Välkomna med på småttingarnas egen museirunda till utställningen Egyptens prakt! Den här turen lämpar sig särskilt bra för alla som ännu inte börjat skolan. Man kan lyssna sig genom rundturen.

OBS! Utställningen visades på Amos Rex 9.10.2020–23.3.2021.

Det här är Ou

Det här är Ou

Ser man på, det här är Ou. Ou är speciell på så vis att hen visar sig i allmänhet bara för barn.

 

Ous hem finns i ett konstmuseum som heter Amos Rex. Man vet inte med säkerhet var i byggnaden Ou bor, men ibland har Ou setts sovande i fönstret i den minsta kullen. Museer är ställen, där man förvarar, visar och tar hand om till exempel konstverk och andra föremål.

I Ous hem vimlar det dagarna i ända av folk som tittar på de här samlingarna. Ou tjuvlyssnar ofta på folk, och får höra förtjusta ooh-rop och ibland också fnysanden. Just nu är det emellertid mycket tyst hemma hos Ou, det är natt och alla andra sover, utom Ou och Nut.

Vem svalde solen?

 

Vem svalde solen?

Ou visste inte förr varför solen går upp på morgonen och ner på kvällen, fast hen nog har funderat på det. Nu har Ou träffat Nut och mysteriet med solen är löst!

Nut är himlens gudinna, och himlen är en del av hennes kropp. Om kvällarna när solen har svalnat tillräckligt sväljer Nut solen i en enda munsbit. Då sänker sig natten över världen och stjärnorna tänds på Nuts kropp.

Ou bekantar sig med det forntida Egypten

Ou bekantar sig med det forntida Egypten

Tillsammans med Nut har en stor grupp gäster från det forntida Egypten kommit till Finland. Forntiden var för mycket, mycket länge sedan, tusentals år innan Ou föddes. Det forntida Egypten låg i norra Afrika. Om du granskar kartan så hittar du på samma ställe idag ett land som heter Egypten. Det är visserligen annorlunda nuförtiden än det var på den tiden Nut och hens vänner härskade över solen.

Alla föremål som Ou nu ser i museet härstammar från just det här forntida landet. Men hur sjutton har de hamnat i Finland och precis här i Ous museum? För länge sedan förde italienska forskare föremålen från Egypten till Italien, och nu cirkulerar de mellan olika museer över hela världen.

 

För läääänge sedan

För läääänge sedan

Här är Ous nya kompis, en palett. Men den påminner ju alldeles om en fisk! Fiskpaletten är en gamling, den är 6 000 år gammal. Ou är bara tre år. Ou sträcker ut sig så hen blir så lång som möjligt: ”Har det gått så här lääänge?” Men det går inte att mäta tiden på det sättet Ou tror, det handlar om så många år!

Sträck ut dig på samma sätt som Ou och försök bli så lång som möjligt, och visa hur lång tid det är sedan du föddes. Vet du vem som är den äldsta människan som du känner? Och hur är det med det äldsta trädet du vet om – vilket är det?


Paletten är ett bruksföremål från det forntida Egypten, det är gjort av sten. Med hjälp av det malde man till exempel färgpigment, det vill säga färggrant damm, som man kunde blanda till vackra färger eller göra mejk av. Dammet måste malas riktigt fint före användningen för att det inte skulle bli klimpar. Här var Fiskpaletten en mästare. Bild: Palett. Naqada I–II ~ 4000–3200 f.Kr., gråvacka

Flöden mitt i öknen

Floden mitt i öknen

Ou kastar sig ner i Nilen som en strandboll. Nilen är en flod, som flyter genom hela det forntida Egypten. Efter en stund märker Ou att det finns någon annan i vattnet. Kalla kårar går längs den runda ryggen; inte är det väl en krokodil som simmar omkring här i Nilen?! Ou andas ut av lättnad när hen märker att det som flyter alldeles intill bara är en båt som fraktar människor.

Ou märker att det är något på gång i båten. Det är precis som om människorna ombord skulle peka på något. Vad är det de har upptäckt?

Båtarna var speciellt viktiga i det forntida Egypten, eftersom man ännu inte hade uppfunnit hjulet. Det är behändigt att resa med båt och frakta olika saker så som mat och till och med stenblock till pyramiderna! Vad är det man fraktar i den här båten månntro? De forna egyptierna bodde vid Nilens stränder. Nära vattnet växte växterna bra och det fanns också tillräckligt att dricka för alla. Annars var trakten öken, det vill säga torrt land med sand.


Bild: Miniatyr av båt. 1:a mellantiden, 2160–2055 f.Kr., trä

Ou bakar

Ou bakar

Vad i all världen! Ett bageri som är över 4 000 år gammalt! Vilka var månne de mest populära bakverken för tusentals år sedan? Åtminstone håller man på och gör något i en stor skål i det här bageriet. Blir det ett bröd eller kanske en dadelkaka? Ou börjar drömma om sitt favoritbakverk, en Berlinermunk…

Ou vill baka! Ou hoppar in och börjar jobba, hen håller på och vispar riktigt vilt och ur skålen stiger det fluffig grädde. I detsamma dyker det upp en liten typ med lång tunga, som äter upp all grädde i ett nafs! Vem är den här turkosfärgade frossaren?


Bild: Miniatyr av bageri. Gamla riket, 2686–2160 f.Kr., trä

En busig liten typ

En busig liten typ

Ou vänder sig om mot den turkosa gestalten, som visar tungan och skrattar bullrande. Ou flyger upp en halv meter för hen blir så ivrig – äntligen är det lite fart på!

Gestalten presenterar sig, det är skyddsguden Bes. Bes var en kändis i det forntida Egypten. I likhet med Ou tycker Bes om barn och skyddar med sina speciella krafter i synnerhet barn och familjer. Bes kan skrämma bort de onda andarna hur enkelt som helst! Bes ser vild ut och lär också Ou ett par fina grimaser. Försök imitera: stick ut tungan och för samtidigt ljud som låter så skrämmande som möjligt. Så högt du kan! Stirra riktigt ordentligt! Buahahahaaaa!

Bes är också glädjens och dansens gud. Bes och Ou sätter igång med en vild dans tillsammans. Ou snurrar, gungar, hoppar, svänger och far upp mot höjderna. Det nattliga hålligånget fortsätter tills det någonstans långt bortifrån hörs ett blodisande frustande – Sekhmet har vaknat.


Bild: Bes, amulett. Sentiden, 664–332 f.Kr., fajans

Solgudinnan Sekhmet

Solgudinnan Sekhmet

Sekhmet, krigets, farsoternas och läkekonstens gudinna reser sig och står mäktig framför Ou. Ou klämmer ihop sig och gömmer sig i ett hörn för Ou har hört att Sekhmet till och med kan spruta eld! Ou kryper närmare Sekhmet. Sekhmets kropp är som en människas, bara huvudet är något helt annat!

Sekhmet kan bota sjukdomar och ge en livet tillbaka, men ibland är hon nyckfull och ondsint, precis som så många av de forntida egyptiska gudarna.

Fast Sekhmet är stor och stark verkar hon på något sätt så väldigt ensam. Också Ou känner sig ibland mycket ensam. Då blir Ou alldeles blek till färgen och vill bara sjunka genom museigolvet.

Hemlängtan

Hemlängtan

Sekhmet längtar hem. Hur kan man hjälpa en vän som har hemlängtan? Sekhmets hem fanns under tusentals år i Egypten, men de sista hundra åren hon bott i Italien. Hemlängtan kan ibland överraska också de allra största gudarna.

Ou drabbas av en vemodig känsla för sin nya vän. Ou har hört att gudarna i det forntida Egypten tyckte om presenter. Ou rusar plötsligt iväg för att leta efter något från sin hemliga gömma. Precis som museerna samlar Ou på saker: vackra glänsande karamellpapper som fallit ur besökarnas fickor och underliga småstenar som fastnat under folks skor och lossnat inne i museet. Ou tar det allra värdefullaste föremålet ur sin gömma och för den till Sekhmet. I gudinnans mungipor syns ett litet leende, och Ou fylls av en dallrande värme.

Vad tror du Ou gav till Sekhmet?

 



Bild: Sekhmet. 18:e dynastin (Amenhotep III), 1390–1352 f.Kr., granodiorit

Solen går upp

Solen går upp

Från museets tak hörs små tassande steg. Ou blir alldeles till sig – i allmänhet är Ou den enda i museet som rör sig så högt uppe. Den som tassar omkring är allas vår Scarabaeus, den lilla pillerbaggen. De här insekten hjälper Nut att hålla solen i rörelse. I naturen är pillerbaggen världens starkaste insekt, så det är inte så konstigt att den fått en så viktig uppgift av Nut. Natten viker undan och Nut förbereder sig för att få solen tillbaka upp på himlen.

När morgonen gryr lättar det och känslorna av sorg ger vika. Dagen ljusnar, Ou tar farväl av sina nya vänner och försvinner in i sitt kryp-in för att sova.


Bild: Skarabé, amulett. Nya riket, 1550–1069 f.Kr., täljsten

Tack <3

Tack för att du var med på Ouns rundtur.

Skicka hälsningar till Ou på följande postadress:

Amos Rex
Ou
Mannerheimvägen 22–24
00100 Helsingfors

 

Bilder: Amos Rex & Museo Egizio