Hur borde man bete sig på ett konstmuseum (eller här i världen överlag)? Och varför är konst så konstigt? Vad händer om man inte fattar något alls?

Lumi och Niki, 14 år gamla och best friends forever, åker till Helsingfors. Det viktigaste med resan är naturligtvis att komma bort från ”Fisboda” men de ska också titta på Lumis kusins konstverk som blivit valt (!!!) till en utställning på ett stort konstmuseum. Kusinen har bara inte gått med på att berätta hur verket ser ut.

Konstmuseet är ändå inte riktigt vad Lumi och Niki hade förväntat sig. Vad gör fotis-Alfa från nian där? Vad händer om man tar en tupplur i museet? Kommer Lumi och Niki någonsin att hitta kusinens konstverk mitt bland apokalypshästar och alla underliga performanser?

Breathe – andas liksom utforskar hur de vuxnas museivärld ser ut genom de ungas ögon. Men framför allt berättar boken om hur viktigt det är att dela glädje, besvikelser, ångestkänslor och naturligtvis en chipspåse med sin bästa vän.

Bokens författare Melanie Orenius och Laura Porola är bildkonstpedagoger vid Amos Rex konstmuseum. Händelserna är inspirerade av verkliga möten mellan museipersonal och besökare och väcks till liv av Ulla Donners illustrationer.

Breathe – andas liksom är Amos Rex’ första museipublikation riktad till unga. Boken vänder sig till 12-åringar och äldre, och kan användas i skolans konstundervisning. Med OAJ-kortet får lärare 15 procent rabatt på boken i museibutiken.

Melanie Orenius och Laura Porola

Författare

Melanie Orenius och Laura Porola är bildkonstpedagoger som har arbetat med museipedagogik och samtidskonst under en lång tid. För närvarande fungerar de som museilektor och kurator för publikarbete på Amos Rex konstmuseum och planerar innehåll för museibesökare i olika åldrar.

Genom sitt arbete har de haft möjlighet att observera och delta i samtal med allmänheten om glädjen och utmaningarna med att möta konst, samt förväntningarna och förhoppningarna på konstmuseer. Orenius och Porola är särskilt intresserade av att undersöka museiinnehåll ur barns och ungas perspektiv.

Ulla Donner

Illustratör

Ulla Donner är illustratör och serietecknare. Hon studerade grafisk design vid Aalto-universitetet och belönades med Sarjakuva-Finlandia våren 2020 för sitt arbete ’Sontaa’. Donner har tidigare i samarbete med Amos Rex illustrerat en karta som går att färga. Kartaffischen vann Hopeahuippu -priset i Vuoden huiput -tävlingen 2022.

Nu i Amos Rex Shop

Breathe – andas liksom