Amos Rex taidemuseo Helsinki Lasipalatsi 2023

Amos Rex

Museo, jonka katolla saa pomppia

Amos Rex tarjoaa ainutlaatuisia ja yllättäviä elämyksiä näyttäen uusinta, usein kokeellista nykytaidetta.

Amos Rexissä on ollut muun mussa teamLabin, Studio Driftin, Bill Violan ja Hans Op de Beeckin näyttelyt. Joka kolmas vuosi museossa järjestetään 15–23-vuotiaiden taiteilijoiden Generation-ryhmänäyttely.

Amos Rexin sisäänkäynti ja shop sijaitsevat Lasipalatsissa, funkkishelmessä vuodelta 1936. Lasipalatsi edustaa aikansa uutta ajattelua ja on yksi ensimmäisistä rakennuksista Suomessa, jossa ravintolat, kahvilat, putiikit ja elokuvateatteri Bio Rex, löytyivät kaikki saman katon alta. Amos Rexin maanalaisen rakennuksen on suunnitellut arkkitehtitoimisto JKMM ja se avattiin vuonna 2018.

Museosalin kattoikkunoista voi nähdä hauskoja yksityiskohtia, kuten aukion keskellä sijaitsevan piipun tai rappuset, jotka eivät näytä johtavan minnekään. Katon kupolit muodostavat Helsingin uuden maamerkin, Amos Rexin kummut.

Arvot

Oivallus

Amos Rex on ajatuksia herättävä taidemuseo, jossa on lupa tuntea ja ajatella itse. Meillä voi nauraa ja pitää hauskaa, oivaltaa ja oppia uutta sekä liikuttua taiteen äärellä. Mahdollistamme oivaltamisen ja luomme vahvoja tunnemuistoja.

Rohkeus

Amos Rex on rohkea toimija käyntikohteena, taidekentällä ja työpaikkana. Uskallamme esittää uutta ja tehdä asioita omalla tavallamme. Amos Rexissä kokeillaan ja uskalletaan tehdä virheitä ja oppia niistä. Olemme monipuolinen toimija, joka tunnustelee rohkeasti tulevaisuutta. Uskomme vakaasti parempaan tulevaisuuteen.

Reiluus

Amos Rex on avoin, reilu ja keskusteleva toimija. Panostamme turvallisen tilan toteutumiseen vierailijoille ja talon henkilökunnalle. Emme syrji ketään ja teemme aktiivisesti töitä ollaksemme reilu ja tasa-arvoinen työnantaja. Edustamme kansainvälistä ja monikulttuurista maailmaa.

Hallinto ja henkilöstö

Konst­sam­fun­det

Amos Rexin omistaja on Föreningen Konstsamfundet.

Liikemies ja taidemesenaatti Amos Anderson perusti Föreningen Konstsamfundetin vuonna 1940 ja määräsi testamentissaan yhdistyksen ainoaksi perillisekseen. Konstsamfundet on näkemyksellinen edistäjä kulttuuri- ja sivistysalalla. Yhdistys omistaa muun muassa Amos Andersonin kotimuseon Yrjönkadulla ja Söderlångvikin kartanon Kemiönsaarella.

Hen­ki­lös­tö

Amos Rexin museonjohtaja on Kieran Long.

Henkilökunnan yhteystiedot

Avoimet työpaikat

Museon hallitus

Puheenjohtaja: Stefan Björkman
Varapuheenjohtaja: Elisabeth Millqvist

Hallitukset jäsenet:
Cilla Lönnqvist
Leif Jakobsson
Laura Aalto
Sara Sandström

Il­moit­ta­jan­suo­je­lu-di­rek­tii­vi

Föreningen Konstsamfundet r.f. ja konserniyhtiöt ovat kaikessa toiminnassaan sitoutuneet noudattamaan korkeita eettisiä ja vastuullisia periaatteita. Tätä tukeakseen konserni on ottanut käyttöön sisäisen väärinkäytösten ilmoituskanavan.

Ilmoituskanava ja ilmoitusten käsittelyprosessi ovat yhdenmukaisia kansallisen ilmoittajansuojelulain sekä Euroopan komission väärinkäytösten ilmoittamista koskevan direktiivin kanssa.

Jos työntekijä tai yhteistyökumppani havaitsee toimintaa, joka ei ole lainsäädännön tai konsernin sääntöjen mukaista toimintaa, hän voi ilmoittaa asiasta luottamuksellisesti ja halutessaan nimettömästi ilmoituskanavassa.

Ilmoituskanava

Tasa-arvo ja yh­den­ver­tai­suus

Amos Rexin johto, hallinto ja kahden vuoden välein vaalein valittu Tasa-arvotyöryhmä työskentelevät yhdessä tasa-arvon ja työyhteisön edistämisen parissa. Tasa-arvon edistäminen työelämässä tarkoittaa sitä, että työntekijöitä kohdellaan tasa-puolisesti ja syrjimättömästi työelämän kaikissa tilanteissa, riippumatta sukupuolesta. Tavoitteena on kehittää työ-yhteisöä hyödyntämällä monipuolisesti työntekijöiden erilaisia kykyjä ja taitoja, luomalla tilaa keskustelulle ja muutokselle, parantamalla työpaikan ilmapiiriä ja helpottamalla työn ja perheen yhteensovittamista.

Amos Rexin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma

Menettely kiusaamis- ja häirintäta-pauksissa työpaikalla

Kestävä kehitys

Amos Rex on taidemuseo, jossa menneisyys, nykyhetki ja tulevaisuus kohtaavat. Koska haluamme, että ihmiskunnalla ja koko elonkirjolla on tulevaisuus, teemme jatkuvasti tekoja kestävämmän museotoiminnan eteen.

Ympäristö- ja vastuullisuustoimiamme ohjaavat Suomen luonnonsuojeluliiton omistama Ekokompassi-ympäristöjärjestelmä sekä Visit Finlandin Sustainable Travel Finland -ohjelma. Lisäksi Amos Rex on mukana MyHelsingin Valitse vastuullisemmin -sivustolla.

Amos Rex on kansainvälisen Gallery Climate Coalition -verkoston jäsen, jonka tavoitteena on koko taidealan CO2e-päästöjen pienentäminen vähintään 50 prosentilla vuoteen 2030 mennessä.

Uusiutuva energia

Maanalaisen museomme hiilijalanjäljestä suurimman osan tuottaa energiankulutus. Koko Lasipalatsi siirtyi uusiutuvaan kaukolämpöön maaliskuussa 2022 ja museolla on käytössä tuulisähkö.

Tehdyt toi­men­pi­teet

  • Näyttelyaikoja on pidennetty 3–4 kuukaudesta 5–6 kuukauteen.
  • Teoskuljetuksissa suositaan yhteis- ja osakuljetuksia sekä joustavia haku- ja saapumisaikoja.
  • Amos Rexin tapahtumissa ja kahvihuoneessa museo tarjoaa pääosin vegaanista ruokaa.
  • Amos Rex Shop hankkii tuotteet aina kun mahdollista paikallisilta tuottajilta. Omat tuotteet valmistetaan lähtökohtaisesti kestävistä materiaaleista ja tuotannon ylijäämämateriaaleista.

Kehitämme

  • Museon tekemiä hankintoja ohjaa jatkossa kattava hankintaohjeistus. Siinä ekologisuus, paikallisuus ja vastuullisuus toimivat keskeisinä valintoja ohjaavina kriteereinä ja ympäristömerkeille on laadittu vähimmäisvaatimukset.
  • Koulutamme henkilökuntaamme ymmärtämään tehokkaita ympäristötekoja museotoiminnan kontekstissa. Tarjoamme jokaiselle mahdollisuuden vaikuttaa oman työn ympäristövaikutuksiin ja siten myös työssä jaksamiseen ja työhyvinvointiin.
  • Näyttelyitä rakentaessamme käytämme jo nyt paljon materiaaleja uudelleen, mutta kasvatamme materiaalin kiertoa ja elinkaarta entisestään, myös yhteistyössä muiden museoiden kanssa.
  • Laskemme museon hiilijalanjäljen, joka huomioi myös toimintamme digitaalisen jalanjäljen. Kehitämme ympäristötyötä saatujen tulosten pohjalta.

Turvallisempi tila

Amos Rex haluaa olla avoin ja saavutettava. Kaikki syrjintä on museossa kielletty.

Loimme yhdessä turvallisemman tilan periaatteet, jotta Amos Rex voisi olla kaikille avoin, saavutettava ja viihtyisä paikka, sekä turvallinen paikka työskennellä. Turvallisemman tilan periaatteet tarkoittavat yhteisiä käytäntöjä, joita kaikki henkilökunnasta kävijöihin Amos Rexissä sitoutuvat noudattamaan.

Teemme töitä sen eteen, että yhä useamman olisi helpompi tulla meille käymään. Tehdään jokainen osamme, että tämä toteutuu.

Turvallisemman tilan periaatteet