Välkomna till Amos Rex. Den här sidan är för barn och dem som kommer till museet tillsammans med barn. Ni kan till exempel läsa sidan tillsammans före besöket!

Det här är Ou. Ou tycker om barn, för många gånger förstår barnen hen bättre än vad vuxna gör. Ou har nämligen lite svårt att kontrollera sina känslor och har dessutom massor av energi.

Bill Viola, Tristan’s Ascension (The Sound of a Mountain Under a Waterfall), 2005.  Kuva: Kira Perov © Bill Viola Studio Amos Rex 2021
Bill Viola, Tristan’s Ascension (The Sound of a Mountain Under a Waterfall), 2005. Bild: Kira Perov © Bill Viola Studio

Bill Viola: Inner Journey

22.9.2021–27.2.2022

Konstnären Bill Violas verk består av videor av olika slag och storlekar. På Amos Rex utställning visas både videoprojektioner som är väldigt stora och har högt ljud och verk som är mindre och tystare. Vi skrev en sida där vi utförligt beskriver verken på utställningen, så ni kan planera ert besök med barn i förväg:

 

Utställningen kan vara ganska spännande för familjens småttingar. För att videoverken ska synas bättre är det mörkt i rummen. I en del av rummen förekommer höga ljud. I några av verken ses nakna människor. Verken tar upp livets stora frågor, som födelse och död, så det är bra att vara förberedd på att diskutera dessa saker.

Utställningens innehåll är ändå inte direkt olämpligt för barn, men flera av verken kan skapa en skrämmande stämning. I Studio Rex är The Night Journey-spelets åldersgräns 7 år; 4–6-åringar i sällskap av en vuxen.

Tips
Om mörkret känns farligt kan man gå hand i hand på utställningen. Dessutom bor Ou på museet. Ou gömmer sig ofta i väggarna och det går att viska saker till Ou om man känner sig lite rädd. I museets garderob kan ni också låna en mjukis-Ou om ni vill gå runt på utställningen och krama Ou samtidigt. Ou är väldigt lugn och kan stöda familjens minsta på den spännande utställningen.

Nästan alla verk har också ljud. För ljudkänsliga finns det hörselskydd att låna i garderoben.

I utställningssalarna finns diskussionsguider som gärna hjälper till om ni har frågor!

Innehållsvarning:
mörker, starka ljud, nakenhet, intensiv stämning

Utställningens karta för barn

Vi har gjort egen utställningskarta för barn.

Bill Violas utställning kan vara spännande för de yngsta och känsligaste besökarna. På den här kartan har vi märkt ut några tips så att ert besök ska vara så trevligt som möjligt.

Du kan spara kartan på din mobil eller få en pappersversion på museet.

Att komma till museet

Att komma till museet

Museets huvudingång är i Glaspalatset, ingång från Mannerheimvägen. Tillgänglig entré från Glaspalatstorget.

Barn under 18 år kommer in gratis, biljettdekal fås i kassan. Kassan finns vid huvudingången. Om du besöker oss med barnvagn kan du köpa biljett i museibutiken, som ligger närmare den tillgängliga ingången och hissarna.

Bakom garderoben, vid de låsbara skåpen, finns plats för några barnvagnar.
Skötrum för barn finns bredvid garderoben.
På museet får man amma var som helst.
I garderoben kan du också låna hörselskydd för barn.

Museets viktigaste uppgift är att ta hand om konstverken, så att de hålls hela i all evighet. Museets regler finns också till för alla ska kunna ha ett så trevligt museibesök som möjligt!

Viktiga saker som är bra att komma ihåg under hela besöket:

  • Du får inte röra vid verken, inte ens snudda lite, om det inte tydligt sägs att det är tillåtet. Det är för att konstverken inte ska gå sönder, bli smutsiga eller korrodera. Visste du att det fett som man naturligt har på fingertopparna kan lämna märken till och med i en hård bronsskulptur, märken som aldrig går att torka bort? Också fastän det till en början inte syns något alls med bara ögat.
  • Du måste hålla ett tillräckligt stort avstånd till konstverken, hur gärna du än skulle vilja titta på dem på närmare håll. För om någon till exempel snavar eller bara nyser på ett verk kan det gå riktigt illa! Det är bra att hålla sig på tryggt avstånd från verken, så att det inte sker några missöden.
  • Inne i museet går man lugnt. Det är okej att vara ivrig, men du måste kunna låta bli att springa. Det är för att det är lättare att snava när man springer och då kan man skada oersättliga kulturskatter.
  • Man behöver inte alls vara tyst på museet! Diskutera konsten, debattera, utbyt åsikter! Men vi ber er att också ta hänsyn till andra besökare på museet, så att alla ska kunna ha ett trevligt besök.
  • Man får visa känslor på museet. Om något är roligt får du skratta, om något får dig att gråta är det också okej!

Och till sist:

Du måste lyda personalen. De är alla jättetrevliga, man behöver inte alls vara rädd för dem. Du kan fråga dem om vad som helst, de kan museet utan och innan! På plats finns också diskussionsguider som har till uppgift att diskutera med besökarna – om konst eller om vad som helst. Du känner igen personalen i deras skinande guldrockar!

Ou

Konst guidningar för barn, med Ou som guide.

 

Ou ser på vi­de­o­konst

Ser man på, Ou är här! Ou är speciell på det viset att hen oftast visar sig bara för barn.

Ous hem finns i ett konstmuseum som heter Amos Rex. Man vet inte helt säkert var Ou bor, men ibland kan man se Ou sova i fönstret i museets lägsta takkulle om dagarna. Museer är ställen där man förvarar, visar upp och tar hand om till exempel konstverk eller andra saker.

En del videor är konst och sådana videor kallas för videokonst. Men hurdan ska en video vara för att kallas för konst? Och hur ska man se på rörliga bilder?

Videokonstverk kan vara spännande, svåra, tråkiga, härliga, eller allt på samma gång – precis som all annan konst! Här kan ni tillsammans studera Ous idéer om hur man kan se på videokonst.