22.9.2021–27.2.2022
Bill Viola Inner Journey at Amos Rex 2021–2022
Bill Viola, Fire Woman, 2005. Kuva: Tuomas Uusheimo / Amos Rex

Bill Viola: Inner Journey

Amos Rexillä ja Bill Viola Studiolla on ilo esitellä arvostetun video- ja installaatiotaiteilija Bill Violan ensimmäinen yksityisnäyttely Suomessa. Violan kiehtovat videoprojisoinnit myyttisesti virtaavista vesistä ja loimuavista tulista täyttävät Amos Rexin maanalaiset näyttelytilat 22.9.2021–27.2.2022.

Amerikkalainen Bill Viola (s. 1951) on yksi aikamme arvostetuimpia video- ja installaatiotaiteilijoita. Viola on tehnyt 45 vuotta kestäneen uransa aikana uraauurtavaa työtä liikkuvan kuvan ja installaatiotaiteen parissa. Hänen teoksensa välittävät väkeviä, vahvoja ja voimakkaita tunteita. Niissä Viola tarkastelee olemassaolon perimmäisiä teemoja: syntymää, elämää ja kuolemaa sekä henkisyyttä.

Bill Violan taide on laajasti esillä Amos Rexin maanalaisissa näyttelytiloissa. Bill Viola: Inner Journey esittelee kaksitoista taiteilijan teosta, jotka ovat taiteilijan uran myöhemmältä kaudelta vuosilta 1994–2015, sekä videopelin The Night Journey, joka on valmistunut Bill Viola Studion ja USC Game Innovation Labin yhteistyönä. Näyttelyssä nähdään suurikokoisia, kokonaisvaltaisia virtaavista vesien ja tuliroihun projisointeja, seesteisiä installaatioita veden alla uinuvista ihmisistä sekä väkeviä kuvauksia henkisestä jälleensyntymisestä. Pienemmissä, intiimeissä teoksissa kuvataan tunteita ja ihmismielen sisäistä maailmaa.

Matka ja vesi toistuvat vertauskuvina kautta koko näyttelyn. Viola kuvaa usein elämää loppumattomana matkana. Pimeässä näyttelytilassa kohtaat teoksia, jotka pohtivat tietoisuuden eri tasoja, ihmiselämän vaiheita sekä kysymystä siitä, mitä olemassaolo ja sen päättyminen merkitsevät. Viola käyttää teoksissaan vertauskuvia ja vastakohtia, kuten valoa ja pimeyttä, vettä ja tulta. Tämä luo tulkinnoille avoimia teoksia, jotka kurkottavat kohti tuntematonta ja johdattelevat vierailijan henkilökohtaisen, pohdiskelevan kokemuksen äärelle.

Näyttelyn on kuratoinut Amos Rexin vastaava kuraattori Itha O’Neill.

Hanki liput ennakkoon

Hanki lippusi Bill Viola: Inner Journey -näyttelyyn ennakkoon Amos Rexin lippukaupasta – myös museokortilla. Näyttey päättyy pian ja ennakkolipuilla pääset suoraan sisään haluamanasi ajankohtana.

Bill Viola

Yhdysvaltalainen Bill Viola (s.1951) on yksi aikamme arvostetuimpia video- ja installaatiotaiteilijoita. Hän on raivannut tietä video- ja mediataiteelle vakiintuneena, arvostettuna taiteenlajina. Viola on tehnyt 45 vuotisen uran videotaiteen saralla; hän aloitti videoiden tekemisen jo 1970-luvun alkupuolella.

Taiteilijoiden Nam June Paikin ja Peter Campusin tavoin hän vaikutti keskeisesti siihen, että videotaide nousi varteenotettavaksi taidemuodoksi. Viola ymmärsi jo varhain liikkuvan kuvan mahdollisuudet ihmisen tietoisuuden, mielen sisäisten tilojen sekä ajan kulun tutkimiseen. Liikkuvan kuvan visionäärisen käytön kautta Viola luo vahvan tunnelatautuneita teoksia, jotka ammentavat aiheensa taidehistoriasta, kulttuurista ja uskonnosta. Hänen teoksensa tutkivat yleismaailmallisia ja ihmisille perustavanlaatuisia teemoja: syntymää, elämää ja kuolemaa sekä hengellisyyttä.

Bill Violan teoksia on esitetty kaikkialla maailmassa, ja niitä on lukuisissa keskeisten taidelaitosten kokoelmissa, kuten New Yorkin Solomon R. Guggenheimin museo, Lontoon Tate Modern, Pariisin Centre Pompidou ja Pietarin Eremitaasi.

Bill Viola Room for St. John of the Cross -teoksen kuvauspaikalla Sierra Nevadassa, lähellä Lone Pineä (Owens Valley, Kalifornia), huhtikuussa 1983. Kuva: Kira Perov © Bill Viola Studio

Öinen matka

Taidevideopeli

Öinen matka on Bill Violan ja USC Game Innovation Labin taidepeli, jota saa pelata näyttelyssä.

Pelin tapahtumat sijoittuvat mystiseen maisemaan, jossa pimeä on juuri laskeutumassa. Mitään tiettyä reittiä tai päämäärää ei ole. Pelaajan toiminta heijastuu pelaajaan itseensä ja pelin maailmaan ja muuttaa siten molempia. Pelaajalla on mahdollisuus hidastaa ajan kulkua ja pitkittää pimeyden saapumista. Jos se ei onnistu, on aina toinenkin mahdollisuus: pimeys tuo mukanaan unia, jotka valaisevat tulevia matkoja.

Bill Viola, Stations, 1994. Video- ja ääni-installaatio. Kuva: Tuomas Uusheimo / Amos Rex

Katso myös

 

Bill Viola Studion toiminnanjohtaja Kira Perov ja Amos Rexin vastaava kuraattori Itha O’Neill keskustelevat näyttelyn teemoista. Keskustelu on englanniksi.

Bill Viola. Night Vigil, 20052009. Amos Rex 2021 Tuomas Uusheimo 1280x720
Bill Viola, Yömessu (Night Vigil), 2005/2009. Video installaatio.