Miten taidemuseossa (tai maailmassa ylipäätään) kuuluisi olla? Ja miksi taide on niin outoa? Entä jos ei tajua mitään?

Lumi ja Niki, 14 vuotta ja best friends forever, lähtevät Helsinkiin. Matkan pääroolissa on, tietenkin, päiväksi pois pääseminen “Pierulasta”, mutta myös Lumin serkun teos, joka on valittu (!!!) mukaan ison taidemuseon näyttelyyn. Serkku ei vaan ole suostunut kertomaan, miltä teos näyttää.

Taidemuseo ei olekaan ihan sitä, mitä Niki ja Lumi olivat ajatelleet. Mitä ysiluokan Futis-Alfa tekee siellä? Mitä tapahtuu, jos museossa ottaa päikkärit? Löytävätkö Lumi ja Niki ikinä serkun teosta maailmanlopun hevosten ja kummallisten performanssien keskeltä?

Breathe – niinku hengitä sarjakuvakirjassa pohditaan, miltä aikuisten museomaailma näyttää nuoren silmin. Ennen kaikkea se kuitenkin kertoo siitä, miten tärkeää on jakaa parhaan kaverin kanssa innostumiset, pettymykset, ahdistuksen tunteet ja tietenkin sipsipussi.

Kirjan kirjoittajat Melanie Orenius ja Laura Porola ovat kuvataidekasvattajia meillä taidemuseo Amos Rexissä. Museon kävijöiden ja työntekijöiden aidoista kohtaamisista inspiroituneet kohtaukset heräävät eloon Ulla Donnerin kuvittamana.

Breathe – niinku hengitä on Amos Rexin ensimmäinen nuorille suunnattu museojulkaisu. Kirja on suunnattu 12-vuotiaista ylöspäin, ja sitä voi hyödyntää koulussa taideopetuksessa. Opettajat saavat OAJ-kortilla kirjasta 15 % alennusta museokaupasta. Osta kirja nyt meiltä!

Melanie Orenius ja Laura Porola

Kirjoittajat

Melanie Orenius ja Laura Porola ovat museopedagogiikan ja nykytaiteen parissa pitkään työskennelleitä kuvataidekasvattajia. Tällä hetkellä he toimivat Amos Rex taidemuseon yleisötyötiimissä museolehtorina ja yleisötyön kuraattorina ja suunnittelevat sisältöjä eri-ikäisille museokävijöille. Työnsä kautta he ovat päässeet seuraamaan ja juttelemaan yleisöjen kanssa taiteen kohtaamisen iloista ja haasteista, odotuksista ja toiveista taidemuseoita kohtaan. Erityisen kiinnostuneita Orenius ja Porola ovat tarkastelemaan museosisältöjä lasten ja nuorten näkökulmasta.

Ulla Donner

Kuvittaja

Ulla Donner on kuvittaja ja sarjakuvataiteilija. Hän on opiskellut graafista suunnittelua Aalto-yliopistossa, ja hänelle myönnettiin Sarjakuva-Finlandia keväällä 2020 teoksesta Sontaa. Donner on työskennellyt myös aikaisemmin Amos Rexin kanssa kuvittajana, ja yhteistyössä tehty väritettävä karttajuliste voitti Vuoden Huiput hopeahuipun vuonna 2022.

Nyt Amos Rex Shopissa!

Breathe – niinku hengitä