Välkomna till Amos Rex. Den här sidan är för barn och dem som kommer till museet tillsammans med barn. Ni kan till exempel läsa sidan tillsammans före besöket!
Det här är Ou. Ou tycker om barn, för många gånger förstår barnen hen bättre än vad vuxna gör. Ou har nämligen lite svårt att kontrollera sina känslor och har dessutom massor av energi.
Att komma till museet
Att komma till museet
Museets huvudingång är i Glaspalatset, ingång från Mannerheimvägen. Tillgänglig entré från Glaspalatstorget.
Barn under 18 år kommer in gratis, biljettdekal fås i kassan. Kassan finns vid huvudingången. Om du besöker oss med barnvagn kan du köpa biljett i museibutiken, som ligger närmare den tillgängliga ingången och hissarna.
Bakom garderoben, vid de låsbara skåpen, finns plats för några barnvagnar. Ni kan också ta barnvagnar med till utställningssalen. | |
Skötrum för barn finns bredvid garderoben. | |
På museet får man amma var som helst. | |
I garderoben kan du också låna hörselskydd för barn. |
Museets viktigaste uppgift är att ta hand om konstverken, så att de hålls hela i all evighet. Museets regler finns också till för alla ska kunna ha ett så trevligt museibesök som möjligt!
Viktiga saker som är bra att komma ihåg under hela besöket:
- Du får inte röra vid verken, inte ens snudda lite, om det inte tydligt sägs att det är tillåtet. Det är för att konstverken inte ska gå sönder, bli smutsiga eller korrodera. Visste du att det fett som man naturligt har på fingertopparna kan lämna märken till och med i en hård bronsskulptur, märken som aldrig går att torka bort? Också fastän det till en början inte syns något alls med bara ögat.
- Du måste hålla ett tillräckligt stort avstånd till konstverken, hur gärna du än skulle vilja titta på dem på närmare håll. För om någon till exempel snavar eller bara nyser på ett verk kan det gå riktigt illa! Det är bra att hålla sig på tryggt avstånd från verken, så att det inte sker några missöden.
- Inne i museet går man lugnt. Det är okej att vara ivrig, men du måste kunna låta bli att springa. Det är för att det är lättare att snava när man springer och då kan man skada oersättliga kulturskatter.
- På Hans Op de Beecks utställning Den tysta paraden får man bara gå längs stigarna i den parkliknande omgivningen. Var vänliga och håll er på stigarna – att gå omkring på konstgräset eller att kliva på stenarna är inte tillåtet. Håll småbarnen i handen.
- På utställningen Den tysta paraden finns fyra soffor som man får sitta i. Sofforna är särskilt utmärkta och deras placering är också utmärkt på kartan i utställningsbroschyren.
- Man behöver inte alls vara tyst på museet! Diskutera konsten, debattera, utbyt åsikter! Men vi ber er att också ta hänsyn till andra besökare på museet, så att alla ska kunna ha ett trevligt besök.
- Man får visa känslor på museet. Om något är roligt får du skratta, om något får dig att gråta är det också okej!
Och till sist:
Du måste lyda personalen. De är alla jättetrevliga, man behöver inte alls vara rädd för dem. Du kan fråga dem om vad som helst, de kan museet utan och innan! På plats finns också diskussionsguider som har till uppgift att diskutera med besökarna – om konst eller om vad som helst. Du känner igen personalen i deras lila arbetsrockar!
Så känns det, tillsvidare
27.3–8.9.2024
Konsten väcker känslor som vi inte alltid kan förstå eller sätta ord på. Så känns det, tillsvidare är en konstutställning med verk från museets egen samling. Museer samlar konst på olika sätt. Verken i Amos Rex samlingar har till stor del valts på grund av känslorna de väcker, och samlingarna innehåller över 6000 verk!
Hurudan skulle din samling vara, eller samlar du redan på något?
Både utställningen och ett av verken heter Så känns det, tillsvidare. Hittar du verket? Det lönar sig att lägga märke till verkens namn, för namnen är ofta som konstverk i sig själva (till exempel Den nordliga korvtänkarens misslyckade fokusering och Ond bullhämnare). På den stora samlingsutställningen finns verk av 70 konstnärer från 1960-talet till idag. Det nyaste verket Spirit Systems of Soft Knowing ༊*·˚ som gjorts av konstnärskollektivet Keiken är en spännande installation som du kan delta i själv.
Utställningens kuratorer, alltså de som valt verken, heter Katariina Timonen, Kai Kartio, Kaj Martin och Krista Mamia.
Undersök utställningsbroschyren
Det som är speciellt med den här utställningens broschyr är att man i den kan läsa arbetsrapporter av Amos Rex nyaste arbetstagare! Å. Oulanen är en oulog* som arbetar med att undersöka Ous liv i museet. Hur och var rör sig Ou, varför trivs hen med barn, vilken slags konst tycker Ou om, vad äter hen…
Du kan läsa om Å. Oulanen i broshyren som fås på plats i museet, gratis i samband med inträdet.
*lite som en arkeolog som undersöker det förflutna på utgrävningar, eller en biolog som undersöker naturen.
Skicka dina hälsningar till Ou!
Har du själv sett Ou i museet? Vi kan tipsa om att du ganska säkert hittar Ou vid garderoben i nedre våningen, där hen har byggt ett bo.
Berätta om dina observationer!
Studio Rex
Josefina Nelimarkka: The Cloud of Un/knowing
27.3–8.9.2024
Under sommaren 2024 visas Josefina Nelimarkkas (f. 1982) utställning The Cloud of Un/knowing i museets konstverkstad Studio Rex, där vi får rikta blicken uppåt. På svenska heter utställningen O/vetandets moln. Konstnären undersöker moln och deras roll i vattnets kretslopp på jordklotet. På utställningen finns verk som hela tiden förändras och teknologi som styrs av klimatdata – konstverken reagerar på vädret utanför! Titta upp mot himlen när du går ut ur museet. Fantisera att himlen är en målning (du kan göra en ram med fingrarna). Vilket namn skulle du ge målningen?
Anastasia Isakova har kuraterat utställningen.
Ou kortspel
Spela med Ou!
Hur känns det? Förstå dej på konst med det här spelet.
Ou-kortspelet är perfekt för alla som vill prata om konst och hur det känns – men som behöver lite inspiration! Spela det på en konstutställning, eller egentligen var du än vill.
Psst! Ni kan spela Ous konstkortspel i utställningen! Fråga personalen, om ni inte hittar dem.
Ou
Konstguidningar för barn, med Ou som guide.