Maanala

2.4.–21.8.2022
Mariele Neudecker, Over and Over, Again and Again, 2004. Kuva: David Lambert.

Maanala

Lämpimästi tervetuloa Maanala-näyttelyyn!

Maanala-näyttelyssä on esillä taideteoksia, jotka kuvaavat eri tavoin maanpinnan alapuolella olevaa maailmaa. Näyttelyssä on monipuolisesti vanhoja historiallisia teoksia, satujen kuvituksia ja nykytaidetta ja muun muassa maalauksia, veistoksia, installaatioita ja videotaidetta. Teoksia on yhteensä 101 kappaletta 62 taiteilijalta.

Näyttely jakautuu neljään eri teemaan, joista jokainen esittelee hieman eri tavoin maanpinnan alapuolista maailmaa taiteessa: geologia, mytologiat, sadut, ja ihmisen jälki.

Osassa teoksissa käsitellään suuria aiheita, kuten kuolemaa, helvettiä ja ihmisen epäoikeudenmukaisia toimia. Sinun onkin hyvä varautua etukäteen pohtimaan näitä aiheita tai keskustelemaan niistä etenkin, jos olet tulossa vierailulle lapsen kanssa. Osa teoksista voivat olla tunnelmaltaan jännittäviä ja kysymyksiä herättäviä.

Kulkemisen esteettömyys Maanala-näyttelyssä: 
Maanala-näyttelyssä osa alla olevaan karttaan merkatuista pienemmistä huoneista ovat niin kapeita, ettei niissä mahdu kääntymään sähköpyörätuolilla. Huoneisiin mahtuu, mutta niistä pitää peruuttaa ulos. Muutoin Amos Rexissä kulkeminen on esteetöntä. Lue myös: Amos Rexin laajat esteettömyystiedot.

Maanala lasten kartta fi amos rex 2022

Näyttelyn neljä alateemaa

Näyttely on jaettu neljään eri teemaan, joissa kaikissa lähestytään eri tavoin näyttelyn aihetta maanalaisuutta. Tällä sivulla kerromme näistä neljästä teemasta sekä sellaisista teoksista, joissa voi olla sinulle jotain erityistä huomioitavaa. Näyttelyssä on hyvin paljon taideteoksia, joista tässä kerrotaan vain muutamasta tarkemmin. Toivomme, että nämä tiedot auttavat sinua suunnittelemaan vierailusi museolla paremmin.

Teokset esitellään siinä järjestyksessä, missä ne tulevat vastaan näyttelyssä kiertäessä.

1. Teema: Geologia – luolat ja onkalot

Tässä näyttelyn osiossa voit tutustua taideteoksiin, joissa lähestytään maanalaisuutta maan tutkimisen näkökulmasta. Geologia on tiedettä, jossa tutkitaan maata ja maankamaraa, kuten luolia. Näyttelyn tässä osiossa onkin teoksia, joissa kuvataan luolia, vuoria, tulivuoria ja erilaisia maisemia.

Sisältöhuomautukset: Tässä teemassa on yksi teos, joka tuoksuu voimakkaasti. Tuoksu tulee teoksessa käytetystä kurkumamausteesta. Teos on sijoitettu lähelle näyttelyn sisäänkäyntiä. Jos olet herkkä hajuille, siirry nopeasti peremmälle näyttelyssä

Ernesto Neto
quarks neu-pro spice paff
1999 / 2022

 

Varoitus: Teoksessa on voimakas tuoksu.

Tämä taideteos on installaatio. Se on tehty katon ja lattian väliin venytetyistä kankaista. Veistosten sisällä on suuri määrä kurkumaa, joka tuoksuu voimakkaasti ja värjää kankaan oranssiksi.

2. Teema: My­to­lo­giat – las­keu­tu­mi­nen maa­na­lai­seen

Tässä näyttelyosiossa on teoksia, joissa esiintyy ikivanhojen tarinoiden ja uskomusten hahmoja. Osassa teoksista esitetään myös taiteilijoiden näkemyksiä helvetistä. Mytologialla tarkoitetaan myyteistä eli kertomuksista koostuvaa joukkoa tarinoita. Näillä tarinoilla ihmiskunta on pyrkinyt selittämään, miten ja minkä takia kaikki on olemassa. Mytologioita kutsutaan myös jumaltarustoksi, koska usein tarinoissa esiintyy jumalia.

Sisältöhuomautukset: Tässä teemassa on teoksia, jotka käsittelevät kuolemaa ja kärsimystä.

Cho Duck-Hyun
descending/ascending
2018 / 2022

 

Tämä teos on rakennettu omaan huoneeseen. Huoneen lattian peittää peili. Huoneeseen ei saa mennä sisälle, vaan teosta tarkastellaan huoneen oviaukolta. Oviaukko on kolme metriä leveä, joten sen ääreen mahtuu hyvin pyörätuolillakin.

Roma Auskalnyte
Preconditioned Expectations // Abstract Landscape
2020

 

Teos koostuu kahdesta osasta: kankaan alla näkyvästä videosta sekä seinälle ripustetulla näytöllä pyörivästä videosta. Seinällä olevalla videolla näytetään tallennetta performanssista, eli esityksestä. Tapahtunut esitys on osa taideteoksen kokonaisuutta, vaikka esitys ei enää olekaan koettavissa kuin videotallenteena. Lattialla oleva video on hieman kankaan alla piilossa. Katsothan teosta etäältä, sillä kankaan alle ei saa mennä.

Louise Bourgeois
Ei pakotietä
1989

 

Tämä veistos koostuu seinistä ja portaista. Teosta saa kierrellä ja katsella eri suunnista. Portaille ei saa kiivetä tai istua. Portaikon toisella puolella, niiden takana on luukku, jonka sisälle saa katsoa. Voit käyttää lähistöllä olevaa taskulamppua valaistaksesi näkymää.

3. Teema: Alas ka­nin­ko­loon – ta­ri­noi­den sy­vyy­des­sä

Näyttelyosiossa on teoksia vanhoista saduista, joissa liikutaan maanalaisissa mielikuvitusmaailmoissa.

Sisältöhuomautus: Yksi teos ei ole esteetön.

Hans Rosenström
Korttitalo
2015/2018

 

Tämä teos ei ole esteetön. Se on ääniteos, jota käytettään istumalla nojatuolille. Kun tuolille istuu, ääniteos käynnistyy itsestään. Ääni on englanniksi, tilassa on kirjalliset käännökset suomeksi ja ruotsiksi.

4. Teema: Ihmisen jälki – tutkimus ja hyö­dyn­tä­mi­nen

Näyttelyn viimeisessä osiossa esitetään teoksia, joissa näytetään ihmisen tapaa hyödyntää maapallon materiaaleja sekä toimintaa toisia ihmisiä kohtaan.

Sisältöhuomautukset: Näyttelyosiossa on teoksia, joissa näytetään väkivaltaa ja kuolemaa sekä käsitellään ilmastokatastrofia, holokaustia ja kolonialismia. Tässä osiossa on esteellisiä taideteoksia.

Pascale Marthine Tayou
Diamondscape
2012

 

Teos on suuri installaatio, eli esineiden ja asioiden kokonaisuus. Teos koostuu mustista puista, joista roikkuu kiiltäviä timantteja. Puiden alla on mustaa, kumpuilevaa maastoa. Puiden alla on myös rappuja, mutta niille ei saa nousta. Teoksen sisään ei saa astua. Teos käsittelee timanttien tuotantoa ja kauppaa.

Gustav Metzger
Historic Photographs: To Crawl Into–Anschluss, Vienna, March 1938
1996/2021

 

Tämä teos ei ole esteetön.

Varoitus: sisältö voi olla järkyttävää! Teos käsittelee antisemitismiä, eli vihaa ja ennakkoluuloja juutalaisia kohtaan. Tätä teosta ei suositella lapsille.

Teosta käytetään siten, että mennään kankaan alle. Kangasta voi nostaa, ja sinne voi kurkistaa, tai voi kontata tai ryömiä sen alle katsomaan siellä olevaa valokuvaa. Voit pyytää apua henkilökunnalta teoksen katsomiseen.

Valokuva on Saksan juutalaisvainojen aikainen historiallinen kuva. Kuvassa näytetään natseja, jotka pakottavat juutalaisia ihmisiä pesemään katua kontallaan maassa ihmisarvoa loukkaavalla tavalla.

Peter Johansson
Koti
2019

 

Varoitus: teos käsittelee perheväkivaltaa

Teos koostuu viidestä puisesta isosta kuutioista. Niiden väliin jäävä tila on niin kapea, ettei se ole esteetön kaikille. Kuutioiden seiniin on porattu aukkoja, joista voi kurkistaa eri huoneisiin sisälle.

Teos käsittelee fyysistä, psyykkistä ja henkistä lapseen kohdistuvaa väkivaltaa. Teoksessa on seksuaalisia viittauksia; verta muistuttavaa maalia (ja tupakointia). Teosta ei suositella lapsille.

Teoksen voi ohittaa turvallisesti, sillä sen sisältö näkyy vain kurkistusaukoista.

Felix Nadar
Työt meren alla Marseillessa
1899–1900

 

Varoitus: teoksessa näkyy kuolleiden ihmisten luita.

Taiteilija Nadar on ottanut valokuvia Pariisin alla olevista katakombeista, eli hautakammioista. Valokuvissa näkyy kuolleiden ihmisten luita.

YOUNG-HAE CHANG HEAVY INDUSTRIES
Miss DMZ
2020

 

Varoitus: tässä teoksessa on voimakas ääni ja vilkkuvaa kuvaa.

Teos on kolmelle suurelle valkokankaalle heijastettu video. Videoon kuuluu voimakas ääni, joka on jazz-musiikkia. Videoilla kulkee vaihtuvaa tekstiä suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Lucila Mayol
Place Must Exist Before Departure
2022

 

Tämä teos on tietokonepeli ja teosta saa pelata. Se koostuu näytöstä, jonka edessä on näppäimistö. Näyttelyssä on kolme näyttöä saman pöydän ympärillä, joten kolme ihmistä voi pelata teosta samaan aikaan. Ohjeet pelaamiseen löytyy paikan päältä itse pelistä sekä pöydältä. Peli on vain englanniksi ja siinä toimitaan kirjoittamalla ja lukemalla. Ohjeet ovat myös suomeksi ja ruotsiksi. Pelissä ei ole ääntä.

Naa­pu­ris­sam­me tehdään rä­jäy­tys­töi­tä

Kun vierailet Amos Rexissä, saatat kuulla kovaäänisen räjähdyksen naapurimme rakennustyömaalta.

Naapurissamme Lasipalatsin aukion toisella puolella kaivetaan uusia maanalaisia tiloja vuonna 2023 aukeavalle Kulttuurikasarmille, ja rakennustyömaalla tehdään 2–3 räjäytystä päivässä. Näistä kuuluu museolle noin 90–100 desibelin pamaus, joka kestää noin sekunnin. Äänenvoimakkuus vastaa esimerkiksi konsertin tasoa eli räjähdyksen ääni on melko kova. Räjäytys voi tuntua myös tärinänä museolla.

Räjäytystöistä ei aiheudu museovieraille vaaraa, vaikkakin kova ääni voi säikäyttää.

Rakennustyömaalta ei pitäisi kuulua museolle muutoin rakennustyömelua kuten kolinaa tai piikkaamista.

Jos kovat ja yllättävät äänet ovat sinulle epämukavia, voit vierailla meillä lauantaisin ja sunnuntaisin. Viikonloppuisin räjäytyksiä ei tehdä museon aukioloaikoina. Kevään ja kesän edetessä räjäytystyöt siirtyvät koko ajan etäämmälle museosta, jolloin niiden äänenvoimakkuus laskee. Näillä näkymin räjäytykset päättyvät heinäkuun aikana.

Voit aina kysyä henkilökunnaltamme lisätietoja. Päivitämme tietoja, mikäli tilanne muuttuu. Pahoittelemme suuresti häiriötä!

Studio Rex

Studio Rex on museon taidepajatila, joka on avoin kaikille näyttelyvieraille.

Maanala-näyttelyssä Studio Rex on muutettu luolan kaltaiseksi tilaksi. Sen läpi kulkee puromainen tummanvihreä kaistale, johon voit piirtää tai kirjoittaa liiduilla. Voit lainata liidut paikan päältä. Tilan vihreä kaistale on ainoa pinta, johon Studio Rexissä saa piirtää. Tekstejä ja piirustuksia putsataan pois säännöllisin väliajoin, eli jäljet eivät jää pysyvästi esiin.

Huom: Studio Rexissä soi taustalla äänimaisema.