Välkomna till Amos Rex. Den här sidan är för barn och dem som kommer till museet tillsammans med barn. Ni kan till exempel läsa sidan tillsammans före besöket!

Det här är Ou. Ou tycker om barn, för många gånger förstår barnen hen bättre än vad vuxna gör. Ou har nämligen lite svårt att kontrollera sina känslor och har dessutom massor av energi.

Att komma till museet

Välkommen till oss!

Just nu lönar det sig speciellt bra att köpa hela gruppens biljetter på förhand på nätet.

Eftersom det bara ryms en begränsad mängd människor åt gången på utställningen rekommenderar vi att man köper biljetterna på förhand på nätet. Också bebisar och barn behöver en egen biljett, även om alla under 18 år alltid kommer in gratis. Med en nätbiljett kommer man in vid den tidpunkt som anges på biljetten, medan köerna till biljettkassan för dem som köper en biljett på plats kan avancera verkligt låångsamt…🐌

 

Att komma till museet

När ni har köpt biljetterna på nätet kan ni komma direkt in i museet genom den hinderfria ingången vid Glaspalatstorget. Biljetterna granskas vid ingången och byts mot den dagens klistermärke. Också bebisar och barn behöver en egen biljett.

Vid museets huvudingång på Mannerheimvägen köar man för att köpa biljetter på plats. Om ni inte har nätbiljetter så ber vi er anlända via huvudingångens biljettkassa. Om det är kö till kassan lönar det sig att kolla om det finns lediga biljetter att köpa på nätet.

    Till utställningen som nu pågår lönar det sig att köpa biljetter på nätet. Också bebisar och alla övriga under 18 år behöver en egen biljett, även om inträdet för deras del är gratis.
Eftersom man rör sig längs smala, krokiga stigar rekommenderar vi att barnvagnen lämnas i förvaringen under besöket. Det finns förvaringsutrymme för några barnvagnar vid museigarderobens bakre vägg intill de låsbara förvaringsboxarna. Om du tar barnvagnen med dig in så bör all färdkost och alla drycker samt stora väskor och andra skrymmande föremål lämnas i förvaringen. Museet har avgiftsfria skåp som går att låsa.
Skötrum för barn finns bredvid garderoben.
Man får amma var som helst i museet. Vi rekommenderar ändå att man ammar i Frosterus-salen eller på bänkarna i Studio Rex, för det kan vara bullrigt och stökigt inne på utställningen.
I garderoben kan du också låna hörselskydd för barn.

Museets viktigaste uppgift är att ta hand om konstverken, så att de hålls hela i all evighet. Museets regler finns också till för alla ska kunna ha ett så trevligt museibesök som möjligt!

Viktiga saker som är bra att komma ihåg under hela besöket:

  • Du får inte röra vid verken, inte ens snudda lite, om det inte tydligt sägs att det är tillåtet. Det är för att konstverken inte ska gå sönder, bli smutsiga eller korrodera. Visste du att det fett som man naturligt har på fingertopparna kan lämna märken till och med i en hård bronsskulptur, märken som aldrig går att torka bort? Också fastän det till en början inte syns något alls med bara ögat.
  • Du måste hålla ett tillräckligt stort avstånd till konstverken, hur gärna du än skulle vilja titta på dem på närmare håll. För om någon till exempel snavar eller bara nyser på ett verk kan det gå riktigt illa! Det är bra att hålla sig på tryggt avstånd från verken, så att det inte sker några missöden.
  • Inne i museet går man lugnt. Det är okej att vara ivrig, men du måste kunna låta bli att springa. Det är för att det är lättare att snava när man springer och då kan man skada oersättliga kulturskatter.
  • På Hans Op de Beecks utställning Den tysta paraden får man bara gå längs stigarna i den parkliknande omgivningen. Var vänliga och håll er på stigarna – att gå omkring på konstgräset eller att kliva på stenarna är inte tillåtet. Håll småbarnen i handen.
  • På utställningen Den tysta paraden finns fyra soffor som man får sitta i. Sofforna är särskilt utmärkta och deras placering är också utmärkt på kartan i utställningsbroschyren.
  • Man behöver inte alls vara tyst på museet! Diskutera konsten, debattera, utbyt åsikter! Men vi ber er att också ta hänsyn till andra besökare på museet, så att alla ska kunna ha ett trevligt besök.
  • Man får visa känslor på museet. Om något är roligt får du skratta, om något får dig att gråta är det också okej!

Och till sist:

Du måste lyda personalen. De är alla jättetrevliga, man behöver inte alls vara rädd för dem. Du kan fråga dem om vad som helst, de kan museet utan och innan! På plats finns också diskussionsguider som har till uppgift att diskutera med besökarna – om konst eller om vad som helst. Du känner igen personalen i deras lila arbetsrockar!

Pröva utföra följande utställningsuppgifter:

Utställningsverken är som ögonblick och gestalter som stannat upp i tiden. Men tänk om skulpturerna skulle vakna till liv, vad skulle de då göra? Skulle de festa, skulle de diskutera, eller skulle de kanske rymma från museet? Vad skulle de säga till varandra, och vad tror du de skulle säga till dig?

Låt verken leda dig, du kan hitta på en egen historia åt dem medan du går omkring på utställningen.

Stanna upp vid ett konstverk för en stund och slut ögonen. Det finns ett ljudlandskap på utställningen, men hör du också något annat? Kanske människor som pratar, klapprande skoklackar, eller måhända hör du tystnaden? Ta några lugna andetag och lyssna på omgivningen. När du öppnar ögonen kan du koncentrera dig på den första saken du ser. Vad är det?

Ou som bor i museet är förtjust i utställningsdjuren. Det finns ju många olika slags djur på utställningen! Hur många kan du upptäcka? Du kan berätta ditt svar för museets guide när du sett utställningen, guiden kanske i sin tur berättar för dig hur många djur Ou har hittat.

21.9.2022–26.2.2023
Hans Op de Beeck, The Horseman, 2020. Bild: Studio Hans Op de Beeck.

Hans Op de Beeck: Den tysta paraden
21.9.2022–26.2.2023

Hans Op de Beeck är en belgisk konstnär som är känd för sina stora installationer och skulpturer, vilka föreställer frusna ögonblick och situationer. Numera går hans verk nästan alltid i olika nyanser av grått, men konstnären gör också målningar, animationer, texter, teckningar, fotografier, videor, opera och teater. Han är mångsidig! För Amos Rex har Op de Beeck gjort utställningen Den tysta paraden, som uppmuntrar dig att stanna upp och frysa ögonblicket, ungefär som om du var en av statyerna, och fundera över de stora (och kanske också de små) frågorna i livet.

Hans Op de Beeck bor och arbetar i Bryssel. Hans verk har funnits utställda runt om i hela världen, och visas nu första gången i Finland.

Läs mera

Lägg märke till följande 👀

Utställningen Den tysta paraden består av smala stigar, och det är viktigt att man hålls på stigarna under hela besöket. Man får inte röra vid konstverken, men man kan beundra dem på andra sätt.

På utställningen finns några soffor på vilka man får sitta – de är särskilt utmärkta.

Studio Rex

Studio Rex är museets konstverkstad. Där kan du stanna upp för att granska, känna efter och göra – oberoende av hurdan din relation till att själv skapa konst än är.

Den tysta paraden möter du en så gott som monokrom, alltså en enfärgad, värld. Tänk om din egen vardag skulle förändras och bestå av bara en färg, eller om färgerna inte betedde sig på det sätt som vi har blivit vana vid?

I Studio Rex har du en chans att undersöka hur det monokromatiska kan begränsa konstbetraktandet, men hur det också kan skapa nya möjligheter.

Kika in i samband med utställningsbesöket!

Ou

Konst guidningar för barn, med Ou som guide.