Tervetuloa Amos Rexiin! Tämä sivu on lapsille ja niille, jotka tulevat museoon lapsen kanssa. Voitte lukea sivun vaikka yhdessä ennen vierailua!

HUOM! Birger Carlstedtin näyttely sisältää muutamia teoksia, jotka saattavat olla hieman jännittäviä nuorimmille vierailijoille. Teemoina löytyy esimerkiksi sirkus, joissa esiintyy ihmeelliset harlekiinit ja trapetsitaiteilijat – sekä vihaisen näköiset eläimet. Joidenkin teoksien nimet ovat myös pelottavia, kuten esimerkiksi ”Painajainen”. Näiden teoksien yhteydessä on oiva tilaisuus keskustella siitä, että yksi taiteen suurista tehtävistä on herättää tunteita! Joskus iloisia, ja joskus vähemmän iloisia. Keskusteluoppaamme auttavat mielellään paikan päällä.

Tämä on Ou. Ou tykkää lapsista, sillä he usein ymmärtävät sitä paremmin kuin aikuiset. Oulla on nimittäin välillä hieman vaikeaa hallita tunteitaan, ja se on aikamoinen energiapommi.

Yritämme parhaamme mukaan pitää Outa silmällä, mutta se muuttaa muotoaan todella nopeasti, ja sulautuu helposti museorakennukseen. Voitte etsiä Outa museon muodoista: kattoikkunoissa, lattiaritilöissä, Sigurd Frosteruksen maalauksista… Kuinka monta pyöreää muotoa löydätte vierailun aikana? Raportoikaa mielellään henkilökunnallemme!

 

Saapuminen

Museon pääsisäänkäynti on Lasipalatsissa, Mannerheimintien puolella. Esteetön sisäänkäynti löytyy Lasipalatsinaukiolta.

Kaikki alle 18-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään, pääsylipputarran saatte kassalta. Kassan löydätte museon pääsisäänkäynniltä. Lastenvaunujen kanssa voi ostaa lipun esteettömältä kassalta, eli museokaupasta.

Naulakon takana lukittavien säilytyslokeroiden päädyssä on säilytystilaa muutamille lastenvaunuille. Lastenvaunut saa ottaa mukaan näyttelytiloihin, mutta niistä tulee ottaa isot laukut ja muut suurikokoiset esineet pois. Museossa on maksuton vartioitu naulakko sekä lukittavia kaappeja.
Itsepalvelulokeroiden vierestä löytyy lastenhoitohuone.
Museossa voi imettää missä vain paitsi näyttelytiloissa. Mikäli Studio Rex -taidepaja on vapaa, sitä saa myös käyttää eväiden syöntiin ja taukotilana. Henkilökunta auttaa mielellään paikan päällä!
Vaatesäilytyksestä voi lainata lasten kuulosuojaimia.

 

Museon pääsääntöisenä tehtävänä on huolehtia taideteoksista, jotta ne säilyvät ehjinä ikuisuuden ajan. Museon säännöt ovat myös olemassa, jotta kaikilla olisi mahdollisimman mukava museovierailu!

Tärkeitä seikkoja muistaa koko vierailun ajan:

  • Teoksiin ei saa koskea, ei edes pikkaisen hipaista, ellei asiasta erikseen mainita. Tämä siksi, että ne saattavat mennä rikki, likaantua tai syöpyä. Tiesitkö, että sormenpäiden luonnollinen rasva voi syövyttää vaikka kovaan pronssiseen veistokseen jäljen, jota ei saa mitenkään puhdistettua vaikka paljaalla silmällä mitään ei aluksi huomaakaan?
  • Teoksiin kuuluu pitää hyvä etäisyys, vaikka kuinka tekisi mieli mennä lähelle tarkastelemaan. Esimerkiksi kompastuminen tai jopa aivastus voi olla taideteokselle paha juttu! Etäisyyden pitäminen on hyvä, jotta ei sattuisi vahinkoja.
  • Museossa kuljetaan rauhallisesti. Saa olla innoissaan, mutta pitää malttaa olla juoksematta. Tämä siitä syystä, että juostessa saattaa kaatua herkemmin ja näin vahingoittaa korvaamattomia kulttuuriaarteita.
  • Museossa ei suinkaan tarvitse olla hiljaa! Keskustelkaa taiteesta, debatoikaa, vaihtakaa mielipiteitä! Mutta pyydämme huomioimaan muut vierailijat, jotta kaikilla olisi mukava museokäynti.
  • Museossa saa tuntea. Jos naurattaa saa nauraa, ja jos itkettää niin sekin on ok!

Ja vielä viimeisenä:

Henkilökunnan ohjeita pitää seurata. He ovat tosi kivoja tyyppejä, eikä heitä tarvitse lainkaan jännittää. Henkilökunnalta voi kysyä kaiken näköistä, he tuntevat museon kuin omat taskunsa! Paikan päällä on myös keskusteluoppaita, jotka ovat paikalla juuri sitä varten, että heidän kanssaan voi keskustella – taiteesta tai jostain ihan muusta.

 

Birger Carstedt: Kultainen kissa

11.10.2019 – 12.1.2020

Birger Carlstedt oli ahkera taiteilija, joka maalaamisen lisäksi työskenteli kaikennäköisen muun taiteen parissa, esimerkiksi muotoilun ja sisustussuunnittelun. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Carlstedtin teoksia esitetään näin laajasti. Näyttelyä kutsutaan retrospektiiviseksi (hassu sana) silloin kun se esittää taiteilijan koko elämän uraa.

Birger Carlstedt kuoli 44 vuotta sitten, silloin hän oli 68 vuotta vanha. Birger luovutti melkein kaikki tekemänsä taiteen vanhalle Amos Andersonin taidemuseolle, nykyiselle Amos Rexille, eli meille!

Osaksi näyttelyä on rakennettu kopio Carlstedtin suunnittelemasta Le Chat Doré -kahvilasta. Kahvila toimi Helsingissä 1920 -luvulla, melkein sata vuotta sitten. Museoon rakennetussa kahvilassa saa myös ihan oikeaa kahvia, tai mehua. Tämä on epätavallista, sillä herkkien taideteosten lähelle ei saa viedä mitään juotavaa tai syötävää.

Näyttely on saanut nimensä Le Chat Dorésta, joka on ranskaa ja tarkoittaa… kultaista kissaa! Tarkkaavainen saattaa löytää kultaisia kissoja paikan päältä.

Kokoelmasali

19.6.2018 – 6.1.2019

Sigurd Frosterus -kokoelmasalissa on rauhallinen tunnelma, mutta ei sentään tylsä.

Esillä on paljon värikkäitä maalauksia, joista moni on tehty pointillistisella tyylillä. Pointillismi tarkoittaa sitä, että teos on maalattu kokonaan pilkuilla!

Maalausten äärellä on hauska pohtia ovatko värit oikeita – onko maailma oikeasti sen värinen miltä se näyttää? Näyttelyssä on teoksia, jotka ovat tyyliltään enemmän tunnepohjaisia kuin esittäviä. Eli jokin maisema tai tilanne on taiteilijan mielestä tuntunut näiltä väreiltä enemmän kuin näyttänyt. Löydättekö yhdessä esimerkkejä tästä?

Frosterus -salista voi lainata pienen esitteen, josta löytyy lisätietoa kokoelmasta ja sen teoksista.

Lue lisää kokoelmanäyttelystä.

Varattavat palvelut

Jos haluatte tutustua näyttelyyn pintaa syvemmältä, suosittelemme varaamaan opastetun kierroksen. Kierros sopii aikuisille ja lapsille, niin pienemmille (min 1hlö) kuin isoimmille (max 25hlö) ryhmille.

Meidän oppaamme eivät malta odottaa, että pääsevät toivottamaan teidät tervetulleiksi Amos Rexiin!

Varaa tästä

Psst. Tiesitkö että Amos Rexissä voi järjestää myös synttäribileitä!