Au­tis­miys­tä­väl­li­set ohjeet museo­vie­rai­lun tueksi

Tämä kuvaus museovierailun kulusta on kaikille, jotka toivovat saavansa ennakkoon yksityiskohtaisempia tietoja Amos Rexissä vierailusta. Mistä Amos Rexiin tullaan sisään, keitä siellä kohtaa tai miten siellä pitää toimia vaikka lippukassalla? Voit tutustua tähän kuvaukseen ennen vierailuasi.

Autismiystävällinen-sertifikaatin tarkoituksena on tuoda palveluita helpommin autismikirjon ihmisten saataville.

1. Saapuminen museoon ja sisäänkäynti

Tervetuloa Amos Rex taidemuseoon! Amos Rex on taidemuseo, jossa on esillä toisistaan hyvin erilaisia, säännöllisesti vaihtuvia nykytaiteen näyttelyitä. Jos olet aistiherkkä, kannustamme pohtimaan etukäteen, kuinka hyvin jaksat aistikuormitusta vierailupäivänäsi. Tiedät itse parhaiten omat rajasi, ja tutustumalla sekä tämän sivun autismiystävällisiin vierailuohjeisiin että näyttelykohtaisiin sisältöhuomautuksiin voit ennakoida omaa pystymistäsi.

Amos Rex sijaitsee Helsingin keskustassa Lasipalatsissa, Mannerheimintiellä. Osoite on Mannerheimintie 22–24. Museoon on kaksi sisäänkäyntiä: pääsisäänkäynti Mannerheimintiellä sekä esteetön sisäänkäynti rakennuksen toisella puolella, Lasipalatsin aukiolla.

Suosittelemme, että ostat liput ennakkoon netistä – myös museokortilla! Nettilipulla varmistat, että pääset sisään juuri haluamanasi ajankohtana. Jos on jonoa, nettilipulla pääset sen ohi sisään.

Osta liput

Kun olet ostanut lipun netistä, saavu museoon Kampin puolelta, Lasipalatsin aukion esteettömän sisäänkäynnin kautta. Jos meillä on ruuhkaa, pääovilla jonotetaan lippukassalle ostamaan lippuja paikan päältä, joten nettilipulla sinun ei tarvitse mennä pääovien jonoon. Kulje siis sisään Lasipalatsin aukiolta ja näytä lippusi vastaan tulevalla tarkastuspisteellä, niin saat päivän sisäänpääsytarran. Tervetuloa museoon!

Jos tarvitset esteetöntä asiointia, voit myös tulla sisään Lasipalatsinaukion puoleisista esteettömistä ovista myös ilman nettilippua. Ovi toimii myös ryhmien sisäänkäyntinä silloin, kun ryhmälle on varattu opastus tai taidepaja. Lisäksi ovea voivat käyttää henkilöt, joilla on museoammattilaisen ICOM-kortti tai median ammattilaisten pressikortti.

Amos Rexissä on usein rauhallisempaa arki-iltapäivinä ja arkisin klo 18 jälkeen. Arkiaamupäivisin meillä käy ajoittain paljon kouluryhmiä.

Museon esteetön sisäänkäynti Lasipalatsin aukiolla. Avauspainike on ympyröitynä kuvassa.
Kun olet ostanut nettilipun, sisäänkäynti on Lasipalatsin aukion puolelta tästä esteettömästä ovesta. Oven avauspainike on vasemmalla ympyröitynä.

Käytä Mannerheimintien pääsisäänkäyntiä, jos aiot ostaa lipun ovelta paikan päällä. Pääsisäänkäynnin ovi on hyvin raskas; sitä pitää vetää kovaa, että ovi aukeaa. Pääsisäänkäynnille kertyy ajoittain etenkin viikonloppuisin pitkä jono ihmisiä ostamaan lippuja, ja jonottaminen voi olla hidasta.

Amos Rex sisäänkäynti Mannerheimintiellä
Tässä on Amos Rexin pääsisäänkäynti. Jos ostat lipun paikanpäältä, saavu museolle pääsisäänkäynniltä Mannerheimintien puolelta. Museon pääovet on kuvassa keskellä ympyröitynä.

Aukiolla on museon kattokummut, joiden ikkunoista voi kurkistaa museon maanalaiseen aulaan. Kumpujen päällä saa kiipeillä, mutta siinä täytyy olla varovainen – kummut ovat yllättävän jyrkät.

Museo sijaitsee maan alla, nämä kummut ovat museon katto.
Museo sijaitsee maan alla. Nämä kummut ovat museon katto.

 

2. Henkilökunta

Museossa työskentelee paljon henkilökuntaa, heidät tunnistat laventelin värisestä työtakista tai mustasta t-paidasta, jossa lukee Amos Rex. Lisäksi heillä on nimikyltit, joihin on merkattu pienillä lipuilla, mitä kieliä he puhuvat. Näyttelytiloissa, ala-aulassa ja Studio Rex -tilassa kiertää henkilöitä, joilta voi pyytää apua. Jos sinulle tulee mieleen kysyttävää tai haluat kuulla lisää näyttelystä tai museosta, voit aina kysyä heiltä. Voit kysyä mitä vain, esimerkiksi missä vessa sijaitsee, montako teosta näyttelyssä on tai lisätietoa taiteilijasta.

Amos Rex personnel wear lavender coloured work coats.
Amos Rexin henkilökunnalla on päällänsä laventelin väriset työtakit. Heidän nimikylteistään näet, mitä kieliä he puhuvat.

Taidetta ei tarvitse ymmärtää, eikä kaikesta ei tarvitse tykätä. Kaikki kysymykset ja kokemukset ovat sallittuja!

Museossa työskentelee myös vartijoita, joiden työvaatteissa lukee Securitas. He ovat paikalla valvomassa teosten sekä ihmisten turvallisuutta.

Voit kysyä keneltä tahansa henkilökunnasta tai vartijalta neuvoa missä vain asiassa, sinua autetaan ja ohjataan eteenpäin.

3. Liput Amos Rexiin

Osta liput netistä
Netistä ostetut liput tarkastetaan museon aulassa, heti Lasipalatsin aukion esteettömän sisäänkäynnin jälkeen.

Amos Rexin asiakaspalveluhenkilö tarkastaa netistä ostetut liput ja alennukseen oikeuttavat todistukset tässä
Amos Rexin asiakaspalveluhenkilö tarkastaa netistä ostetut liput ja alennukseen oikeuttavat todistukset tässä.

Lippuja myydään myös paikan päällä Mannerheimintien pääsisäänkäynnin aulassa.

Varaudu siihen, että suosittuina aikoina lippukassalle on jonoa, etkä pääse näyttelyyn juuri silloin, kun haluaisit.

Mikäli ostat lipun paikan päällä kysy kassalla minkälainen lippu sinun tulisi ostaa näyttelyyn ja kerro, jos sinulla on museokortti tai jos kuulut johonkin alennusryhmään, kuten alle 18-vuotiaisiin. Lippujen hinnat löytyvät verkkosivuiltamme ja paikan päällä kassatiskillä olevasta julisteesta.

Kassalla voit maksaa pankki- ja luottokorteilla sekä erilaisilla kulttuuriseteleillä. Myös käteisellä rahalla voi maksaa.

Kassatiski museon eteisaulassa tultaessa sisään Mannerheimintien sisäänkäynnistä.
Kassatiski museon eteisaulassa tultaessa sisään Mannerheimintien sisäänkäynnistä.

Jonottaessasi voit myös aina tarkistaa puhelimella tai tabletilla, jos nettilippuja on saatavilla! Netistä ostetulla lipulla voit tulla sisään Lasipalatsin aukion esteettömältä sisäänkäynniltä ja vaihtaa lippusi siellä sisäänpääsytarraan.

Kun olet näyttänyt ennakkoon ostetun nettilipun tarkastuspisteellä tai ostanut jonottamalla lipun kassalta, saat henkilökunnalta tarran. Kiinnitä tämä sisäänpääsytarra esimerkiksi omaan paitaan tai kädenselkään, johonkin näkyvään paikkaan, esimerkiksi omaan kämmenselkääsi tai vaatteesi rintamukseen. Pidä tarra paikoillaan koko vierailun ajan. Poistuessasi museosta voit pitää tarran muistona itselläsi, heittää roskikseen tai liimata kummallakin sisäänkäynnillä sijaitsevaan seinään, jossa on entuudestaan paljon tarroja.

Kassalta saa lipun ostamisen jälkeen pääsylipputarran. Pääsylipputarra on joka päivä eri näköinen. Vierailun jälkeen tarran voi liimata tätä tarkoitusta varattuun seinään.
Kassalta saa lipun ostamisen jälkeen pääsylipputarran. Pääsylipputarra on joka päivä eri näköinen. Vierailun jälkeen tarran voi liimata tätä tarkoitusta varattuun ulko-ovien välissä olevaan seinään.

 

Museomyymälän kassatiski. Tällä kassalla voi ostaa pääsylipun tai näyttää ennakkoon ostetun pääsylipun. Lisäksi tällä kassalla voit maksaa museokauppaostoksia.
Museomyymälän kassatiski. Tällä kassalla voit maksaa museokauppaostoksia ja ostaa liput silloin, kun tarvitset esteetöntä asiointia.

4. Siirtyminen näyttelyyn

Lipun tarkastamisen tai oston jälkeen voit siirtyä museon alakertaan. Näyttelytilat sijaitsevat maan alla. Näyttelytiloihin pääset joko laskeutumalla portaita tai hissillä.

Portaat löytyvät museon myymälän keskeltä. Portaat ovat melko jyrkät ja kirkkaasti valaistut, kauttaaltaan valkoiset. Kaide sijaitsee molemmilla puolilla portaikkoa, keskikaidetta ei ole.

Valkoiset portaat vievät museon maanalaiseen aulaan ja näyttelytiloihin. Huomioi, että portaat ovat jyrkät.
Valkoiset portaat vievät museon maanalaiseen aulaan ja näyttelytiloihin. Huomioi, että portaat ovat jyrkät.

Hissit sijaitsevat portaiden vieressä vasemmalla puolella. Näyttely sijaitsee maan alla kerroksessa -1. Hississä nappulan kohdalla lukee K1 Exhibition, eli näyttely.

Hissin seinät ovat valaistut. Seinät ovat läpinäkyvää materiaalia, jonka takana vaihtelee erivärisiä valoja. Valot aaltoilevat, mutta eivät vilku voimakkaasti. Hississä on myös hiljainen äänimaisema.

Näyttely sijaitsee maan alla kerroksessa –1. Sinne pääset myös hissillä. Museossa on kaksi hissiä vierekkäin.
Näyttely sijaitsee maan alla kerroksessa –1. Sinne pääset myös hissillä. Museossa on kaksi hissiä vierekkäin.
Amos Rex hissi Tuomas uusheimo
Kuvassa on hissin painikkeet. Katutasoa tarkoittaa vihreällä kirjoitettu 1 Exit -nappi ja maanalaista näyttelykerrosta K1 Exhibitions.

5. Maanalainen aula

Alakerrassa maanalla on museon aula, jonka kautta kuljetaan näyttelytilaan. Aula on väritykseltään valkoinen, ja narikka-WC-alue sen vieressä on tumma. Aulassa on kirkas valaistus ja iso kattoikkuna; kirkas tila voi olla kuormittava aistiherkille.

Aulasta löytyvät myös:

Vaate- ja tavarasäilytys

Aulasta löytyy ilmaisia lukittavia lokeroita sekä naulakot, johon voit jättää päällysvaatteet ja muut tavarat. Lokerot löytyvät aulan mustan väriseltä alueelta.

Museolta saa tarvittaessa lainaan vierailun ajaksi kuulosuojaimet, pyörätuolin, rollaattorin, lasten rattaat, taitettavan tuolin, kirjoitusalustan ja suurennuslasin. Kysy henkilökunnalta, mikäli tarvitset jotain näistä lainaan käyntisi ajaksi.

Lukittavat lokerot, WC-tilat ja lastenhoitohuone sijaitsevat kaikki samalla tumman värisellä alueella.
Lukittavat lokerot, WC-tilat ja lastenhoitohuone sijaitsevat kaikki samalla tumman värisellä alueella. 

Varatuissa lokeroissa vilkkuu pieni punainen valo. Valitse vapaana oleva lokero, laita tavarasi lokeroon ja lukitse se.

Lokeron lukitseminen tapahtuu näin: 1. laita lokeron ovi kiinni, 2. näppäile ensin neljä omavalintaista numeroa, 3. paina lopuksi oikeassa alanurkassa olevaa näppäintä, jossa on vihreä nuoli. Kokeile, että lokeron ovi varmasti meni lukkoon.

Tärkeää! Muista tämä keksimäsi nelinumeroinen koodi, samalla koodilla saat lokeron taas auki. Lokero avataan samalla tavalla kuin miten lukitsit sen. Jos painat väärää numeroa – paina C ja aloita alusta. Muista myös valitsemasi lokeron numero, jotta löydät lähtiessäsi oikean lokeron. Voit esimerkiksi ottaa muistilapuksi kuvan lokerosi numerosta.

WC

Samalta alueelta lokeroiden kanssa sijaitsevat WC-tilat. WC-tilat ovat jaettu kahdelle eri puolelle. Niitä ei ole jaettu sukupuolten mukaan, kuka tahansa saa mennä mihin vain vessaan. Kummallakin puolella on useampia pieniä WC-koppeja.

Kummankin puolen perällä sijaitsee esteetön WC, joka sopii pyörätuolia tai sähköpyörätuolia käyttäville. Esteettömät WC:t sopivat myös rauhoittumistilaksi, jos koet aistikuormitusta näyttelyvierailun aikana.

WC:n kaikki toiminnot, pöntönvedosta käsienpesuun, toimivat liiketunnistimella. Vessoissa ei ole puhaltavia käsikuivaimia.

Amos Rexin WC:t.
Amos Rexin toinen WC-välikkö. Hanat toimivat liiketunnistimella.

Lastenhoitohuone ja lastenvaunut

Lastenhoitohuone sijaitsee myös lokeroiden kanssa samalla alueella. Ovi löytyy mustalta rimaseinustalta, WC-tilojen oviaukon oikealta puolelta. Lastenhoitohuoneessa on hoitopöytä, käsisuihku ja potta.

Voit halutessasi jättää lastenvaunut vierailun ajaksi säilytykseen lokeroalueen takaseinustalle. Alueella on pieni lastenvaunun kuvake seinässä. Huomaa, että hätäpoistumistien eteen ei voi jättää vaunuja. Vaunut saa myös ottaa mukaan näyttelykäynnille, mutta suosittelemme, että tyhjennät vaunut suurimmista kantamuksista. Museolla on tarjolla myös lainattavat rattaat. Kysy niitä henkilökunnaltamme, he auttavat mielellään.

Sisäänkäynti näyttelyyn

Näyttelytiloihin kuljetaan liukuovista, jotka sijaitsevat valkoisen aulan puolella. Ovella seisoo henkilökuntaa: he tarkistavat pääsylipputarrasi. He neuvovat myös, jos mukanasi on jotain tavaroita, jotka pitäisi jättää naulakkoon ennen näyttelyyn astumista.

Amos Rexin näyttelysalin sisäänkäynti
Tässä on näyttelysalin sisäänkäynti. Salin liukuovet aukeavat automaattisesti liiketunnistimella.
Amos Rexin näyttelysalin sisäänkäynti
Henkilökunnan jäsen katsoo ovella, että sinulla on päivän sisäänpääsytarra. Hän neuvoo kaikessa mielellään.

Voit tarkistaa museon säännöistä, mitä esineitä ei saa ottaa mukaan näyttelytiloihin. Tutustu sääntöihin: Museon säännöt

Museon säännöt lyhennettynä ovat:

  • Näyttelytiloissa ei saa syödä tai juoda. Juomapullo ja muut nesteet tai eväät tulee jättää itsepalvelunaulakkoon tai lokeroon.
  • Isot reput ja laukut pitää jättää lokeroon sekä lisäksi sadepäivänä sateenvarjo.
  • Taideteoksiin ja näyttelyn rakenteisiin ei saa koskea, ellei tähän erikseen kehoteta tekstillä tai henkilökunnan toimesta. Seiniin ja vitriineihin ei saa nojata.
  • Näyttelyssä saa kulkea vapaasti sekä keskustella aivan normaalilla äänellä.
  • Näyttelyissä saa kuvata valo- ja videokuvaa teoksista ilman salamaa tai jalustaa, kunhan ottaa muut ihmiset tilassa huomioon.
  • Mikäli saavut näyttelykäynnille pienen lapsen/lasten kanssa, kuljettehan näyttelyssä käsi kädessä.

Joku henkilökunnasta saattaa lähestyä sinua ja kertoa sinulle, jos mukanasi on vielä jokin esine tai asia, joita ei saa viedä näyttelysaleihin. Ei haittaa, vaikka et itse muistaisi jättää kaikkea listalta narikkaan – henkilökunta on paikalla tätä varten ja he auttavat sinua.

Näyttelysalin sisäänkäynnin oviaukolla sijaitsee teline, jossa on näyttelyesitteitä. Siitä löydät lisätietoa teoksista sekä kartan näyttelystä. Esitteitä on jaossa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Esite ei maksa mitään ja saat viedä sen mukanasi kotiin tai jättää kierrätettäväksi museolle. Kierrätyslaatikko sijaitsee narikkatiskin päädyssä, se on läpinäkyvä muovinen kuutio.

Näyttelyesite löytyy myös verkosta. Jos haluat selata näyttelyesitettä näyttelyvierailusi aikana, suosittelemme käyttämään verkossa olevaa esitettä, sillä näyttelysaleissa on pimeää: https://galleryguide.amosrex.fi

Näyttelytilojen lattiamateriaali on puuta. Lattia on rakennettu yksittäisistä puupalikoista, mikä tekee lattiasta hieman epätasaisen. Lattia on puuta siksi, että tilojen akustiikka olisi parempi ja lattia pehmeämpi seistä pitkiä aikoja. Lattialla on myös metallilaattoja, jotka välillä kolahtavat, mikäli astut niiden päälle. Metallilaattojen päälle saa astua.

Studio Rex

Ala-aulassa ensimmäiset liukuovet vasemmalla johtavat museon taidepajatilaan nimeltään Studio Rex. Tila on näyttelykäytössä.

6. Jos kuormitut näyttelyssä ja tarvitset tilaa, jossa pääset rauhoittumaan

Museon rauhallisin tila löytyy ala-aulassa olevasta esteettömästä WC:stä. Rauhallisia esteettömiä WC:tä on kaksi kunkin WC-käytävän perällä. Esteetön WC on erillinen tilansa, ovi yltää lattiasta kattoon ja eristää hieman ääntä. Valaistus on muita tiloja himmeämpi. WC:n seinät ovat tummat.

Jos kuormitut näyttelyssä ja tarvitset tilaa, jossa pääset rauhoittumaan, kuka tahansa henkilökunnan jäsen voi saattaa sinut pois näyttelysalista ja ohjata sinut oikeaan tilaan. Pyydä aina apua ja neuvoa henkilökunnalta, jos sinusta yhtään siltä tuntuu.

7. Tämänhetkinen näyttely

Amos Rexissä vaihtuu näyttely noin kaksi kertaa vuodessa. Lue lisää Amos Rexin näyttelyistä: Näyttelyt nyt

Amos Rexin näyttelysaliin ja näyttelyyn kuljetaan aina maanalaisen ala-aulan liukuovista.

Musta tuntuu, toistaiseksi -ryhmänäyttely on Amos Rexin suuressa näyttelytilassa. Studio Rex tilassa on Josefina Nelimarkan näyttely The Cloud of Un/knowing. Lisäksi 29.4.–20.10.2024 voit vierailla Amos Rexin sisäpihalla Lasipalatsin aukiolla, jossa on Kim Simonssonin Sammaljätit; suuria teoksia kumpujen lomassa.

Vierailun ennakointia varten on erikseen sivut, jossa on tarkempaa tietoa teoksista, näyttelyn aistikuormituksesta sekä sisältöhuomautuksista. Näillä sivuilla käydään läpi mitä missäkin näyttelyhuoneessa on sekä kerrotaan, onko näytteillä olevissa teoksissa voimakkaita ääniä tai muuta erityistä huomioitavaa.

Näyttelyn sisältöhuomautukset

Sigurd Frosteruksen kokoelmasali

Vaihtuvan näyttelyn lisäksi museossa on pysyvästi esillä kokoelmaripustus. Se on merkitty näyttelyn karttaan nimellä Sigurd Frosterus -kokoelma. Tässä tilassa on maalauksia seinille ripustettuna. Kokoelman teokset eivät sisällä liikkuvaa kuvaa tai ääntä.

Tilan valaistus on kirkas. Tilassa on ajoittain melko voimakas ilmastointilaitteen humina. Voit lainata Amos Rexin narikasta kuulosuojaimet. Kokoelmanäyttelysssä on kolme penkkiä, joilla saa istua ja joilla voi rentoutua rauhassa. Tänne pääset samalla pääsylipulla.

Salissa voi myös olla opastettuja ryhmiä, jolloin tilassa voi olla enemmän hälinää. Ryhmät vierailevat salissa kerrallaan noin 20 minuuttia.

8. Lopuksi

Saat kulkea näyttelyssä vapaasti ja viettää siellä sen verran aikaa mikä tuntuu itsellesi sopivalta. Museosta poistutaan samoista sisäänkäynneistä, joita kuvattiin ylempänä. Muista lähtiessäsi hakea tavarasi lukitusta lokerosta tai vaatesäilytyksestä sekä palauttaa mahdollisesti lainaamasi tarvikkeet.

Museossa on oma kauppa, joka sijaitsee katutasossa. Jos haluat ostaa jotain kaupasta, voit maksaa ostoksesi myymälän kassalla. Kaupasta pääsee ulos useampaa reittiä, joko esteettömän oven kautta Lasipalatsin aukiolle tai pienestä ovesta Mannerheimintien puolelle.

Amos Rex Shopissa voi myös selailla ja katsella tuotteita. Aina ei ole pakko ostaa.
Amos Rex Shopissa voi myös selailla ja katsella tuotteita. Aina ei ole pakko ostaa.

Voit antaa palautetta vierailustasi henkilökunnalle, tai kirjata alla olevaan palautelaatikkoon.

Anna meille palautetta!