teos on maalattu kokonaan pilkuilla!

Maalausten äärellä on hauska pohtia ovatko värit oikeita – onko maailma oikeasti sen värinen miltä se näyttää? Näyttelyssä on teoksia, jotka ovat tyyliltään enemmän tunnepohjaisia kuin esittäviä. Eli jokin maisema tai tilanne on taiteilijan mielestä tuntunut näiltä väreiltä enemmän kuin näyttänyt. Löydättekö yhdessä esimerkkejä tästä?

Frosterus -salista voi lainata pienen esitteen, josta löytyy lisätietoa kokoelmasta ja sen teoksista.

Lue lisää kokoelmanäyttelystä.


Tehtävä 1: Menneisyyden nykytaidetta
Sigurd Frosteruksen kokoelmasalissa on hyvin erilainen tunnelma kuin päänäyttelyssä. Valitkaa lempiteos ja selvittäkää, minkä ikäinen taiteilija on ollut teosta tehdessään.
Kaikki taide on kerran ollut nykytaidetta, keksittekö miten kokoelmasalin teokset eroaa generation 2020 -näyttelyn teoksista?

Tehtävä 2: Pilkusta potretiksi
Valitkaa pointillistinen maalaus ja katsokaa sitä ensin läheltä (Huom! Muistakaa turvaväli, joka on hyvä pitää noin metrin päästä teoksesta). Alla näette esimerkin pointillistisestä tyylistä.

Minkävärisiä pilkkuja erotatte kankaassa? Siirtykää tämän jälkeen katsomaan teosta kaukaa (varokaa ihmisiä ja teoksia selän takana, jos pakitatte). Mitä väripilkuille tapahtuu? Syntyykö uusia värejä ja muotoja?

Varattavat palvelut

Jos haluatte tutustua näyttelyyn pintaa syvemmältä, suosittelemme varaamaan opastetun kierroksen. Kierros sopii aikuisille ja lapsille, niin pienemmille (min 1hlö) kuin isoimmille (max 25hlö) ryhmille.

Meidän oppaamme eivät malta odottaa, että pääsevät toivottamaan teidät tervetulleiksi Amos Rexiin!

Varaa tästä