ArkRex_kuvat-verkkosivu-Amos Rex
City Dreamers - Joseph Hillel

Ark Rex – Arkitekturfilmfestival
Utopier, drömmar och framtida utmaningar
25–28.11.2021
Arkitekturmuseet & Bio Rex – Amos Rex, Helsingfors

Ark Rex – Arkitekturfilmfestivalen ordnas sista veckoslutet i november 25–28.11.2021. I år är huvudtemat för festivalen, som har Arkitekturmuseet och Amos Rex som värdar: Utopier, drömmar och framtida utmaningar. Som ett genomgående sidotema har vi dessutom träarkitektur.

Festivalprogrammet tar upp ideal och målsättningar både i det förflutna och i dag – och granskar hur de i praktiken påverkat vårt tänkande, vår miljö och vår arkitektur. Utopiernas historia, nutidstillstånd och möjliga framtidsscenarier skärskådas ur ett flertal synvinklar: arkitekturens, filmens, litteraturens, filosofins, ekonomins och byggnadsteknologins.

Strange and Familiar: Architecture on Fogo Island / Bent Rene Synnevaag

Program

Med Ark Rex-festivalbiljetten kan du njuta av det rikliga utbudet i Bio Rex filmsalong. Det består av både arkitekturfilmer och föredrag och introduktioner av såväl utländska som inhemska experter. Filmförevisningarna och föredragen äger rum på fredag och lördag.

Festivalbiljetten berättigar till inträde till utställningen Förhoppningar i trä på Finlands arkitekturmuseum under festivalen 25–28.11.2021. Man får dessutom ta del av de finsk- och engelskspråkiga allmänna guidningarna på arkitekturmuseet på lördagen. På söndagen genomförs en workshop kring festivalens teman på arkitekturmuseet och ett diskussionstillfälle kring utopilitteratur. Festivalbiljetten berättigar till deltagande i båda tillställningarna.

Det finns också mycket gratisprogram under festivalen. På torsdagen 25.11.2021 ordnas en förfest på Finlands arkitekturmuseum då man får lyssna på en föreläsning med rubriken Utopier inom arkitekturen. I Bio Rex foajé visas från fredag till söndag kortfilmer om träarkitektur och dessutom kan man i foajén bekanta sig med utopistiska miniatyrmodeller ur arkitekturmuseets samlingar.

Filmer

I Bio Rex biosalong sammanlagt elva arkitekturfilmer samt föredrag och introduktioner.

I foajéns sidobiograf visas kortfilmer om träarkitektur och andra aktuella kortdokumentärer samt en utställning av miniatyrmodeller. Fri entré till foajén.

Läs mera om filmerna här:

Tokyo Ride
Louis Kahn’s Tiger City - Sundaram Tagore

Biljetter

Biljetter till filmer i Bio Rex under festivaledagar fre 26– lö 27.11.

1-dagsbiljett (fre eller lö)
Vuxna 20 €
Studerande, pensionärer & barn 15 €

2-dagarsbiljett
(fre–lö)
Vuxna 30 €
Studerande, pensionärer & barn 25 €

Förhandsbiljetter kan enbart köpas på webbshopen.

Biljetter kan även köpas i Bio Rex foajé under festivalen 26–27.11. 

Festivalen är ett samarbete mellan Amos Rex och Arkitekturmuseet.

Samarbetspartner år 2021:

Ark Rex samarbetspartner är Miljöministeriet, SAFA, Goethe-Institut Finnland, Förlagsaktiebolaget Otava samt Kanadas, Sveriges, Estlands, Schweiz, Islands och Danmarks ambassader i Helsingfors.