21.9.2022–26.2.2023
Hans Op de Beeck The quiet parade 2022 banner Amos Rex 2022 Mika Huisman

En skinande såpbubbla svävar omkring högt uppe i luften. En ung pojke spänner sin pilbåge. Hans rygg rätas ut och han blundar strax innan pilen som är försedd med en sugkopp flyger iväg. På ytan i dammens svarta vatten syns en spegelbild av en färja som rör sig i drömmen, på färjan ligger en flicka och sover. Hurdan värld öppnar sig för hennes slutna ögon? Ett piano väntar ljudlöst. Ett rådjur vänder sig om. Alla nyanser i världen har tätnat och blivit gråa. Allt som händer har en igenkännbar form, men rörelsen har stelnat i ögonblicket. Det parkliknande landskapet förenas av något samtidigt bekant och obekant – av tid och tidlöshet.

Hans Op de Beecks hypnotiska värld tar över Amos Rex när Den tysta paraden öppnar i september 2022. Den belgiske konstnären skapar ett nytt slags uppslukande och omvälvande installationer, där han inbjuder betraktaren att fundera över vardagsögonblick lika väl som existentiella frågor kring varför vi finns till.

Hans Op de Beeck är känd för sina storskaliga installationer och figurativa skulpturer, där en avsikt är att fånga frusna ögonblick, men han rör sig inom många olika konstformer på olika sätt. I hans så gott som monokromatiska konstvärld ingår måleri, animation, texter, teckningar, fotografier, videor, opera och teater. Reflektion över vårt komplexa samhälle och de universella frågorna kring existensen och dödligheten är vanliga teman i hans konst.

Utställningen stöds av

Delegation of Flanders in the Nordic Countries / Embassy of Belgium

Bild: Stella Ojala / Amos Rex

Hans Op de Beeck

Den belgiske konstnären Hans Op de Beeck (f. 1969) bor och arbetar i Bryssel. Hans verk har visats i separat- och grupputställningar runtom i världen. Den tysta paraden är hans första separatutställning i Finland.

Hans konst återger livets tragikomiska med- och motgångar samt dess flyktighet och skönhet. Op de Beecks omfattande konstnärliga produktion innefattar stora immersiva installationer, skulpturer, videoverk, animerade filmer, målningar, teckningar, fotografier, texter (skådespel), opera och teater. De centrala temana i hans konstnärliga verksamhet är människans mångtydiga väsen, vårt konfliktfyllda förhållande till tid, rum och varandra samt begreppet memento mori (”kom ihåg att du är dödlig”).

Studio Rex

Studio Rex är museets konstverkstad. Där kan du stanna upp för att granska, känna efter och göra – oberoende av hurdan din relation till att själv skapa konst än är.

Den tysta paraden möter du en så gott som monokrom, alltså en enfärgad, värld. Tänk om din egen vardag skulle förändras och bestå av bara en färg, eller om färgerna inte betedde sig på det sätt som vi har blivit vana vid?

I Studio Rex har du en chans att undersöka hur det monokromatiska kan begränsa konstbetraktandet, men hur det också kan skapa nya möjligheter.

Kika in i samband med utställningsbesöket!