Ryoji Ikeda: data-verse 2 (2019). Näyttely Amos Rexissä 27.9.2023–25.2.2024. Kuva: Tuomas Uusheimo / Amos Rex

Amos Rexin luolamaiset tilat täyttää räjähdyksenomainen paljous, pelkistetty viivapiirrosestetiikka, ääni ja äänettömyys, sykkivä valo ja pimenevät kuvaruudut.

Japanilaisen säveltäjä ja taiteilija Ryoji Ikedan (1966) teokset perustuvat tarkkaan äänimaisemaan ja liikkuvaan kuvaan. Taiteilija työstää kaikkia materiaalejaan säveltäjän tapaan. Oli sitten kyse äänitaajuudesta, fyysisestä tilasta, kuvapikselistä, datapisteestä tai sykkivästä valosta, Ikedalle ne ovat kaikki osa sävellysprosessia.

Amos Rexin arkkitehtuurin innostama näyttely koostuu viidestä installaatiosta, jotka käsittelevät maailmankaikkeuden näkymättömiä ulottuvuuksia ja haastavat havainnon rajoja. Viiden installaation joukossa nähdään kaksi uutta teosta, joiden lähtökohtana on ollut taiteilijan välitön kokemus maanalaisesta museostamme.

 Teokset sisältävät välkkyvää kuvaa, näyttelyn ensimmäinen teos myös nopeasti vilkkuvaa strobovaloa.
 Näyttely sisältää kovaa ja korkeaa ääntä.
   Näyttelyssä on pimeää.
Sopiiko näyttely minulle? Voit lukea ja arvioida täällä: Tarkempi kuvaus näyttelystä ja teoksista

Ryoji Ikeda

Tausta elekt­ro­ni­ses­sa musii­kis­sa

Ikedan taiteelliset juuret juontuvat 1980- ja 1990-luvuille, jolloin hän oli aktiivinen elektronisen musiikin kentällä sekä dj:nä, ääniteknikkona että säveltäjänä. Taiteilijan ilmaisu laajeni 2000-luvulla myös visuaalisen taiteen kentälle.

Japanissa Gifussa syntynyt Ikeda työskentelee nykyään Pariisissa ja Kiotossa. Hänen musiikkiesityksiään ja audiovisuaalisia installaatioita on nähty sekä kuultu museoissa ja tapahtumissa ympäri maailman. Amos Rexin kokonaisuus on Ikedan ensimmäinen yksityisnäyttely Suomessa.

Ma­te­ri­aa­lia NASA:lta ja CERN:istä

Tutkiva ote on läpäissyt Ikedan taiteellista tuotantoa varhaisimmista sävellyksistä lähtien. Ikeda tulkitsee tieteen tapaan luokitella dataa, mutta antaa datakokonaisuuksille rytmin ja dramaattisen kaaren, jota luonnehtii vastakkaisuuksien ja äärettömyyksien sekoittaminen miltei matemaattisella tarkkuudella.

Nykyään Ikeda ammentaa vaikutteita myös merkittävistä tieteellisistä tutkimushankkeista. Hän on tehnyt yhteistyötä eri fysiikan ja matematiikan alan ammattilaisten kanssa.

Osa Amos Rexissä nähtävistä teoksista perustuvat muun muassa NASA:n, Human Genome -projektin ja CERN:in massiivisesta aineistosta kerättyyn dataan.

Vapaus kokea

Ikeda luo aisteja terävöittäviä, hypnoottisia tiloja, jotka voivat laajentaa tapaamme nähdä todellisuus. Ikeda ei halua ohjata kokemustamme, vaan toivoo jokaisen kävijän lähestymään teoksia omista lähtökohdista käsin. Museokävijän on mahdollisuus lähestyä teoksia analyyttisinä tiedeverkostoina, tai uppoutua taiteilijan luomaan tila- ja ääniavaruuteen puhtaasti kehon tuntemuksien kautta.

Näyttelyn on kuratoinut Terhi Tuomi.

Gallery Guide

Ryoji Ikeda: data-verse 2 (2019). Yksityiskohta. Kuva: Stella Ojala / Amos Rex

Syvenny näyt­te­lyyn!

Lue lisää taiteilijasta ja näyttelyn teoksista näyttelyesitteestä.
Esite avautuu automaattisesti tummassa tilassa, voit itse vaihtaa valoastetta.

Gallery Guide

Studio Rex

Taidenäyttely voi herättää suuria ajatuksia ja tunteita, jotka vaativat sulatteluaikaa. Mitä kaipaat juuri nyt?

Toisinaan ei tarvitse tehdä mitään muuta, kun vain oleskella ja kuunnella. Minkälaisia jälkiä näyttely on jättänyt kehoosi? Mitä tapahtuu, kun suljet silmäsi? Kutkuttaako jossain, tai onko aivan tyyntä? Ehkä oma rauha löytyykin istuessasi vaan hiljaa.

On myös hyvin mahdollista, että mieleesi on pulpahtanut joukko kysymyksiä. Ajatusten sanoittaminen ei kuitenkaan aina onnistu. Silloin sulattelua auttaa vapaa värkkääminen ja kokeileva puuhaaminen. Museon taidepajatila Studio Rex on mainio paikka tälle kaikelle.

Amos Rex Shop

Ryoji Ikeda –tuotteet nyt museo­kau­pas­sa

Tutustu näyttelyn tuotteisiin, joissa Ryoji Ikedan taide yhdistää räjähtäviä mittasuhteita minimalistiseen estetiikkaan. Valikoimaamme kuuluu muun muassa julisteita, postikortteja ja kangaskasseja.

Hanki palanen Ikedan näyttelyä museokaupasta sekä paikan päältä että verkkokaupasta!

Kurkista verkkokauppaan