Elemental

Maaliskuussa 2019 Magritten näyttelyn rinnalle avautuu amsterdamilaisen taiteilijakollektiivi Studio Driftin näyttely. Elokuvaa, kuvanveistoa ja installaatiota sisältävä näyttely tarkastelee kaiken elollisen toiminnan perustaa: yksittäisiä kokonaisuuksia, jotka kiinnittyvät laajempaan kontekstiin.

Hiukkanen yksinään on merkityksetön; se saa merkityksen vasta osana jotain suurempaa, monimutkaisempaa järjestelmää. Ihminen luo luonnon hallintaan tarkoitettuja järjestelmiä ja tekniikoita kehittyäkseen, toteuttaakseen unelmiaan, luodakseen paremman tulevaisuuden ja, perustavanlaatuisemmalla tasolla: luodakseen yhteyksiä.

Lonneke Gordijnin ja Ralph Nautan vuonna 2007 perustama Studio Drift käyttää teoksissaan useita tekniikoita liikkuen vaivattomasti taiteen ja teknologian rajapinnoilla. Viime vuosina he ovat siirtyneet monialaisessa taiteellisessa tuotannossaan yhä enemmän suurimittaisten installaatioiden suuntaan, joissa luonnon monimutkaiset prosessit on käännetty visuaaliseksi runoudeksi.

Näyttelyn keskeinen teos on Drifter, utooppinen visio, jossa betoninen monoliitti leijailee ääneti kohti tuntematonta määränpäätä. Teoksen tärkeä innoittaja on Thomas Moren klassikkoteos ”Utopia” (1516). Kirja kertoo yhteiskunnasta, jossa vallitsee sukupuolten tasa-arvo, jossa ei ole yksityisomistusta ja jossa kaikki kuviteltavissa oleva voidaan rakentaa muovailtavasta ihmeaineesta. Mielikuvituksensa avulla More näyttää ennakoineen betonin jo 200 vuotta ennen sen keksimistä. Kyseenalaistamalla nykytilanteemme ja kuvittelemalla tulevaisuuden voimme saada aikaan innovaatioita ja muuttaa maailmaa.

Kaikki näyttelyn teokset liittyvät visuaalisesti ja käsitteellisesti mittasuhteiltaan 1:1:2 kokoiseen moduulipalikkaan. Kappale on on yksi tehokkaimmista ihmisen keksimistä järjestelmistä: se on luonteeltaan modulaarinen, kuin pikseli, ja siitä voidaan rakentaa melkeinpä mitä tahansa. Drifter symboloi inhimillisiä järjestelmiä: kappaleet ovat suuria, raskaita ja jäykkiä maassa ollessaan, kun taas ilmassa leijuessaan ne vaikuttavat luonnollisilta, vapautuvat painovoimasta ja kykenevät liikkumaan kuten kaikki elolliset olennot.

Näyttelyn aikana lipunmyynti suljetaan päivittäin klo 13.45-14.15 sekä lisäksi keskiviikkoisin ja torstaisin klo 16.45-17.15 säännöllisen ylläpidon vuoksi.

Oheis­oh­jel­ma Bio Rexissä

Maanantaisin 18.3 - 13.5.2019

Studio Driftin videoteokset The Drifter ja Franchise Freedom, kuten myös dokumenttielokuva taiteilijakollektiivista esitetään maanantaisin klo 16 ja klo 17 Bio Rexissä. Ensimmäinen näytös on 18.3. ja viimeinen 13.5.

Näytöksiin on vapaa pääsy.