21.9.2022–26.2.2023
Hans Op de Beeck The quiet parade 2022 banner Amos Rex 2022 Mika Huisman

En skinande såpbubbla svävar omkring högt uppe i luften. En ung pojke spänner sin pilbåge. Hans rygg rätas ut och han blundar strax innan pilen som är försedd med en sugkopp flyger iväg. På ytan i dammens svarta vatten syns en spegelbild av en färja som rör sig i drömmen, på färjan ligger en flicka och sover. Hurdan värld öppnar sig för hennes slutna ögon? Ett piano väntar ljudlöst. Ett rådjur vänder sig om. Alla nyanser i världen har tätnat och blivit gråa. Allt som händer har en igenkännbar form, men rörelsen har stelnat i ögonblicket. Det parkliknande landskapet förenas av något samtidigt bekant och obekant – av tid och tidlöshet.

Dessa mystiska gestalter och frusna ögonblick är en del av den värld som den belgiske konstnären Hans Op de Beeck (f. 1969) har skapat i Amos Rex. Den tysta paraden stänger söndagen den 26 februari, 2023.

Den tysta paraden är ett skulpturalt sinneslandskap, i vilket det ingår verk från åren 2015–2022 samt ett ljudlandskap som är enkom skapat för utställningen. Konstnären bjuder in besökaren att vandra omkring i en gåtfull park som avbildar livets olika skeden, men där all rörelse har frusit och upphört. Utställningens landskap som liksom täckts i aska styr oss att sakta av på takten och blicka in i vårt inre – att vila i ögonblicket.

Hans Op de Beecks konst avbildar livet, dess flyktighet, skönhet, och å andra sidan också dess tragikomiskhet. Konstnären arbetar smidigt med olika medier och säger själv att han navigerar mellan barockens och minimalismens formspråk, men kryddar det med en kitschestetik à la nutidens supermarket.

Tiden och memento mori-motivet (övers: kom ihåg din dödlighet) fungerar som centrala teman också i de verk som föreställer en överstor tårtbit och i stillebenen, där Op de Beeck drar ut proportionerna hos för oss välbekanta ting och ruskar om erfarenheten av vår kropps relation till rummet och till verket. Verken är som scener ur både verkligheten och drömvärlden, där även ett litet björnbär kan svälla upp och ta gigantiska proportioner. Op de Beecks figurativa skulpturer är bundna till den klassiska skulpturens tradition och innehåller ekon från den verkliga världen. De avbildar ändå inte verkligheten, utan är tolkningar av den.

Läs mer om utställningen och konstnären: Konstrecension: Kom ihåg att du är dödlig – men njut så länge det varar, HBL, 8.10.2022. Hans Op de Beecks gråa drömvärld intar Amos Rex, HBL, 20.9.2022

Utställningen stöds av

Delegation of Flanders in the Nordic Countries / Embassy of Belgium

Bild: Stella Ojala / Amos Rex

Hans Op de Beeck

Den belgiske konstnären Hans Op de Beeck (f. 1969) bor och arbetar i Bryssel. Hans verk har visats i separat- och grupputställningar runtom i världen. Den tysta paraden är hans första separatutställning i Finland.

Hans konst återger livets tragikomiska med- och motgångar samt dess flyktighet och skönhet. Op de Beecks omfattande konstnärliga produktion innefattar stora immersiva installationer, skulpturer, videoverk, animerade filmer, målningar, teckningar, fotografier, texter (skådespel), opera och teater. De centrala temana i hans konstnärliga verksamhet är människans mångtydiga väsen, vårt konfliktfyllda förhållande till tid, rum och varandra samt begreppet memento mori (”kom ihåg att du är dödlig”).

Studio Rex

Studio Rex är museets konstverkstad. Där kan du stanna upp för att granska, känna efter och göra – oberoende av hurdan din relation till att själv skapa konst än är.

Den tysta paraden möter du en så gott som monokrom, alltså en enfärgad, värld. Tänk om din egen vardag skulle förändras och bestå av bara en färg, eller om färgerna inte betedde sig på det sätt som vi har blivit vana vid?

I Studio Rex har du en chans att undersöka hur det monokromatiska kan begränsa konstbetraktandet, men hur det också kan skapa nya möjligheter.

Kika in i samband med utställningsbesöket!