Välkomna till Amos Rex. Den här sidan är för barn och dem som kommer till museet tillsammans med barn. Ni kan till exempel läsa sidan tillsammans före besöket!

Det här är Ou. Ou tycker om barn, för många gånger förstår barnen hen bättre än vad vuxna gör. Ou har nämligen lite svårt att kontrollera sina känslor och har dessutom massor av energi.

Utställningarna

Tips

Tips till besöket

Några tips på hur du kan öppna Blick-utställningens musikaliska värld för barn… och egentligen för vem som helst:

  1. Utställningens dörr öppnar sig, spetsa samtidigt dina öron och lyssna! Först kan du höra brus, sus, någon rör sig. Vad är det? Vart är vi på väg?
  2. Amos Rex stora utställningssal ligger framför dig, klättra upp på en trappa, eller sätt dig på en bänk. Lyssna på ljuden som hörs omkring dig. Låt blicken vandra högt upp i taket och takfönstren. Varifrån kommer ljuden, och vart slinker de iväg? Får ljuden dig att tänka på någon figur, som fast skulle kunna flyga uppe vid taket eller skymta fram bakom ett hörn?
  3. I rummet Menschen finns en stor boll och där hörs sångröster, de spelar tillsammans. Vilkendera tycker du att fyller rummet, bollen eller ljudet? Om det skulle bo ett ljud inuti bollen, hurdant skulle det kunna vara?
  4. I utställningen finns ett rum som heter Kiosk. Där kan du tillsammans med en vuxen bygga din egen färgkiosk. Lyssna på vågornas brus och viskningar, låt tankarna lugna sig. Hurdan är din färgkiosk?

Att komma till museet

Att komma till museet

Museets huvudingång är i Glaspalatset, ingång från Mannerheimvägen. Tillgänglig entré från Glaspalatstorget.

Barn under 18 år kommer in gratis, biljettdekal fås i kassan. Kassan finns vid huvudingången. Om du besöker oss med barnvagn kan du köpa biljett i museibutiken, som ligger närmare den tillgängliga ingången och hissarna.

Bakom garderoben, vid de låsbara skåpen, finns plats för några barnvagnar.
Skötrum för barn finns bredvid garderoben.
På museet får man amma var som helst, förutom i utställningsutrymmena. Om konstverkstaden Studio Rex är ledig går det bra att ta en paus och äta sin matsäck där. Personalen hjälper dig gärna!
I garderoben kan du också låna hörselskydd för barn.

Museets viktigaste uppgift är att ta hand om konstverken, så att de hålls hela i all evighet. Museets regler finns också till för alla ska kunna ha ett så trevligt museibesök som möjligt!

Viktiga saker som är bra att komma ihåg under hela besöket:

  • Du får inte röra vid verken, inte ens snudda lite, om det inte tydligt sägs att det är tillåtet. Det är för att konstverken inte ska gå sönder, bli smutsiga eller korrodera. Visste du att det fett som man naturligt har på fingertopparna kan lämna märken till och med i en hård bronsskulptur, märken som aldrig går att torka bort? Också fastän det till en början inte syns något alls med bara ögat.
  • Du måste hålla ett tillräckligt stort avstånd till konstverken, hur gärna du än skulle vilja titta på dem på närmare håll. För om någon till exempel snavar eller bara nyser på ett verk kan det gå riktigt illa! Det är bra att hålla sig på tryggt avstånd från verken, så att det inte sker några missöden.
  • Inne i museet går man lugnt. Det är okej att vara ivrig, men du måste kunna låta bli att springa. Det är för att det är lättare att snava när man springer och då kan man skada oersättliga kulturskatter.
  • Man behöver inte alls vara tyst på museet! Diskutera konsten, debattera, utbyt åsikter! Men vi ber er att också ta hänsyn till andra besökare på museet, så att alla ska kunna ha ett trevligt besök.
  • Man får visa känslor på museet. Om något är roligt får du skratta, om något får dig att gråta är det också okej!

Och till sist:

Du måste lyda personalen. De är alla jättetrevliga, man behöver inte alls vara rädd för dem. Du kan fråga dem om vad som helst, de kan museet utan och innan! På plats finns också diskussionsguider som har till uppgift att diskutera med besökarna – om konst eller om vad som helst. Du känner igen personalen i deras skinande guldrockar!

Ou

Nu kan du delta Egyptens prakt utställningen, som har slutat, med Ou som guide:

 

Tjänster att boka

Om ni vill göra djupare bekantskap med utställningen rekommenderar vi att ni bokar en guidad rundvandring. Den passar både vuxna och barn, såväl mindre (minst 1 person) som större (högst 10 pers.) grupper.

Våra guider väntar ivrigt på att få hälsa er välkomna till Amos Rex!

Boka här!