Utställningen Ars Fennica 2019 presenterar de fem kandidaterna för Finlands främsta bildkonstpris: Petri Ala-Maunus (FI), Miriam Bäckström (SE), Ragnar Kjartansson (IS), Egill Sæbjörnsson (IS) och Aurora Reinhard (FI). Centrala teman för Amos Rex och Ars Fennicas gemensamma utställning är konstnärens roll, maktrelationer, nya bildverkligheter och det västerländska landskapsmåleriets tradition.
I utställningen ingår två betydande val: valet av prismottagare och valet av publikens favorit. Det senare avgör ni! Tänk efter vilken konstnär som enligt din åsikt har gjort det mest berörande, finaste, vackraste, betydelsefullaste eller överlag bästa verket och rösta på din favorit. Röstningen för publikens favorit är öppen till slutet av utställningen 8.9.
Ars Fennica -priset
Henna och Pertti Niemistös Bildkonststiftelse, grundad 1990, beviljar en konstnär Ars Fennicapriset som en erkänsla för högklassigt och personligt konstnärligt arbete. Prisbeloppet är 40 000 euro. Årets Ars Fennica -pris gick till den isländska bildkonstnären Ragnar Kjartansson. Årets vinnare valdes av Roland Wetzel, chef för Tinguely-museet i Basel, som kommenterar:
”Årets utställning med Ars Fennica -kandidaterna på Amos Rex i Helsingfors är ett imponerande bevis på den nyskapande, pulserande konstscenen i de nordiska länderna, representerad av fem enastående konstnärskap: Miriam Bäckström, Aurora Reinhard, Petri Ala-Maunus, Ragnar Kjartansson och Egill Sæbjörnsson. De hade alla förtjänat att utses till vinnare. Var och en av dem öppnar i sin konst upp för komplexa, tankeväckande granskningar av olika aspekter på den värld vi lever i.”
Kandidaterna
Petri Ala-Maunus (f. 1970), känd för sina talangfulla solnedgångar, har enkom till utställningen gjort en 14 meter lång målning, History and Utopia of Landscape. Verket som består av sju paneler är förstummande, på gränsen till det övernaturliga.
Miriam Bäckströms (f. 1967) två enorma textilskulpturer visas nu för första gången. Den större av dem, den 15 meter långa Psychopath, löper tvärs genom utställningssalen som en missil – under den vackra, pärlemorskimrande textilytan döljer sig någonting hotfullt.
Av Ragnar Kjartanssons (f. 1976) verkserie i nio delar visas en 2,5 timmar lång film, The Boat. I verket ingår en episk scen där en motorbåt sakta glider över en schweizisk sjö.
Aurora Reinhards (f. 1975) verk Bruten består av nio verk från de senaste åren. Reinhard sätter sig själv på spel och fungerar också själv som modell i sina verk. Centrala motiv är (den kvinnliga) konstnärens identitet samt olika makt- och beroendeförhållanden.
Egill Sæbjörnsson (f. 1973) är känd för sina fiktiva vänner. Ugh och Boogar, två 36 meter långa troll som älskar att dricka kaffe och äta människor, har gjort sex animerade målningar till verket The Paintings. Dessutom visas Sæbjörnssons bok som han gjort till utställningen, The trolls in Hellsinki.