Ars Fennica 2019 -näyttely esittelee Suomen merkittävimmän kuvataidepalkinnon viisi ehdokasta: Petri Ala-Maunus (FI), Miriam Bäckström (SE), Ragnar Kjartansson (IS), Egill Sæbjörnsson (IS) ja Aurora Reinhard (FI). Amos Rexin ja Ars Fennican järjestämän yhteisnäyttelyn keskeisiksi teemoiksi nousevat taiteilijan rooli, valtasuhteet, uudet kuvatodellisuudet ja länsimaisen maisemamaalauksen perinne.

Näyttelyyn sisältyy kaksi merkittävää valintaa: palkinnonsaaja ja yleisön suosikki. Yleisön suosikin päätätte te! Mieti, mikä on näyttelyn koskettavin, hienoin, kaunein, merkittävin tai ylipäänsä mielestäsi paras teos ja äänestä suosikkitaiteilijaasi näyttelykäynnillä. Palkinnon saaja julkistetaan 21.8. Yleisön suosikkia voi äänestää näyttelyn loppuun asti.

Ars Fennica -palkinto

Ars Fennica -palkinnon myöntää vuonna 1990 perustettu Henna ja Pertti Niemistön Kuvataidesäätiö yhdelle taiteilijalle tunnustuksena korkeatasoisesta ja persoonallisesta taiteellisesta työstä. Palkinto on 40 000 euroa. Ars Fennica -palkinto myönnettiin kuvataiteilija Ragnar Kjartanssonille. Palkinnonsaajan valinnan tehnyt Baselin Tinguely-museon johtaja Roland Wetzel kommentoi:

”Tämänvuotinen Ars Fennica -palkintoehdokkaiden näyttely Amos Rex -museossa Helsingissä on vaikuttava osoitus pohjoismaisen taiteen korkeasta tasosta ja elinvoimaisuudesta, jota edustaa viisi merkittävää tekijää: Miriam Bäckström, Aurora Reinhard, Petri Ala-Maunus, Ragnar Kjartansson ja Egill Sæbjörnsson. Jokainen heistä ansaitsisi nousta finalistien joukosta voittajaksi. Jokaisen taiteellinen työ on monitahoista, pohdittua syventymistä maailmaan, jossa elämme.”

 

Palkintoehdokkaat

Taidokkaista auringonlaskumaalauksista tunnettu Petri Ala-Maunus (s. 1970) on tehnyt varta vasten näyttelyyn 14-metrisen maalauksen nimeltä History and Utopia of Landscape. Seitsemästä paneelista koostuva kokonaisuus on fantastisuudessaan lähes yliluonnollinen.

 

Miriam Bäckströmin (s. 1967) kaksi valtavaa tekstiilistä tehtyä veistosta on esillä ensimmäistä kertaa. Tekstiiliveistoksia suurempi, 15 metriä pitkä Psychopath halkoo näyttelytilaa kuin ohjus – kauniin, helmiäisen tekstiilipinnan alla piilee jotain uhkaavaa.

 

Ragnar Kjartanssonin (s. 1976) yhdeksänosaisesta teossarjasta on esillä yksi 2,5 tuntia kestävä elokuva nimeltä The Boat. Teoksessa nähdään eeppinen kohtaus moottoriveneestä, joka lipuu hitaasti sveitsiläisen järven halki.

 

Aurora Reinhardin (s. 1975) teoskokonaisuus Rikki koostuu yhdeksästä viime vuosina valmistuneesta teoksesta. Reinhard on laittanut itsensä likoon ja toimii myös itse teoksissaan mallina. Keskeisinä aiheina ovat (nais)taiteilijan identiteetti sekä erilaiset valta- ja riippuvuussuhteet.

 

Egill Sæbjörnsson (s. 1973) on tunnettu kuvitteellisista ystävistään. Ugh ja Boogar, 36 metriä pitkät kahvia rakastavat ja ihmisiä syövät peikot, ovat tehneet kuusi animoitua maalausta teokseen The Paintings. Esillä on lisäksi Sæbjörnssonin näyttelyä varten tekemä kirja The trolls in Hellsinki.