Välkomna till Amos Rex. Den här sidan är för barn och dem som kommer till museet tillsammans med barn. Ni kan till exempel läsa sidan tillsammans före besöket!

Det här är Ou. Ou tycker om barn, för många gånger förstår barnen hen bättre än vad vuxna gör. Ou har nämligen lite svårt att kontrollera sina känslor och har dessutom massor av energi.

Att komma till museet

Att komma till museet

Museets huvudingång är i Glaspalatset, ingång från Mannerheimvägen. Tillgänglig entré från Glaspalatstorget.

Barn under 18 år kommer in gratis, biljettdekal fås i kassan. Kassan finns vid huvudingången. Om du besöker oss med barnvagn kan du köpa biljett i museibutiken, som ligger närmare den tillgängliga ingången och hissarna.

Bakom garderoben, vid de låsbara skåpen, finns plats för några barnvagnar. Ni kan också ta barnvagnar med till utställningssalen.
Skötrum för barn finns bredvid garderoben.
På museet får man amma var som helst.
I garderoben kan du också låna hörselskydd för barn.

Museets viktigaste uppgift är att ta hand om konstverken, så att de hålls hela i all evighet. Museets regler finns också till för alla ska kunna ha ett så trevligt museibesök som möjligt!

Viktiga saker som är bra att komma ihåg under hela besöket:

  • Du får inte röra vid verken, inte ens snudda lite, om det inte tydligt sägs att det är tillåtet. Det är för att konstverken inte ska gå sönder, bli smutsiga eller korrodera. Visste du att det fett som man naturligt har på fingertopparna kan lämna märken till och med i en hård bronsskulptur, märken som aldrig går att torka bort? Också fastän det till en början inte syns något alls med bara ögat.
  • Du måste hålla ett tillräckligt stort avstånd till konstverken, hur gärna du än skulle vilja titta på dem på närmare håll. För om någon till exempel snavar eller bara nyser på ett verk kan det gå riktigt illa! Det är bra att hålla sig på tryggt avstånd från verken, så att det inte sker några missöden.
  • Inne i museet går man lugnt. Det är okej att vara ivrig, men du måste kunna låta bli att springa. Det är för att det är lättare att snava när man springer och då kan man skada oersättliga kulturskatter.
  • På Hans Op de Beecks utställning Den tysta paraden får man bara gå längs stigarna i den parkliknande omgivningen. Var vänliga och håll er på stigarna – att gå omkring på konstgräset eller att kliva på stenarna är inte tillåtet. Håll småbarnen i handen.
  • På utställningen Den tysta paraden finns fyra soffor som man får sitta i. Sofforna är särskilt utmärkta och deras placering är också utmärkt på kartan i utställningsbroschyren.
  • Man behöver inte alls vara tyst på museet! Diskutera konsten, debattera, utbyt åsikter! Men vi ber er att också ta hänsyn till andra besökare på museet, så att alla ska kunna ha ett trevligt besök.
  • Man får visa känslor på museet. Om något är roligt får du skratta, om något får dig att gråta är det också okej!

Och till sist:

Du måste lyda personalen. De är alla jättetrevliga, man behöver inte alls vara rädd för dem. Du kan fråga dem om vad som helst, de kan museet utan och innan! På plats finns också diskussionsguider som har till uppgift att diskutera med besökarna – om konst eller om vad som helst. Du känner igen personalen i deras lila arbetsrockar!

Ryoji Ikeda: data-verse 2 (2019). Utställning på Amos Rex 27.9.2023–25.2.2024. Foto: Tuomas Uusheimo / Amos Rex
Ryoji Ikeda: data-verse 2 (2019). Foto: Tuomas Uusheimo / Amos Rex

Ryoji Ikeda
27.9.2023 – 25.2.2024

I Amos Rex visas just nu Ryoji Ikeda, en separatutställning av den japanske konstnären och kompositören Ryoji Ikeda. Alla konstverk i utställningen är planerade och utförda av samma konstnär. Ikeda har skapat konst i över tjugo år. Han har ställt ut sin konst över hela världen, men det här är första gången som så här många av Ikedas konstverk visas under ett och samma tak i Finland.

I Amos Rex kan du uppleva fem olika installationer av Ryoji Ikeda. En installation är ett konstverk som tar över utställningsutrymmet och gör betraktaren till en del av verket. Det kan till exempel innebära att du kan gå in i verket och röra dig i det. Din närvaro bland konstverken är med andra ord mycket viktig!

Ryoji Ikeda bygger installationer av ljud, rörlig bild och ljus. Han är intresserad av universum – vad består det egentligen av och hur fungerar det? Ikedas konstverk är som små experiment som utforskar universums byggstenar, allt från mikroskopiska partiklar till oändliga galaxer. Utställningen skärper dina sinnen och bjuder in dig på en resa genom ett sjungande, bubblande universum där inget upphör att förändras.

Observera! Det är mörkt i utställningen och där hörs höga ljud. Konstverken innhåller blinkande ljus. Utställningens första konstverk innehåller strobljus.

Ryoji Ikeda

Studio Rex

En konstutställning kan väcka stora tankar och känslor som det krävs tid att smälta. Vad behöver du just nu?

Ibland behöver man bara sitta och lyssna. Vilka spår har utställningen lämnat i din kropp? Vad händer när du sluter ögonen? Kittlar det någonstans eller står allt stilla? Kanske känns det bra att bara fundera en stund i lugn och ro.

Det är också mycket möjligt att en rad frågor har dykt upp i ditt huvud. Dela gärna med dig av vilka som helst funderingar till personalen i Studio Rex, som är klädd i lila rockar. Men att klä sina tankar i ord fungerar inte alltid – Ou kan till exempel inte tala med ord. Då är det bäst att syssla med något där du fritt kan experimentera och känna efter. Studio Rex är den perfekta platsen för att göra just precis det.

Ou

Konstguidningar för barn, med Ou som guide.