Au­tis­miys­tä­väl­li­set ohjeet museo­vie­rai­lun tueksi

Tämä kuvaus museovierailun kulusta on kaikille, jotka toivovat saavansa ennakkoon yksityiskohtaisempia tietoja Amos Rexissä vierailusta. Mistä Amos Rexiin tullaan sisään, keitä siellä kohtaa tai miten siellä pitää toimia vaikka lippukassalla? Voit tutustua tähän kuvaukseen ennen vierailuasi.

Autismiystävällinen-sertifikaatin tarkoituksena on tuoda palveluita helpommin autismikirjon ihmisten saataville.

Huo­maat­han tämän

Kun vierailet Amos Rexissä, saatat kuulla kovaäänisen räjähdyksen naapurimme rakennustyömaalta.

Naapurissamme Lasipalatsin aukion toisella puolella kaivetaan uusia maanalaisia tiloja vuonna 2023 aukeavalle Kulttuurikasarmille, ja rakennustyömaalla tehdään 2–3 räjäytystä päivässä. Näistä kuuluu museolle noin 90–100 desibelin pamaus, joka kestää noin sekunnin. Äänenvoimakkuus vastaa esimerkiksi konsertin tasoa eli räjähdyksen ääni on melko kova. Räjäytys voi tuntua myös tärinänä museolla.

Räjäytystöistä ei aiheudu museovieraille vaaraa, vaikkakin kova ääni voi säikäyttää.

Rakennustyömaalta ei pitäisi kuulua museolle muutoin rakennustyömelua kuten kolinaa tai piikkaamista.

Jos kovat ja yllättävät äänet ovat sinulle epämukavia, voit vierailla meillä lauantaisin ja sunnuntaisin. Viikonloppuisin räjäytyksiä ei tehdä museon aukioloaikoina. Kevään ja kesän edetessä räjäytystyöt siirtyvät koko ajan etäämmälle museosta, jolloin niiden äänenvoimakkuus laskee. Näillä näkymin räjäytykset päättyvät heinäkuun aikana.

Voit aina kysyä henkilökunnaltamme lisätietoja. Päivitämme tietoja, mikäli tilanne muuttuu. Pahoittelemme suuresti häiriötä!

1. Sisäänkäynti

Tervetuloa Amos Rex taidemuseoon! Museon sisäänkäynti on osoitteessa Mannerheimintie 22–24, Helsinki, rakennuksesta nimeltä Lasipalatsi. Ovi aukeaa vetämällä kovaa, se on hyvin raskas.

Amos Rex sisäänkäynti Mannerheimintiellä
Museon sisäänkäynti Mannerheimintiellä. Museon pääovet on kuvassa keskellä ympyröitynä.

Toinen sisäänkäynti on esteetön ja se on rakennuksen sisäpihalta, Lasipalatsin aukiolta. Ovi aukeaa vetämällä kahvasta tai automaattisesti painamalla oven vasemmalla puolella olevaa painiketta.

Museon esteetön sisäänkäynti Lasipalatsin aukiolla. Avauspainike on ympyröitynä kuvassa.
Museon esteetön sisäänkäynti Lasipalatsin aukiolla. Avauspainike on ympyröitynä kuvassa.

Aukiolla on museon kattokummut, joiden ikkunoista voi kurkistaa museon maanalaiseen aulaan. Kumpujen päällä saa kiipeillä, mutta siinä täytyy olla varoivainen – kummut ovat yllättävän jyrkät.

Museo sijaitsee maan alla, nämä kummut ovat museon katto.
Museo sijaitsee maan alla. Nämä kummut ovat museon katto.

Museon naapurissa lasipalatsin aukiolla on tällä hetkellä rakennustyömaa. Rakennustöistä kantautuu museoon välillä ääniä arkisin päivällä, mutta ei kokoajan eikä esimerkiksi viikonloppuisin.

2. Henkilökunta

Museossa työskentelee paljon henkilökuntaa, heidät tunnistat laventelin värisestä työtakista tai mustasta t-paidasta, jossa lukee Amos Rex. Lisäksi heillä on nimikyltit, joihin on merkattu pienillä lipuilla, mitä kieliä he puhuvat. Näyttelytilassa on oppaita, joilta voi kysyä teoksista tai pyytää apua. He saattavat tulla omatoimisesti tervehtimään ja kertomaan jotain näyttelyn teoksista. Jos sinulle tulee mieleen kysyttävää tai haluat kuulla lisää näyttelystä tai museosta, voit aina kysyä oppailta. Voit kysyä mitä vain, esimerkiksi missä vessa sijaitsee, montako teosta näyttelyssä on tai lisätietoa taiteilijasta.

Amos Rex personnel wear lavender coloured work coats.
Amos Rexin henkilökunnalla on päällänsä laventelin väriset työtakit. Heidän nimikylteistään näet, mitä kieliä he puhuvat.

Taidetta ei tarvitse ymmärtää, eikä kaikesta ei tarvitse tykätä. Kaikki kysymykset ja kokemukset ovat sallittuja!

Museossa työskentelee myös vartijoita, joiden työvaatteissa lukee Securitas. He ovat paikalla valvomassa teosten sekä ihmisten turvallisuutta.

Voit kysyä keneltä tahansa henkilökunnasta tai vartijalta neuvoa missä vain asiassa, sinua autetaan ja ohjataan eteenpäin.

3. Lippujen ostaminen

Museoon ostetaan pääsylippu joko museon kassalta paikan päällä tai etukäteen netistä. Kysy kassalla minkälainen lippu sinun tulisi ostaa näyttelyyn ja kerro, jos sinulla on museokortti tai jos kuulut johonkin alennusryhmään, kuten alle 18-vuotiaisiin. Lippujen hinnat löytyvät täältä ja paikan päällä kassatiskillä olevasta julisteesta. Mikäli ostit lipun netistä etukäteen, näytä se museon kassalla kun saavut.

Kassalla voit maksaa pankki- ja luottokorteilla sekä erilaisilla kulttuuriseteleillä. Myös käteisellä rahalla voi maksaa.

Museossa on kaksi kassaa. Yksi sijaitsee Mannerheimintien sisäänkäynnin luona. Ovista sisään tullessa kassa on heti vastassa. Kassoille voi olla jonoa, varaudu jonottamaan hetki.

Kassatiski museon eteisaulassa tultaessa sisään Mannerheimintien sisäänkäynnistä.
Kassatiski museon eteisaulassa tultaessa sisään Mannerheimintien sisäänkäynnistä.

Toinen kassa sijaitsee museokaupassa. Jos tulet museoon esteettömän oven kautta Lasipalatsin aukion puolelta, käänny sisäänkäynnin jälkeen oikealle ja oletkin jo museon kaupassa, josta löytyy toinen kassatiski.

Museomyymälän kassatiski. Tällä kassalla voi ostaa pääsylipun tai näyttää ennakkoon ostetun pääsylipun. Lisäksi tällä kassalla voit maksaa museokauppaostoksia.
Museomyymälän kassatiski. Esteetöntä asiointia tarvitsevat voivat ostaa tältä kassalta pääsylipun tai näyttää ennakkoon ostetun pääsylipun. Voit myös kertoa kassalla olevalle henkilökunnalle tarvitsevasi esteetöntä kassaa. Lisäksi tällä myymälän kassalla voit maksaa museokauppaostoksia.

Kun olet ostanut tai näyttänyt ennakkoon ostetun lipun kassalla, saat kassahenkilökunnalta tarran. Kiinnitä tämä pääsylipputarra johonkin näkyvään paikkaan itseesi, esimerkiksi omaan kämmenselkääsi tai vaatteesi rintamukseen. Pidä tarra paikoillaan koko vierailun ajan. Poistuessa museosta tarran voi pitää muistona itsellä, heittää roskikseen tai liimata kummallakin sisäänkäynnillä sijaitsevaan seinään, jossa on entuudestaan paljon tarroja.

Kassalta saa lipun ostamisen jälkeen pääsylipputarran. Pääsylipputarra on joka päivä eri näköinen. Vierailun jälkeen tarran voi liimata tätä tarkoitusta varattuun seinään.
Kassalta saa lipun ostamisen jälkeen pääsylipputarran. Pääsylipputarra on joka päivä eri näköinen. Vierailun jälkeen tarran voi liimata tätä tarkoitusta varattuun ulko-ovien välissä olevaan seinään.

Pääset museoon samalla pääsylipputarralla koko päivän ajan. Mikäli museokierros keskeytyy, voi saman päivän aikana palata myöhemmin uudestaan.

4. Vierailu koronan aikaan

Tällä hetkellä emme edellytä kasvomaskin käyttöä museossa.
Jos museolla on ruuhkaa, suosittelemme, että käytät kasvomaskia

Saat maskin ilmaiseksi kassalta, mikäli oma olisi unohtunut kotiin. Käytä käsidesiä heti tultaessa museoon sisään ja huolehdi hyvästä käsihygieniasta. Voit käyttää omaa käsidesiä ennen siirtymistäsi näyttelytilaan. Näyttelytilojen sisäpuolella ei saa käyttää käsidesiä. Museolla on myös tarjolla käsidesiä monessa eri pisteessä. Tarkemmat ohjeet löytyvät täältä.

5. Siirtyminen näyttelyyn

Lipun oston jälkeen voit siirtyä alakertaan. Näyttelytilat sijaitsevat maan alla. Näyttelytiloihin pääset joko laskeutumalla portaita tai hissillä.

Portaat löytyvät museon myymälän keskeltä. Portaat ovat melko jyrkät ja kirkkaasti valaistut, kauttaaltaan valkoiset. Kaide sijaitsee molemmilla puolilla portaikkoa, keskikaidetta ei ole.

Valkoiset portaat vievät museon maanalaiseen aulaan ja näyttelytiloihin. Huomioi, että portaat ovat jyrkät.
Valkoiset portaat vievät museon maanalaiseen aulaan ja näyttelytiloihin. Huomioi, että portaat ovat jyrkät.

Hissit sijaitsevat portaiden vieressä vasemmalla puolella. Näyttely sijaitsee maan alla kerroksessa -1. Hississä nappulan kohdalla lukee K1 Exhibition, eli näyttely.

Hissin seinät ovat valaistut. Seinät ovat läpinäkyvää materiaalia, jonka takana vaihtelee erivärisiä valoja. Valot aaltoilevat, mutta eivät vilku voimakkaasti. Hississä on myös hiljainen äänimaisema.

Näyttely sijaitsee maan alla kerroksessa –1. Sinne pääset myös hissillä. Museossa on kaksi hissiä vierekkäin.
Näyttely sijaitsee maan alla kerroksessa –1. Sinne pääset myös hissillä. Museossa on kaksi hissiä vierekkäin.
Amos Rex hissi Tuomas uusheimo
Kuvassa on hissin painikkeet. Katutasoa tarkoittaa vihreällä kirjoitettu 1 Exit -nappi ja maanalaista näyttelykerrosta K1 Exhibitions.

6. Maanalainen aula

Alakerrassa on museon aula, jonka kautta kuljetaan näyttelytilaan. Aula on väritykseltään valkoinen ja siellä on kirkas valaistus.

Aulasta löytyy myös seuraavat asiat:

Vaatesäilytys

Koronaviruksen vuoksi museon palveltu vaatesäilytys on poissa käytöstä. Aulasta löytyy ilmaisia lukittavia lokeroita sekä naulakot, johon voit jättää päällysvaatteet ja muut tavarat. Lokerot löytyvät aulan mustan väriseltä alueelta.

Museolta saa tarvittaessa lainaan vierailun ajaksi kuulosuojaimia, pyörätuolia, rollaattoria, lasten rattaita, kirjoitusalustaa ja suurennuslasia. Kysy henkilökunnalta, mikäli tarvitset jotain näistä lainaan käyntisi ajaksi.

Lukittavat lokerot, WC-tilat ja lastenhoitohuone sijaitsevat kaikki samalla mustalla alueella.
Lukittavat lokerot, WC-tilat ja lastenhoitohuone sijaitsevat kaikki samalla mustalla alueella. Kuvassa näet myös museojakkaroiden telineen. 

Varatuissa lokeroissa vilkkuu pieni punainen valo. Valitse vapaana oleva lokero, laita tavarasi lokeroon ja lukitse se.

Lokeron lukitseminen tapahtuu näin: paina ensin numeronäppäintaulussa vasenta alanurkkaa, start-näppäintä. Tämän jälkeen näppäile neljä omavalintaista numeroa ja paina lopuksi lukon kuvaa oikeassa alareunassa. Kokeile, että lokeron ovi varmasti meni lukkoon.

Tärkeää! Muista tämä keksimäsi nelinumeroinen koodi, samalla koodilla saat lokeron taas auki. Lokero avataan samalla tavalla kuin miten lukitsit sen. Muista myös valitsemasi lokeron numero, jotta löydät lähtiessä oikean lokeron.

WC

Samalta alueelta lokeroiden kanssa sijaitsevat WC-tilat. WC-tilat ovat jaettu kahdelle eri puolelle. Ne eivät ole sukupuolten mukaan jaettu, kuka tahansa saa mennä mihin vain vessaan. Kummallakin puolella on useampia pieniä WC-koppeja. On hyvä huomata, että vain vasemman puoleisissa WC-kopeissa on saniteettiroskikset. Oikealla puolella kahdessa ensimmäisessä kopissa on pisoaareja, näissä kahdessa tilassa ei ole WC-istuimia.

Kummankin puolen perällä sijaitsee esteetön WC, joka sopii pyörätuolia tai sähköpyörätuolia käyttäville.

WC:n kaikki toiminnot, pöntönvedosta käsienpesuun, toimivat liiketunnistimella. Vessoissa ei ole puhaltavia käsikuivaimia.

Amos Rexin WC:t.
Amos Rexin toinen WC-välikkö. Hanat toimivat liiketunnistimella.

Lastenhoitohuone ja lastenvaunut

Lastenhoitohuone sijaitsee myös lokeroiden kanssa samalla alueella. Ovi löytyy mustalta rimaseinustalta, WC-tilojen oviaukon oikealta puolelta. Lastenhoitohuoneessa on hoitopöytä, käsisuihku ja potta.

Lastenvaunut voi jättää vierailun ajaksi säilytykseen lokeroalueen takaseinustalle. Alueella on pieni lastenvaunun kuvake seinässä. Huomaa, että hätäpoistumistien eteen ei voi jättää vaunuja. Vaunut saa myös ottaa mukana näyttelykäynnille, mutta tyhjentäkää vaunut suurimmista kantamuksista. Museolla on tarjolla myös lainattavat rattaat. Kysy niitä henkilökunnaltamme, he auttavat mielellään.

Sisäänkäynti näyttelyyn

Näyttelytiloihin kuljetaan liukuovista, jotka sijaitsevat valkoisen aulan puolella. Ovella seisoo henkilökuntaa: he tarkistavat pääsylipputarrasi. He neuvovat myös, jos mukanasi on jotain tavaroita, jotka pitäisi jättää naulakkoon ennen näyttelyyn astumista.

Amos Rexin näyttelysalin sisäänkäynti
Tässä on näyttelysalin sisäänkäynti. Henkilökunnan jäsen katsoo ovella, että sinulla on päivän sisäänpääsytarra. Salin liukuovet aukeavat automaattisesti liiketunnistimella

Klikkaa tästä museon sääntöihin. Niissä käydään läpi, mitä esineitä ei saa ottaa mukaan näyttelytiloihin. Joku henkilökunnasta saattaa lähestyä sinua ja kertoa sinulle, jos mukanasi on vielä jokin esine tai asia, joita ei saa viedä näyttelysaleihin. Ei haittaa vaikka et itse muistaisi jättää kaikkea listalta narikkaan – henkilökunta on paikalla tätä varten ja he auttavat sinua.

Museon säännöt lyhennettynä ovat:

  • Taideteoksiin ei saa koskea, ellei tähän erikseen kehoteta tekstillä tai henkilökunnan toimesta.
  • Näyttelytiloissa ei saa syödä tai juoda. Juomapullo ja muut nesteet tai eväät tulee jättää naulakkoon tai lokeroon.
  • Isot reput ja laukut pitää jättää lokeroon sekä lisäksi sateensuoja. Pienemmän selkärepun voi ottaa mukaan näyttelyyn, jos kannat sitä etupuolella tai kädessä.
  • Näyttelyssä saa kulkea vapaasti sekä keskustella aivan normaalilla äänellä.

Oviaukon vieressä seisoo tai istuu yleensä joku museon henkilökunnasta. Ovella löytyy myös teline, jossa on näyttelyesitteitä. Suosittelemme, että otat esitteen mukaan näyttelyyn. Siitä löydät lisätietoa teoksista sekä kartan näyttelystä. Esitteitä on jaossa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Esite ei maksa mitään ja saat viedä sen mukanasi tai jättää museolle kierrätettäväksi. Kierrätyslaatikko sijaitsee ala-aulassa narikkatiskin päädyssä. Se on läpinäkyvä muovinen kuutio tiskin päällä. Näyttelyesitteen löydät myös nettisivuiltamme.

Näyttelyn gallery guide

Näyttelytilojen lattiamateriaali on puuta. Lattia on rakennettu yksittäisistä puupalikoista, mikä tekee lattiasta hieman epätasaisen. Lattia on puuta siksi, että tilojen akustiikka olisi parempi ja lattia pehmeämpi seistä pitkiä aikoja.

Studio Rex

Aulaan tultaessa ensimmäiset liukuovet vasemmalla johtavat museon taidepajatilaan nimeltään Studio Rex. Tila on avoin kaikille ja siellä on ajankohtaiseen näyttelyyn liittyen jotain tehtävää. Tilassa on tuoleja, pöytiä sekä vaihtelevaa tekemistä, joka voi olla esimerkiksi pelaamista tai jonkin teoksen katsomista.

7. Tämänhetkinen näyttely ja rauhallinen tila

Amos Rexissä vaihtuu näyttely noin kolme kertaa vuodessa. Yleistä lisätietoa näyttelyistä löydät täältä.

Vierailun ennakointia varten on erikseen sivut, jossa on tarkempaa tietoa teoksista sekä sisältöhuomautuksista. Näillä sivuilla käydään läpi mitä missäkin näyttelyhuoneessa on sekä kerrotaan, onko näytteillä olevissa teoksissa voimakkaita ääniä tai muuta erityistä huomioitavaa. Tutustu tämänhetkiseen näyttelyyn tarkemmin täällä.

Näyttelyn sisältöhuomiot

Näyttelysalissa on jonkin verran penkkejä ja voit aina pysähtyä niille istumaan tai levähtämään. Näyttelysalissa on myös jonkin verran mustia, kokoon taitettavia ja mukana kannettavia jakkaroita telineissä. Voit ottaa yhden mukaasi ja istahtaa museossa minne haluat jakkarallesi. Näyttelyssä saa viipyä juuri itselle sopivan ajan.

Rauhallinen tila

Vaihtuvan näyttelyn lisäksi museossa on pysyvästi esillä kokoelmaripustus. Se on merkitty näyttelyn karttaan nimellä Sigurd Frosterus -kokoelma. Tässä tilassa on maalauksia seinälle ripustettuna. Tässä tilassa ei ole ääni -tai muita aistiärsykkeitä. Tilassa on kolme penkkiä, joilla saa istua ja rentoutua rauhassa. Tänne pääset samalla pääsylipulla, tila sijaitsee samassa paikassa kuin muutkin näyttelyt.

Kuka tahansa henkilökunnan jäsen voi saattaa sinut perille Sigurd Frosterus -kokoelman rauhalliseen tilaan, tai tarvittaessa ulos näyttelytiloista kokonaan. Pyydä aina apua ja neuvoa henkilökunnalta, jos sinusta yhtään siltä tuntuu.

Maanala kartta Amos Rex 2022 FI
Tämänhetkisen näyttelyn pohjakartta. Rauhallinen näyttelytila on nimellä Sigurd Frosterus -kokoelma.

8. Lopuksi

Saat kulkea näyttelyssä vapaasti ja viettää siellä sen verran aikaa mikä tuntuu itsellesi sopivalta. Museosta poistutaan samoista sisäänkäynneistä, joita kuvattiin ylempänä. Muista lähtiessäsi hakea tavarasi lukitusta lokerosta tai vaatesäilytyksestä sekä palauttaa mahdollisesti lainaamasi tarvikkeet.

Museossa on oma kauppa, joka sijaitsee katutasossa. Jos haluat ostaa jotain kaupasta, voit maksaa ostoksesi myymälän kassalla. Kaupasta pääsee ulos useampaa reittiä, joko esteettömän oven kautta Lasipalatsin aukiolle tai pienestä ovesta Mannerheimintien puolelle.

Voit antaa palautetta vierailustasi henkilökunnalle, tai kirjata alla olevaan palautelaatikkoon.

Anna meille palautetta!