21.9.2022–26.2.2023
Hans Op de Beeck The quiet parade 2022 banner Amos Rex 2022 Mika Huisman

Hans Op de Beeck: Hiljainen paraati
21.9.2022–26.2.2023

Näyttelyn yleiset sisältöhuomautukset:
hämärää, ääntä, vähissä vaatteissa esitettyjä patsaita, viittauksia kuolemaan

Ennen näyt­te­ly­käyn­tiä

Hans Op de Beeckin näyttelyn nettiliput ovat loppuunmyyty.

Voit ostaa lippuja paikan päällä. Lippukassa on Mannerheimintien pääsisäänkäynnin aulassa. Museoon on usein jonoa, pukeudu siis lämpimästi ja varaudu jonottamaan. Arkipäivisin jonoa on vähiten, viikonloppuisin jonotusaika on noin 1–1,5h. Sisään pääsee jonosta 10-20 henkilöä noin 10 min välein, kun näyttelyyn vapautuu tilaa. Erityisesti viikonloppuisin on jonoa, mutta kannattaa silti tulla paikalle. Muistathan tulla jonon kautta myös Museokortilla.

Näyttelystä yleisesti

Taiteilija Hans Op de Beeckin näyttely on näyttelysaliin rakennettu puisto, jossa kuljetaan poluilla teosten välissä. Teokset ovat suuria ja pieniä veistoksia. Näyttelyssä on myös yksi videoteos. Näyttely ja teokset ovat kokonaan tasaisen harmaita. Suuressa näyttelysalissa on äänimaisema.

Joissain teoksissa käsitellään suuria aiheita, kuten kuolemaa. Sinun onkin hyvä varautua etukäteen pohtimaan aihetta tai keskustelemaan siitä, etenkin jos olet tulossa vierailulle lapsen kanssa. Näyttelyssä ei ole lapsille sopimatonta sisältöä, mutta se voi olla tunnelmaltaan jännittävä ja kysymyksiä herättävä.

Näyttelyssä on hämärää, mutta veistokset on valaistu. Näyttelyssä on taiteilijan toteuttama äänimaailma, joka kuuluu kaikkialla tilassa. Kuulet esimerkiksi aaltojen kohinaa ja muita veden ääniä, eri soitinten digitaalisesti tuotettuja ääniä, ihmisten ääniä sekä eläinten ääniä, kuten siritystä. Äänet ovat erilaisia eri puolilla näyttelysalia.

Aistiherkille on lainattavissa kuulosuojaimia museon ala-aulasta. Kysy lisää henkilökunnalta.

Lisäksi näyttelyn rakenteista lähtee vaikeasti paikannettava tuoksu, jonka herkimmät saattavat havaita.

Näyttelyn kulku

Kun näyttelyyn astuu sisään, eteesi avautuu maailma, joka koostuu taiteilijan harmaista veistoksista ja installaatioista. Näyttelyssä kuljetaan polkuja pitkin, polulta ei saa siirtyä lähemmäksi teoksia. Polut erotat siitä, että ne ovat museon omaa puulattiaa. Polkujen vieressä on, kiviä, tekonurmialueita ja vesialtaita. Teoksia ja teosten rakenteita katsellaan etäältä, niihin ei saa koskea. Näyttelyssä ei ole tiettyä kulkusuuntaa.

Poluilla voi ja pystyy kulkemaan pyörätuolilla, sähköpyörätuolilla, rollaattorilla, ja lastenvaunuilla/rattailla.

Polkujen varrella on neljä harmaata sohvaa, joille voit istua. Sohvat näyttävät samalta kuin näyttelyn teokset, joihin ei saa koskea. Erotat sohvat, joille saa istua siitä, että ne ovat tyhjiä.

Näyttelyn sohvat.

Osa veistoksista esittää ihmishahmoja, joilla ei ole päällään paitaa tai heidät on esitetty alusvaatteisillaan. Muutamissa teoksissa käsitellään kuolemaa. Näyttelyssä ei ole lapsille sopimatonta sisältöä, mutta se voi olla tunnelmaltaan jännittävä ja kysymyksiä herättävä.

Teoksista voit lukea lisää näyttelyesitteestä, jonka saat ilmaiseksi sisäänkäynniltä. Voit tutustua siihen myös etukäteen.

Tutustu näyttelyesitteeseen

Näyttelytiloissa työskentelee oppaita, jotka auttavat sinua mielellään.

Videoteos Staging Silence (3)

Näyttelyn perällä on vasemmalla sivulla huone, jossa on näyttelyn ainoa videoteos Staging Silence (3) (Lavastettu hiljaisuus (3)). Teoksessa kaksi nimetöntä käsiparia rakentaa ja purkaa kuvitteellisia sisätiloja ja maisemia noin kolmen neliömetrin kokoisella mininäyttämöllä. Tässä tilassa on erityisen hämärää.

Videoprojisoinnin edessä on penkit, joille voi istua. Videon katselun voi aloittaa mistä kohdasta tahansa, ja sitä voi katsella niin pitkän tai lyhyen aikaa kuin itse haluaa. Videon tarkka kesto on 44 minuuttia. Videossa on rauhallista musiikkia ja videolla näkyvään tekemiseen liittyviä ääniä. Videoprojisointiin ei saa koskea.

Teosten sisältö- ja ais­ti­huo­miot

Olemme poimineet tälle sivulle tietoa vain sellaisista teoksista, joissa on jotain erityishuomioitavaa sisällön tai aistiärsykkeiden puolesta.

The Cliff

Suomennos: Jyrkänne

Monumentaalinen veistos liittää ihmishahmot osaksi maisemaa. Teoksessa kaksi todellisen kokoista 14-vuotiasta nuorta istuu suuren kalliojyrkänteen reunalla.

Teos on korkea. Jyrkänteelle ei saa kiivetä.

My bed a raft, the room the sea, and then I laughed some gloom in me

Suomennos: Sänkyni lautta, huone meri, ja sitten nauroin hieman synkkyyttä sisälläni

Todelliseen kokoon toteutetun veistoksen lapsi nukkuu sängyllä, joka leijuu lummelammikossa kelluvan lautan yllä. Sängyn vieressä on kirjoja, makeisia, lasi vettä ja lääketabletteja. Tunnelma teoksessa saattaa tuntua painostavalta tai synkältä.

Danse Macabre

Teos on todellisen kokoinen harmaata karusellia kuvaava veistos. Teosta ympäröivän aidan sisäpuolelle ei saa mennä, eikä karuselliin saa koskea tai mennä istumaan. Karusellissa on kyydissä muun muassa luurankohahmoja vaatteisiin pukeutuneena ja pääkalloja.

The Sett­le­ment

Suomennos: Asutus

Teos on autiolta näyttävä, yksivärinen paalujen päälle rakennettu kylä. Teoksen ympärillä on vettä, johon ei saa koskea tai astua. Veteen ei myöskään saa heittää esineitä, kuten kolikoita.

Vanitas XL

Asetelmassa on kuvattu sekä perinteisiä asetelmamaalauksista tuttuja esineitä, että nykyaikaisempia tavaroita. Veistoskokonaisuuteen sisältyy jättimäiseksi suurennettu pääkallo.

Studio Rex

Studio Rex on museon taidepajatila, joka on avoin kaikille näyttelyvieraille.

Hiljainen paraati -näyttelyn ajan monokromaattisuus eli yksivärisyys toistuu myös taidepajatila Studio Rexissä.

Studio Rexissä pääset tutkimaan, miten monokromaattisuus voi rajoittaa taiteen katsomista, mutta myös sitä, voiko se luoda uudenlaisia mahdollisuuksia.

Voit piipahtaa tilassa näyttelykäynnin yhteydessä tai varata omalle ryhmällesi taidepajan.

Näyttelykäynnillä Studio Rexiin saa mennä myös silloin, kun siellä on ryhmä osallistumassa taidepajaan. Olethan kuitenkin huomaavainen, jotta ryhmä saa työskennellä rauhassa. Studio Rex on jaettu väliseinällä, ja toinen puoli on tarkoitettu varatuille taidepajoille. Puolet on merkattu tilassa.