Au­tis­miys­tä­väl­li­set ohjeet museo­vie­rai­lun tueksi

Tämä kuvaus museovierailun kulusta on kaikille, jotka toivovat saavansa ennakkoon yksityiskohtaisempia tietoja Amos Rexissä vierailusta. Mistä Amos Rexiin tullaan sisään, keitä siellä kohtaa tai miten siellä pitää toimia vaikka lippukassalla? Voit tutustua tähän kuvaukseen ennen vierailuasi.

Autismiystävällinen-sertifikaatin tarkoituksena on tuoda palveluita helpommin autismikirjon ihmisten saataville.

1. Saapuminen museoon ja sisäänkäynti

Tervetuloa Amos Rex taidemuseoon! Taidemuseo Amos Rex sijaitsee Helsingin keskustassa Lasipalatsissa, Mannerheimintiellä. Osoite on Mannerheimintie 22–24. Museoon on kaksi sisäänkäyntiä: pääsisäänkäynti Mannerheimintiellä sekä esteetön sisäänkäynti rakennuksen toisella puolella, Lasipalatsin aukiolla.

Koska tämän hetkiseen näyttelyyn, Hans Op de Beeckin Hiljaiseen paraatiin pääsee kerralla vain rajattu määrä kävijöitä, suosittelemme hankkimaan pääsyliput netistä etukäteen – myös Museokortilla. Jos sinulla on netistä ostettu lippu, saavu museoon Lasipalatsin aukion esteettömän sisäänpääsyn kautta. Esteetön ovi aukeaa vetämällä kahvasta tai automaattisesti painamalla oven vasemmalla puolella olevaa painiketta.

Museon esteetön sisäänkäynti Lasipalatsin aukiolla. Avauspainike on ympyröitynä kuvassa.
Kun saavut ennakkoon ostetun lipun kanssa, sisäänkäynti on Lasipalatsin aukion puolelta tästä esteettömästä ovesta. Oven avauspainike on vasemmalla ympyröitynä.

Käytä Mannerheimintien pääsisäänkäyntiä, jos aiot ostaa lipun ovelta paikan päällä. Pääsisäänkäynnin ovi on hyvin raskas; sitä pitää vetää kovaa, että ovi aukeaa. Pääsisäänkäynnille kertyy tässä näyttelyssä helposti pitkä jono ihmisiä ostamaan lippuja, ja jonottaminen voi olla hidasta.

Amos Rex sisäänkäynti Mannerheimintiellä
Tässä on Amos Rexin pääsisäänkäynti. Jos ostat lipun paikanpäältä, saavu museolle pääsisäänkäynniltä Mannerheimintien puolelta. Museon pääovet on kuvassa keskellä ympyröitynä.

Aukiolla on museon kattokummut, joiden ikkunoista voi kurkistaa museon maanalaiseen aulaan. Kumpujen päällä saa kiipeillä, mutta siinä täytyy olla varovainen – kummut ovat yllättävän jyrkät.

Museo sijaitsee maan alla, nämä kummut ovat museon katto.
Museo sijaitsee maan alla. Nämä kummut ovat museon katto.

Museon naapurissa lasipalatsin aukiolla on tällä hetkellä rakennustyömaa. Rakennustöistä kantautuu museoon välillä ääniä arkisin päivällä, mutta ei kokoajan eikä esimerkiksi viikonloppuisin.

2. Henkilökunta

Museossa työskentelee paljon henkilökuntaa, heidät tunnistat laventelin värisestä työtakista tai mustasta t-paidasta, jossa lukee Amos Rex. Lisäksi heillä on nimikyltit, joihin on merkattu pienillä lipuilla, mitä kieliä he puhuvat. Näyttelytilassa on oppaita, joilta voi kysyä teoksista tai pyytää apua. He saattavat tulla omatoimisesti tervehtimään ja kertomaan jotain näyttelyn teoksista. Jos sinulle tulee mieleen kysyttävää tai haluat kuulla lisää näyttelystä tai museosta, voit aina kysyä oppailta. Voit kysyä mitä vain, esimerkiksi missä vessa sijaitsee, montako teosta näyttelyssä on tai lisätietoa taiteilijasta.

Amos Rex personnel wear lavender coloured work coats.
Amos Rexin henkilökunnalla on päällänsä laventelin väriset työtakit. Heidän nimikylteistään näet, mitä kieliä he puhuvat.

Taidetta ei tarvitse ymmärtää, eikä kaikesta ei tarvitse tykätä. Kaikki kysymykset ja kokemukset ovat sallittuja!

Museossa työskentelee myös vartijoita, joiden työvaatteissa lukee Securitas. He ovat paikalla valvomassa teosten sekä ihmisten turvallisuutta.

Voit kysyä keneltä tahansa henkilökunnasta tai vartijalta neuvoa missä vain asiassa, sinua autetaan ja ohjataan eteenpäin.

3. Liput Amos Rexiin

Taiteilija Hans Op de Beeckin Hiljainen paraati on puistomainen näyttelymaailma, jonka poluille pääsee kulkemaan kerralla vain rajallinen määrä kävijöitä. Näyttelyyn kannattaa ostaa pääsylippu etukäteen netistä. Löydät tarvittaessa tarkemmat ohjeet nettilippujen ostamiseen lippujen myynnin sivulta.

Hanki liput ennakkoon

Netistä ostetut liput tarkastetaan museon aulassa, heti Lasipalatsin aukion esteettömän sisäänkäynnin jälkeen.

Amos Rexin asiakaspalveluhenkilö tarkastaa netistä ostetut liput ja alennukseen oikeuttavat todistukset tässä
Amos Rexin asiakaspalveluhenkilö tarkastaa netistä ostetut liput ja alennukseen oikeuttavat todistukset tässä.

Lippuja myydään myös paikan päällä Mannerheimintien pääsisäänkäynnin aulassa. Ovista sisään tullessa kassa on heti vastassa.
Museolla on paikan päällä myynnissä vain pieni määrä lippuja, koska näyttelyyn pääsee tavallista vähemmän ihmisiä sisään kerralla. Varaudu siis, että suosittuina aikoina lippukassalle on jonoa, etkä pääse näyttelyyn juuri silloin, kun haluaisit.

Mikäli ostat lipun paikan päällä kysy kassalla minkälainen lippu sinun tulisi ostaa näyttelyyn ja kerro, jos sinulla on museokortti tai jos kuulut johonkin alennusryhmään, kuten alle 18-vuotiaisiin. Lippujen hinnat löytyvät täältä ja paikan päällä kassatiskillä olevasta julisteesta.

Kassalla voit maksaa pankki- ja luottokorteilla sekä erilaisilla kulttuuriseteleillä. Myös käteisellä rahalla voi maksaa.

Kassatiski museon eteisaulassa tultaessa sisään Mannerheimintien sisäänkäynnistä.
Kassatiski museon eteisaulassa tultaessa sisään Mannerheimintien sisäänkäynnistä.

Jonottaessasi voit myös aina tarkistaa puhelimella tai tabletilla, jos nettilippuja on saatavilla! Netistä ostetulla lipulla voit tulla sisään Lasipalatsin aukion esteettömältä sisäänkäynniltä ja vaihtaa lippusi siellä sisäänpääsytarraan.

Kun olet näyttänyt ennakkoon ostetun lipun tarkastuspisteellä tai ostanut jonottamalla lipun kassalta, saat henkilökunnalta tarran. Kiinnitä tämä sisäänpääsytarra itseesi johonkin näkyvään paikkaan, esimerkiksi omaan kämmenselkääsi tai vaatteesi rintamukseen. Pidä tarra paikoillaan koko vierailun ajan. Poistuessasi museosta voit pitää tarran muistona itselläsi, heittää roskikseen tai liimata kummallakin sisäänkäynnillä sijaitsevaan seinään, jossa on entuudestaan paljon tarroja.

Kassalta saa lipun ostamisen jälkeen pääsylipputarran. Pääsylipputarra on joka päivä eri näköinen. Vierailun jälkeen tarran voi liimata tätä tarkoitusta varattuun seinään.
Kassalta saa lipun ostamisen jälkeen pääsylipputarran. Pääsylipputarra on joka päivä eri näköinen. Vierailun jälkeen tarran voi liimata tätä tarkoitusta varattuun ulko-ovien välissä olevaan seinään.

Huomioithan, että Hans Op de Beeckin Hiljainen paraati -näyttelyn rajallisen kävijäkapasiteetin vuoksi näyttelyssä voi vierailla päivän pääsylipputarralla vain kerran, eli museosta ei ole mahdollista poistua välissä vaikkapa kahville ja palata uudelleen samalla pääsylipulla.

Museomyymälän kassatiski. Tällä kassalla voi ostaa pääsylipun tai näyttää ennakkoon ostetun pääsylipun. Lisäksi tällä kassalla voit maksaa museokauppaostoksia.
Museomyymälän kassatiski. Tällä kassalla voit maksaa museokauppaostoksia.

4. Siirtyminen näyttelyyn

Lipun tarkastamisen tai oston jälkeen voit siirtyä museon alakertaan. Näyttelytilat sijaitsevat maan alla. Näyttelytiloihin pääset joko laskeutumalla portaita tai hissillä.

Portaat löytyvät museon myymälän keskeltä. Portaat ovat melko jyrkät ja kirkkaasti valaistut, kauttaaltaan valkoiset. Kaide sijaitsee molemmilla puolilla portaikkoa, keskikaidetta ei ole.

Valkoiset portaat vievät museon maanalaiseen aulaan ja näyttelytiloihin. Huomioi, että portaat ovat jyrkät.
Valkoiset portaat vievät museon maanalaiseen aulaan ja näyttelytiloihin. Huomioi, että portaat ovat jyrkät.

Hissit sijaitsevat portaiden vieressä vasemmalla puolella. Näyttely sijaitsee maan alla kerroksessa -1. Hississä nappulan kohdalla lukee K1 Exhibition, eli näyttely.

Hissin seinät ovat valaistut. Seinät ovat läpinäkyvää materiaalia, jonka takana vaihtelee erivärisiä valoja. Valot aaltoilevat, mutta eivät vilku voimakkaasti. Hississä on myös hiljainen äänimaisema.

Näyttely sijaitsee maan alla kerroksessa –1. Sinne pääset myös hissillä. Museossa on kaksi hissiä vierekkäin.
Näyttely sijaitsee maan alla kerroksessa –1. Sinne pääset myös hissillä. Museossa on kaksi hissiä vierekkäin.
Amos Rex hissi Tuomas uusheimo
Kuvassa on hissin painikkeet. Katutasoa tarkoittaa vihreällä kirjoitettu 1 Exit -nappi ja maanalaista näyttelykerrosta K1 Exhibitions.

5. Maanalainen aula

Alakerrassa on museon aula, jonka kautta kuljetaan näyttelytilaan. Aula on väritykseltään valkoinen ja siellä on kirkas valaistus.

Aulasta löytyvät myös seuraavat asiat:

Vaate- ja tavarasäilytys

Museon palveltu vaatesäilytys on poissa käytöstä. Aulasta löytyy ilmaisia lukittavia lokeroita sekä naulakot, johon voit jättää päällysvaatteet ja muut tavarat. Lokerot löytyvät aulan mustan väriseltä alueelta.

Museolta saa tarvittaessa lainaan vierailun ajaksi kuulosuojaimia, pyörätuolia, rollaattoria, lasten rattaita, kirjoitusalustaa ja suurennuslasia. Kysy henkilökunnalta, mikäli tarvitset jotain näistä lainaan käyntisi ajaksi.

Lukittavat lokerot, WC-tilat ja lastenhoitohuone sijaitsevat kaikki samalla mustalla alueella.
Lukittavat lokerot, WC-tilat ja lastenhoitohuone sijaitsevat kaikki samalla mustalla alueella. 

Varatuissa lokeroissa vilkkuu pieni punainen valo. Valitse vapaana oleva lokero, laita tavarasi lokeroon ja lukitse se.

Lokeron lukitseminen tapahtuu näin: paina ensin numeronäppäintaulussa vasenta alanurkkaa, start-näppäintä. Tämän jälkeen näppäile neljä omavalintaista numeroa ja paina lopuksi lukon kuvaa oikeassa alareunassa. Kokeile, että lokeron ovi varmasti meni lukkoon.

Tärkeää! Muista tämä keksimäsi nelinumeroinen koodi, samalla koodilla saat lokeron taas auki. Lokero avataan samalla tavalla kuin miten lukitsit sen. Muista myös valitsemasi lokeron numero, jotta löydät lähtiessä oikean lokeron. Voit esimerkiksi ottaa muistilapuksi kuvan lokerosi numerosta.

WC

Samalta alueelta lokeroiden kanssa sijaitsevat WC-tilat. WC-tilat ovat jaettu kahdelle eri puolelle. Ne eivät ole sukupuolten mukaan jaettu, kuka tahansa saa mennä mihin vain vessaan. Kummallakin puolella on useampia pieniä WC-koppeja. On hyvä huomata, että vain vasemman puoleisissa WC-kopeissa on saniteettiroskikset. Oikealla puolella kahdessa ensimmäisessä kopissa on pisoaareja, näissä kahdessa tilassa ei ole WC-istuimia.

Kummankin puolen perällä sijaitsee esteetön WC, joka sopii pyörätuolia tai sähköpyörätuolia käyttäville.

WC:n kaikki toiminnot, pöntönvedosta käsienpesuun, toimivat liiketunnistimella. Vessoissa ei ole puhaltavia käsikuivaimia.

Amos Rexin WC:t.
Amos Rexin toinen WC-välikkö. Hanat toimivat liiketunnistimella.

Lastenhoitohuone ja lastenvaunut

Lastenhoitohuone sijaitsee myös lokeroiden kanssa samalla alueella. Ovi löytyy mustalta rimaseinustalta, WC-tilojen oviaukon oikealta puolelta. Lastenhoitohuoneessa on hoitopöytä, käsisuihku ja potta.

Suosittelemme, että jätät lastenvaunut vierailun ajaksi säilytykseen lokeroalueen takaseinustalle. Alueella on pieni lastenvaunun kuvake seinässä. Huomaa, että hätäpoistumistien eteen ei voi jättää vaunuja. Vaunut saa myös ottaa mukana näyttelykäynnille, mutta tyhjentäkää vaunut suurimmista kantamuksista. Museolla on tarjolla myös lainattavat rattaat. Kysy niitä henkilökunnaltamme, he auttavat mielellään.

Sisäänkäynti näyttelyyn

Näyttelytiloihin kuljetaan liukuovista, jotka sijaitsevat valkoisen aulan puolella. Ovella seisoo henkilökuntaa: he tarkistavat pääsylipputarrasi. He neuvovat myös, jos mukanasi on jotain tavaroita, jotka pitäisi jättää naulakkoon ennen näyttelyyn astumista.

Amos Rexin näyttelysalin sisäänkäynti
Tässä on näyttelysalin sisäänkäynti ja esiteteline. Henkilökunnan jäsen katsoo ovella, että sinulla on päivän sisäänpääsytarra. Hän neuvoo kaikessa mielellään. Salin liukuovet aukeavat automaattisesti liiketunnistimella.

Klikkaa tästä museon sääntöihin. Niissä käydään läpi, mitä esineitä ei saa ottaa mukaan näyttelytiloihin. Joku henkilökunnasta saattaa lähestyä sinua ja kertoa sinulle, jos mukanasi on vielä jokin esine tai asia, joita ei saa viedä näyttelysaleihin. Ei haittaa vaikka et itse muistaisi jättää kaikkea listalta narikkaan – henkilökunta on paikalla tätä varten ja he auttavat sinua.

Museon säännöt lyhennettynä ovat:

  • Näyttelytiloissa ei saa syödä tai juoda. Juomapullo ja muut nesteet tai eväät tulee jättää itsepalvelunaulakkoon tai lokeroon.
  • Isot reput ja laukut pitää jättää lokeroon sekä lisäksi sateensuoja. Pienemmän selkärepun voi ottaa mukaan näyttelyyn, jos kannat sitä etupuolella tai kädessä.
  • Taideteoksiin ja näyttelyn rakenteisiin ei saa koskea, ellei tähän erikseen kehoteta tekstillä tai henkilökunnan toimesta.
  • Näyttelyssä saa kulkea vapaasti puistomaisen näyttelyn poluilla sekä keskustella aivan normaalilla äänellä. Pysythän poluilla – näyttelyn tekonurmelle tai kivien päälle astuminen ei ole sallittua.
  • Hiljainen paraati -näyttelyssä on neljä sohvaa, joille saa istua. Sohvat on merkitty erikseen ja niiden sijainnit on merkitty myös näyttelyesitteestä löytyvään karttaan.
  • Näyttelyissä saa kuvata still- ja videokuvaa teoksista ilman salamaa, kunhan ottaa muut asiakkaat huomioon.
  • Mikäli saavut näyttelykäynnille pienen lapsen/lasten kanssa, kuljettehan näyttelyssä käsi kädessä.

Oviaukon vieressä seisoo tai istuu yleensä joku museon henkilökunnasta. Ovella löytyy myös teline, jossa on näyttelyesitteitä. Suosittelemme, että otat esitteen mukaan näyttelyyn. Siitä löydät lisätietoa teoksista sekä kartan näyttelystä. Esitteitä on jaossa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Esite ei maksa mitään ja saat viedä sen mukanasi tai jättää museolle kierrätettäväksi. Kierrätyslaatikko sijaitsee ala-aulassa narikkatiskin päädyssä. Se on läpinäkyvä muovinen kuutio tiskin päällä. Näyttelyesitteen löydät myös nettisivuiltamme.

Näyttelyn gallery guide

Näyttelytilojen lattiamateriaali on puuta. Lattia on rakennettu yksittäisistä puupalikoista, mikä tekee lattiasta hieman epätasaisen. Lattia on puuta siksi, että tilojen akustiikka olisi parempi ja lattia pehmeämpi seistä pitkiä aikoja.

Studio Rex

Ala-aulassa ensimmäiset liukuovet vasemmalla johtavat museon taidepajatilaan nimeltään Studio Rex. Tila on avoin kaikille ja siellä on ajankohtaiseen näyttelyyn liittyen jotain tehtävää. Tilassa on tuoleja, pöytiä sekä vaihtelevaa tekemistä. Ajoittain tilassa pidetään opastuksia ja taidepajoja, mutta näinäkin aikoina myös muut asiakkaat ovat tervetulleita tilaan. Tila on jaettu väliseinällä, ja ryhmät kokoontuvat tilan vasemmalla puolella aulasta katsottuna.

6. Tämänhetkinen näyttely ja rauhallinen tila

Amos Rexissä vaihtuu näyttely noin kolme kertaa vuodessa. Yleistä lisätietoa näyttelyistä löydät täältä.

Tämänhetkiseen Hiljainen paraati -näyttelyyn mennään sisään karttakuvassa alempana näkyvistä ovista, ja poistutaan toisista, ylempänä näkyvistä ovista.

Vierailun ennakointia varten on erikseen sivut, jossa on tarkempaa tietoa teoksista sekä sisältöhuomautuksista. Näillä sivuilla käydään läpi mitä missäkin näyttelyhuoneessa on sekä kerrotaan, onko näytteillä olevissa teoksissa voimakkaita ääniä tai muuta erityistä huomioitavaa. Tutustu tämänhetkiseen näyttelyyn tarkemmin täällä.

Näyttelyn sisältöhuomiot

 

Rauhallinen tila

Vaihtuvan näyttelyn lisäksi museossa on pysyvästi esillä kokoelmaripustus. Se on merkitty näyttelyn karttaan nimellä Sigurd Frosterus -kokoelma. Tässä tilassa on maalauksia seinille ripustettuna. Tilassa on kolme penkkiä, joilla saa istua ja joilla voi rentoutua rauhassa. Tänne pääset samalla pääsylipulla. Tila sijaitsee samassa paikassa kuin kulloinenkin näyttely.

Kuka tahansa henkilökunnan jäsen voi saattaa sinut perille Frosterus-kokoelman tilaan, tai tarvittaessa ulos näyttelytiloista kokonaan. Pyydä aina apua ja neuvoa henkilökunnalta, jos sinusta yhtään siltä tuntuu.

Salissa voi myös olla opastettuja ryhmiä, jolloin tilassa voi olla enemmän hälinää. Ryhmät vierailevat salissa kerrallaan noin 20 minuuttia.

Tämänhetkisen näyttelyn pohjakartta. Rauhallinen näyttelytila on nimellä Sigurd Frosterus -kokoelma.
Tämänhetkisen näyttelyn pohjakartta. Rauhallinen näyttelytila on nimellä Sigurd Frosterus -kokoelma.

7. Lopuksi

Saat kulkea näyttelyssä vapaasti ja viettää siellä sen verran aikaa mikä tuntuu itsellesi sopivalta. Museosta poistutaan samoista sisäänkäynneistä, joita kuvattiin ylempänä. Muista lähtiessäsi hakea tavarasi lukitusta lokerosta tai vaatesäilytyksestä sekä palauttaa mahdollisesti lainaamasi tarvikkeet.

Museossa on oma kauppa, joka sijaitsee katutasossa. Jos haluat ostaa jotain kaupasta, voit maksaa ostoksesi myymälän kassalla. Kaupasta pääsee ulos useampaa reittiä, joko esteettömän oven kautta Lasipalatsin aukiolle tai pienestä ovesta Mannerheimintien puolelle.

Amos Rex Shopissa voi myös selailla ja katsella tuotteita. Aina ei ole pakko ostaa.
Amos Rex Shopissa voi myös selailla ja katsella tuotteita. Aina ei ole pakko ostaa.

Voit antaa palautetta vierailustasi henkilökunnalle, tai kirjata alla olevaan palautelaatikkoon.

Anna meille palautetta!