Dezeens boksläpp med samtal om det närproducerade urbana museet

Amos Rex har av New York Times beskrivits som en ny, närproducerad stjärna i Helsingfors och museet har hyllats internationellt för att det representerar en unik, genuint urban syn på museiarkitektur. Museet, som ritats av Arkitektbyrån JKMM, har ett skulpturalt tak som har blivit ett älskat landmärke i Helsingfors. Väsentligt är att det utgör ett offentligt rum som är öppet för alla, vilket gör att alla kan ha en anknytning till museet. De underjordiska gallerierna i den nya byggnaden är också inbjudande och ställer museipedagogiken i centrum.

För att uppmärksamma museets framgångar ger Arvinius + Orfeus ut verket AMOS REX ART MUSEUM – JKMM ARCHITECTS med en kritisk essä av Lars Nittve om hur man skapar meningsfulla museibyggnader. Förköp här.

Boksläpp och samtal

 

Tisdagen den 25 maj håller Dezeen boksläpp med diskussion kring några av de teman som berörs i AMOS REX ART MUSEUM – JKMM ARCHITECTS. Hurdana urbana landmärken borde museer vara i det 21:a århundradet? Hur kan museer anknyta till invånarna i en stad? Kan museer fungera som katalysatorer för en levande urban kultur? Vad förväntar sig allt mera vittberesta besökare att se i ett museum? Och vem är våra nya museer riktigt till för?

Dessa och andra frågor diskuteras av en expertpanel som leds av Cajsa Carlson, vice redaktör för Dezeen.

I panelen deltar:
Lars Nittve
Har av Le Nouvel Observateur utsetts till en av De femtio som förändrar världen och har i många år rankats som en av de tio bästa museicheferna i världen. Lars Nittve var den första chefen för Tate Modern i London (1998–2001) och M+ in Hong Kong (2010–2016). Han har också verkat som chef för konstmuseet Louisiana i Humlebæk (1995–1998) och Moderna Museet i Stockholm (2001–2010).

Priya Khanchandani
Priya Khanchandani, brittisk skribent och kurator, arbetar som chefsintendent för Design Museum i London. Genom utställningar och texter tänjer hon på designens gränser och hon använder den materiella miljön som en lins för att förstå världen vi lever i. Som första kvinnliga chefredaktör för design- och arkitekturtidskriften Icon utsågs Khanchandani till Fiona Macpherson New Editor of the Year. Efter en tidig karriär som jurist på en prestigefylld advokatbyrå inledde hon en ny karriär i konstvärlden, först på Victoria and Albert Museum och sedan på British Council. Hon har en MA i designhistoria från Royal College of Art, har kuraterat olika internationella forum och har skrivit ett stort antal artiklar om design.

Karoliina Hellberg
Hellberg är en känd finländsk konstnär som deltar i grupputställningen ”Between Us” på Amos Rex (12.5–5.9 2021), där tre konstnärer utforskar dialogerna mellan estetiken i konsten och den bebyggda miljön. Detta är också ett återkommande tema i hennes målningar och installationer som fokuserar på verkliga och imaginära platser och på den roll som minnet och symbolismen spelar.

Dezeen book launch: AMOS REX ART MUSEUM – JKMM ARCHITECTS
Tuesday 25 May
At 19:00 Finnish time (18:00 Central European Time/ 17:00 BST)

Watch here

Om boken:
AMOS REX ART MUSEUM – JKMM
”A truly iconic museum without being at the expense of the art or its visitors!”
– Lars Nittve

Utgivare: Arvinius + Orfeus
Språk: engelska
Text: Tomas Lauri, Lars Nittve, Gunvor Kronman
Redaktör: Tomas Lauri
Grafisk design: WAAITT
Sidantal: 120
Format: 190 x 247 mm
Bindning: inbunden
Utgivningsdatum: maj 2021

Förköp här