Tervetuloa Amos Rexiin! Tämä sivu on lapsille ja niille, jotka tulevat museoon lapsen kanssa, voitte lukea tämän sivun vaikka yhdessä ennen vierailua.

Kaikki museon ajankohtaiset teokset ovat sisällöltään sopivia myös pienimmille kävijöille.

Tämä on Ou. Ou tykkää lapsista, sillä he usein ymmärtävät sitä paremmin kuin aikuiset. Oulla on nimittäin välillä hieman vaikeaa hallita tunteitaan, ja on aikamoinen energiapommi. Jos siis bongaattee Oun jostain, tiedätte että lähellä on lapsille tarkoitettua asiaa.

 

Saapuminen

Museon pääsisäänkäynti on Lasipalatsissa, Mannerheimintien puolella. Esteetön sisäänkäynti löytyy Lasipalatsinaukiolta.

Kaikki alle 18-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään, pääsylipputarran saatte kassalta. Kassan löydätte museon pääsisäänkäynniltä. Lastenvaunujen kanssa voi ostaa lipun esteettömältä kassalta, eli museokaupasta.

Naulakon takana lukittavien säilytyslokeroiden päädyssä on säilytystilaa muutamalle lastenvaunulle. Lastenvaunut saa ottaa mukaan näyttelytiloihin, mutta niistä tulee ottaa isot laukut ja muut suurikokoiset esineet pois. Museossa on maksuton vartioitu naulakko sekä lukittavia kaappeja.
Naulakon vierestä löytyy lastenhoitopiste.
Museossa voi imettää missä vain, paitsi näyttelytiloissa. Mikäli Studio Rex -taidepaja on vapaa, sitä saa myös käyttää eväiden syöntiin ja taukotilana. Henkilökunta auttaa mielellään paikan päällä!
Naulakosta voi lainata lasten kuulosuojaimia.

 

Museon pääsääntöisenä tehtävänä on huolehtia taideteoksista, jotta ne säilyvät ehjinä ikuisuuden ajan. Museon säännöt ovat myös olemassa, jotta kaikilla olisi mahdollisimman mukava museovierailu!

Tärkeät seikat muistaa koko vierailun ajan:

  • Teoksiin ei saa koskea, ei edes pikkaisen hipaista, ellei asiasta erikseen mainita. Tämä siksi, että ne saattavat mennä rikki, likaantua tai syöpyä. Tiesittekö, että sormenpäiden luonnollinen rasva voi syövyttää vaikka kovaan pronssiseen veistokseen jäljen, jota ei saa mitenkään puhdistettua? Vaikka paljaalla silmällä mitään ei aluksi huomaakaan.
  • Teoksiin kuuluu pitää hyvä etäisyys, vaikka kuinka tekisi mieli mennä lähelle tarkastelemaan. Esimerkiksi kompastuminen tai jopa aivastus voi olla taideteokselle paha juttu! Etäisyyden pitäminen on hyvä, jotta ei sattuisi vahinkoja.
  • Museossa kuljetaan rauhallisesti. Saa olla innoissaan, mutta pitää malttaa olla juoksematta. Tämä siitä syystä, että juostessa saattaa kaatua herkemmin ja näin vahingoittaa korvaamattomia kulttuuriaarteita.
  • Museossa ei suinkaan tarvitse olla hiljaa! Keskustelkaa taiteesta, debatoikaa, vaihtakaa mielipiteitä! Mutta pyydämme huomioimaan muut vierailijat, jotta kaikilla olisi mukava museokäynti.
  • Museossa saa tuntea. Jos naurattaa saa nauraa, ja jos itkettää niin sekin on ok!

Ja vielä viimeisenä:

Henkilökunnan ohjeita pitää seurata. He ovat tosi kivoja tyyppejä, eikä heitä tarvitse lainkaan jännittää. Henkilökunnalta voi kysyä kaiken näköistä, he tuntevat museon kuin omat taskunsa! Paikan päällä on myös keskusteluoppaita, jotka ovat paikalla juuri sitä varten, että heidän kanssaan voi keskustella – taiteesta tai jostain ihan muusta.

Amos Rex
Magritte 2019
La Belle Idée, 1963

 

René Magritte – Elämänviiva

8.2. – 19.5.2018

Noin sata vuotta sitten eli tunnettu belgialainen taidemaalari nimeltään René Magritte. Magritte maalasi outoja maisemia ja hahmoja – kuvia kuin suoraan unten mailta! Magritte maalasi taulujen lisäksi tavallisten pullojen päälle, teki taidetta sanoista ja veisti isoja veistoksia.

Teknisesti todella taitavalla taiteilijalla oli elämänsä aikana monta eri tyyliä tehdä taidetta. Yksi erikoisempi vaihe oli nimeltään ”Vache” -kausi. Vache tarkoittaa ranskaksi lehmää. Hän ei tänä aikana kuitenkaan maalannut lehmiä, vaan rumia maalauksia. Hänen mielestään rumaksi tarkoitettu saattaa tosin olla toisen mielestä ihan kaunis! Mitä itse tykkäät hänen ”Vache” maalauksista? Puhukaa kauneudesta ja rumuudesta, mikä on mielestänne kaunista, entä rumaa?

Kun kävelette näyttelyn läpi, voitte verrata Magritten eri teoksia toisiinsa. Kiinnittäkää erityistä huomiota siveltimen jälkiin ja väriyhdistelmiin. Voitte tehdä huomioita teoksessa vallitsevasta tunnelmasta. Onko teosten tunnelmat iloisia, synkkiä, odottavia vai jotain muuta?

Näyttelyn eri huoneissa on esitelty eri vaiheita taiteilijan uralta. Museosta voi lainata pienen esitteen, josta löytyy lisätietoa René Magrittesta ja näyttelyn teoksista.

 

HUOM!

Näyttelyn teokset ovat mittamaattoman arvokkaita – niitä on maailmassa vain yksi kappale ja meidän tehtävänämme on säilyttää ne turvallisesti. Tästä syystä olkaa erityisen tarkkana: älkää menkö tutkimaan teoksia liian läheltä, ettette vahingossa horjahda niitä päin. Teoksiin ei missään nimessä saa koskea! Ei edes hipaista.

Lastenvaunut saa ottaa mukaan näyttelytiloihin, mutta niistä tulee ottaa isot laukut ja muut suurikokoiset esineet pois. Museossa on maksuton vartioitu naulakko sekä lukittavia kaappeja. Päällysvaatteet jätettävä naulakkoon.

Kokoelmasali

30.08.2018 – 6.1.2018

Sigurd Frosterus -kokoelmasalissa on rauhallisempi tunnelma, mutta ei sentään tylsempi.
Esillä on paljon värikkäitä maalauksia, joista moni on tehty pointillistisella tyylillä. Pointillismi tarkoittaa sitä, että teos on maalattu kokonaan pilkuilla!

Maalausten äärellä on hauska pohtia, ovatko värit oikeita – onko maailma oikeasti sen värinen? Näyttely sisältää teoksia, jotka ovat tyyliltään enemmän tunnepohjaisia kuin realistisia. Eli jokin maisema tai tilanne on taiteilijan mielestä tuntunut näiltä väreiltä enemmän kuin näyttänyt. Löydättekö yhdessä esimerkkejä tästä?

Frosters -salista voi lainata pienen esitteen, josta löytyy lisätietoa kokoelmasta ja sen teoksista.

Kokoelmanäyttely löytyy aina Frosterus -salista, joka sijaitsee taidepajan vieressä. Lisätietoja kokoelmanäyttelystä täällä.

Varattavat palvelut

Jos olette tulossa museoon isommalla porukalla ja haluaisitte tutustua näyttelyihin pintaa syvemmältä, suosittelemme varaamaan opastetun kierroksen tai taidepajan. Amos Rex tarjoaa myös huikeita lastenjuhlia!

Meidän oppaamme eivät malta odottaa, että pääsevät toivottamaan teidät tervetulleiksi Amos Rexiin!

Varaa tästä