Välkomna till Amos Rex. Den här sidan är för barn och dem som kommer till museet tillsammans med barn. Ni kan till exempel läsa sidan tillsammans före besöket!

Det här är Ou. Ou tycker om barn, för många gånger förstår barnen hen bättre än vad vuxna gör. Ou har nämligen lite svårt att kontrollera sina känslor och har dessutom massor av energi.

Att komma till museet

Att komma till museet

Museets huvudingång är i Glaspalatset, ingång från Mannerheimvägen. Tillgänglig entré från Glaspalatstorget.

Barn under 18 år kommer in gratis, biljettdekal fås i kassan. Kassan finns vid huvudingången. Om du besöker oss med barnvagn kan du köpa biljett i museibutiken, som ligger närmare den tillgängliga ingången och hissarna.

Bakom garderoben, vid de låsbara skåpen, finns plats för några barnvagnar. Ni kan också ta barnvagnar med till utställningssalen.
Skötrum för barn finns bredvid garderoben.
På museet får man amma var som helst.
I garderoben kan du också låna hörselskydd för barn.

Museets viktigaste uppgift är att ta hand om konstverken, så att de hålls hela i all evighet. Museets regler finns också till för alla ska kunna ha ett så trevligt museibesök som möjligt!

Viktiga saker som är bra att komma ihåg under hela besöket:

  • Du får inte röra vid verken, inte ens snudda lite, om det inte tydligt sägs att det är tillåtet. Det är för att konstverken inte ska gå sönder, bli smutsiga eller korrodera. Visste du att det fett som man naturligt har på fingertopparna kan lämna märken till och med i en hård bronsskulptur, märken som aldrig går att torka bort? Också fastän det till en början inte syns något alls med bara ögat.
  • Du måste hålla ett tillräckligt stort avstånd till konstverken, hur gärna du än skulle vilja titta på dem på närmare håll. För om någon till exempel snavar eller bara nyser på ett verk kan det gå riktigt illa! Det är bra att hålla sig på tryggt avstånd från verken, så att det inte sker några missöden.
  • Inne i museet går man lugnt. Det är okej att vara ivrig, men du måste kunna låta bli att springa. Det är för att det är lättare att snava när man springer och då kan man skada oersättliga kulturskatter.
  • På Hans Op de Beecks utställning Den tysta paraden får man bara gå längs stigarna i den parkliknande omgivningen. Var vänliga och håll er på stigarna – att gå omkring på konstgräset eller att kliva på stenarna är inte tillåtet. Håll småbarnen i handen.
  • På utställningen Den tysta paraden finns fyra soffor som man får sitta i. Sofforna är särskilt utmärkta och deras placering är också utmärkt på kartan i utställningsbroschyren.
  • Man behöver inte alls vara tyst på museet! Diskutera konsten, debattera, utbyt åsikter! Men vi ber er att också ta hänsyn till andra besökare på museet, så att alla ska kunna ha ett trevligt besök.
  • Man får visa känslor på museet. Om något är roligt får du skratta, om något får dig att gråta är det också okej!

Och till sist:

Du måste lyda personalen. De är alla jättetrevliga, man behöver inte alls vara rädd för dem. Du kan fråga dem om vad som helst, de kan museet utan och innan! På plats finns också diskussionsguider som har till uppgift att diskutera med besökarna – om konst eller om vad som helst. Du känner igen personalen i deras lila arbetsrockar!

Generation 2023 Amos Rex

Generation 2023
20.3–20.8.2023

Generation är en triennal (lustigt ord, inte sant?). Det betyder att det är en utställning som hålls vart tredje år. I år ordnas Generation-utställningen för tredje gången. Till utställningen kunde alla i åldern 15–23 söka. Bland alla sökande valdes hela 50 konstnärer eller par.

Konstnärerna på utställningen vill hitta nya sätt att diskutera de stora frågorna i dagens värld. Många av dem vill få oss att fundera på samlevnaden mellan människa och natur, eller på frågor om könsidentitet och utseende. De unga konstnärerna funderar på roliga ämnen, men också på dystra saker, som sjukdomar och död. Genom konsten kan både konstnärer och åskådare hitta sätt att hantera och uppleva också ledsamma känslor i en trygg miljö, och få tröst genom detta. Både bra och dåliga känslor är lättare att bära om man kan dela dem med andra!

I utställningen ingår också performativa verk som vänligt vill locka oss ut ur våra bubblor, så vi kan uppleva konst som föds i ögonblicket.

Mera information om performativ konst på Generation 2023: Performativa verk

Generation 2023

Ou har tagit över Studio Rex!

Konstutställningar kan väcka stora tankar och känslor som behöver få tid att smälta. Att lägga ord på sina tankar och känslor är ett sätt att behandla det man upplevt (och då känns det ofta bättre), men det går inte alltid – Ou kan till exempel inte tala med ord.

Ibland måste man alltså stanna upp och känna efter vilka signaler kroppen ger. Är axlarna spända eller känns det konstigt i magen? Vill du lägga dig raklång en stund och se på världen från ett annat perspektiv? Har du lust att klämma eller krama något? Kanske du behöver en stund för dig själv?

Ou bjuder in dig till Studio Rex för att känna efter och smälta tillståndet efter Generation 2023 utställningsbesöket. Det kan vi alla behöva hjälp med ibland.

Ou

Konst guidningar för barn, med Ou som guide.