Amos Rex esittelee Birger Carlstedtin (1907–1975) elämäntyötä suuressa näyttelyssä, joka käsittää taiteilijan koko tuotannon 1920-luvun abstrakteista kokeiluista aina 1950-luvulta alkaneeseen konkretistiseen kauteen saakka.

Birger Carlstedt oli suomalainen modernismin edelläkävijä, abstraktin taiteen uranuurtaja ja monilahjakas dandy, joka työskenteli maalauksen lisäksi mm. sisustussuunnittelun, muotoilun ja lavastuksen parissa. Hän seurasi ja osallistui aikansa taidekeskusteluihin, uskalsi tehdä valtavirrasta poikkeavia kokeiluja ja tutustui uusimpiin taidesuuntauksiin monilla matkoillaan.

Näyttely perustuu Amos Rexin kokoelmaan, joka on saatu testamenttilahjoituksena Birger Carlstedtilta ja hänen puolisolta, konserttipianisti France Ellegaardilta.

Birger Carlstedt värähtelee ja soi Amos Rexin syksyssä. Näyttelyn keskiviikkoilloissa soitetaan pianoserenatoja klo 18 (ei 25.12.2019 ja 1.1.2020).

Le Chat Doré

Carlstedt suunnitteli Suomen ensimmäisen funkkisinteriöörin Unioninkadulla vuonna 1929 avautuneeseen kahvilaan. Le Chat Doré -kahvilan sisustus rakennetaan näyttelyyn uudelleen. Voit herkutella kahvilassa kieltolain tunnelmissa!

Birger Carlstedt oli nuori aloitteleva taiteilija, kun hän suunnitteli kahvion sensaatiomaisen modernin sisustuksen. Le Chat Doré säilyi jälkipolville vain guassisuunnitelmissa ja valokuvissa. Suomen taidehistoriassa kahvilan lattiamaalausta pidetään yhtenä ensimmäisistä konstruktivistista taideteoksista ja sisustusta yhtenä ensimmäisistä funktionalistisista kohteista. Sisustus edusti bauhauslaisuutta, jossa käyttötarkoitus ja lavastukselliset elementit yhdistyvät. Se oli alkupiste Carlstedtin kuvataitelijan uralle ja ennen kaikkea myöhemmälle 1940- ja 1950-luvun toiminnalle teatterilavastajana.

Le Chat Doré -kahvila on 80-paikkainen ja avoinna museon aukioloaikoina. Pilkku tulee 30 minuuttia ennen museon sulkeutumista. Kahvilaan voi tilata ennakkoon tarjoiluja yli 8 hengen ryhmille. Pienemmät seurueet voivat asioida suoraan kahvilasssa.

Le Chat Doré -kahvilan venäläinen kabinetti on toteutettu näyttelyyn lisätyn todellisuuden tekniikalla. AR-kokemus on toteutettu Danske Bankin tuella.

Uutuuskirja

Birger Carlstedt – Modernismin haaste

Birger Carlstedt – Modernismin haaste -teos on toteutettu näyttelyn yhteydessä. Suomeksi ja ruotsiksi saatavilla olevan kirjan ovat kirjoittaneet Amos Rexin asiantuntijat sekä taidehistorioitsijat Helsingin yliopistosta ja Åbo Akademista. Teos on ensimmäinen laaja ja kattava teos Carlstedtin tinkimättömästä ja monipuolisesta taiteesta sekä hänen omalaatuisesta persoonastaan.

Hanki omasi museokaupasta!

Hinta: 35 €