Ryoji Ikeda: data-verse 2 (2019). Utställning på Amos Rex 27.9.2023–25.2.2024. Foto: Tuomas Uusheimo / Amos Rex
Ryoji Ikeda: data-verse 2 (2019). Foto: Tuomas Uusheimo / Amos Rex

Amos Rex grottliknande utställningssalar fylls av explosionsartat överflöd och enkla geometriska former, ljud och ljudlöshet, pulserande ljus och plötsligt mörknande bildrutor.

Den japanske kompositören och konstnären Ryoji Ikeda (1966) arbetar med ljudvärldar och rörlig bild som utmärks av precision. Komponering är en central aspekt av hans konstnärliga arbete. Vare sig det är frågan om en ljudfrekvens, ett fysiskt utrymme, ett pulserande ljus, en pixel eller datapunkt utgör de för Ikeda alla en del av kompositionsprocessen,

Utställningen i Amos Rex omfattar fem installationer som tar avstamp i museets egenartade arkitektur. Ikedas verk utforskar universums osynliga dimensioner och sätter samtidigt våra sinnen och uppfattningsförmåga på prov. Bland de fem installationerna visas även två nya verk som inspirerats av konstnärens omedelbara upplevelse av våra underjordiska utställningssalar.

 Konstverken innehåller blinkande bilder, utställningens första konstverk innehåller även snabbt blinkande strobljus.
 Utställningen innehåller högt och skarpa ljud.
   Det är mörkt i utställningen.

Passar utställningen mig? Kolla här: För­hands­in­for­ma­tion

Ryoji Ikeda

Rötter i elektro­nisk musik

Ikedas konstnärliga verksamhet fick sin början på 1980- och 1990-talet, då han var aktiv som dj, ljudtekniker och kompositör inom elektronisk musik. På 2000-talet utvidgade han sitt konstnärliga uttryck till visuell konst.

Ikeda är född i Gifu i Japan, men arbetar huvudsakligen i Paris och Kyoto. Ikedas verk och musikframträdanden har figurerat i musei- och evenemangskontexter runtom i världen. Konstnären har tidigare framfört sin musik i Finland, men helheten i Amos Rex är hans första separatutställning här.

Material från NASA och CERN

Ända sedan hans första kompositioner har Ikedas konstnärliga verksamhet genomsyrats av en vilja att utforska. Konstnären undersöker vetenskapens sätt att kategorisera data, men tillför datahelheterna en audiovisuell rytm och dramatisk båge. Ikedas verk utmärks av ytterligheter och motsatser som blandas med nästintill matematisk precision.

Numera låter sig Ikeda även influeras av vetenskaplig forskning. Han har till exempel samarbetat med professionella fysiker och matematiker.

En del av verken som visas på Amos Rex baserar sig på data ur bland annat NASAs, Human Genome Projects och CERNs massiva arkiv.

Be­sö­ka­rens unika upp­le­vel­se i fokus

Ikeda skapar hypnotiska rum som skärper sinnena och utvidgar vårt sätt att se verkligheten. Konstnären är inte intresserad av att styra vår upplevelse, utan önskar däremot att varje besökare får närma sig verken utgående från sina egna erfarenheter, kunskap och intressen. Betraktaren kan närma sig verken som analytiska informationsnätverk eller fokusera på sina kroppsliga sinnesförnimmelser och sjunka in i den expanderande rymd och ljudvärld som konstnären skapat.

Utställningen är kuraterad av Terhi Tuomi.

Gallery Guide

Ryoji Ikeda: data-verse 2 (2019). Detalj. Bild: Stella Ojala / Amos Rex

Fördjupa dig i ut­ställ­ning­en!

Läs mer om konstnären och konstverken i vår utställningsbroschyr.
Broschyren öppnas automatiskt i mörkt läge, men du kan själv justera ljusstyrkan.

Gallery Guide

Studio Rex

Museets konst­verk­stad

En konstutställning kan väcka stora tankar och känslor som det krävs tid att smälta. Vad behöver du just nu?

Ibland behöver man bara sitta och lyssna. Vilka spår har utställningen lämnat i din kropp? Vad händer när du sluter ögonen? Kittlar det någonstans eller står allt stilla? Kanske känns det bra att bara fundera en stund i lugn och ro.

Det är också mycket möjligt att en rad frågor har dykt upp i ditt huvud. Men det är inte alltid möjligt att klä sina tankar i ord. Då är det bäst att syssla med något där du fritt kan experimentera och känna efter. Museets konstverkstad Studio Rex är den perfekta platsen för att göra just precis det.

Amos Rex Shop

Ryoji Ikeda produkter nu i butiken

Produkterna från Ryoji Ikedas utställning är äntligen här! Hitta dina favoriter från vårt urval av affischer, vykort och canvasväskor. När du besöker utställningen kan du också hitta Ryoji Ikedas utställningprodukter i Amos Rex Shop!

Observera att vår webbutik för närvarande endast är tillgänglig på finska, men ta gärna en titt ändå.

Klicka här för att besöka Amos Rex onlinebutik:
Amos Rex Shop