Ryoji Ikeda, data-verse 1 (2019) Courtesy of the Artist and Audemars Piguet, ©Ryoji Ikeda
Ryoji Ikeda: data-verse 1 (2019), courtesy of the Artist and Audemars Piguet, ©Ryoji Ikeda

Ryoji Ikeda

27.9.2023–25.2.2024

Näyttelyn yleiset sisältöhuomautukset:
pimeää, ääntä, vilkkuvaa valoa.

Näyttelyssä on pimeää.
Näyttely sisältää voimakasta ääntä.
Teokset sisältävät vilkkuvaa valoa, näyttelyn ensimmäinen teos myös strobovaloa.

Ennen näyttelykäyntiä

Suosittelemme, että ostat liput ennakkoon netistä – myös museokortilla!

Kun olet ostanut lipun netistä, saavu museoon Kampin puolelta, Lasipalatsin aukion esteettömän sisäänkäynnin kautta. Kulje siis sisään Lasipalatsin aukiolta ja näytä lippusi vastaan tulevalla tarkastuspisteellä, niin saat päivän sisäänpääsytarran. Tervetuloa museoon!

Hanki liput

Jos tarvitset esteetöntä asiointia, voit tulla sisään Lasipalatsinaukion puoleisista esteettömistä ovista myös ilman ennakkoon hankittua nettilippua. Ovi toimii myös ryhmien sisäänkäyntinä silloin, kun ryhmälle on varattu opastus tai ohjattu kierros.

Suosittelemme aistiherkille henkilöitä vierailemaan Amos Rexissä sellaisena päivänä, jolloin itsellä ei ole paljon muuta ohjelmaa. Taidenäyttely ei välttämättä sovi aistiherkälle pitkän ja elämysrikkaan päivän viimeiseksi vierailukohteeksi.

Näyttelystä yleisesti

Amos Rexissä on esillä japanilaisen säveltäjän ja kuvataiteilijan Ryoji Ikedan ensimmäinen yksityisnäyttely Suomessa. Näyttely valtaa museon luolamaiset tilat tarkalla äänimaisemalla ja liikkuvalla kuvalla. Viiden installaation joukossa nähdään kaksi uutta, Amos Rexin näyttelytiloja varten suunniteltua teosta.

Ikeda työskentelee rytmin, valon, äänen, tieteiskuvaston ja datan visualisoinnin parissa. Hän rakentaa installaatioita, jotka käsittelevät maailmankaikkeuden näkymättömiä ulottuvuuksia ja havainnon rajoja miltei matemaattisella tarkkuudella. Teoksissa sekoittuvat äärimmäisyydet ja vastakkaisuudet – sykkivä valo ja varjo, ääni ja äänettömyys, räjähdyksenomainen paljous ja pelkistetyt geometriset muodot.

Kokonaisuutena näyttelyn aistikuormitus on suuri.

Näyttelyn kulku

Ryoji Ikeda -näyttelyssä museon näyttelytilat on jaettu kolmeen huoneeseen. Näyttelyn kulkusuunta on sisääntulo-ovista katsottuna oikeasta reunasta vasempaan, eli vastapäivään. Kulkusuunta on merkattu näyttelyn pohjakarttaan, joka löytyy näyttelyesitteestä. Voit myös pyytää museon henkilökunnan näyttämään karttaa.

Näyttelysaleissa on teosten luonteen takia pimeää. Ainoastaan istumapaikat ja opasteet ja näyttelysalin uloskäynti on valaistu. Osaan teoksiin kuuluu myös vaihtelevasti välkkyvää valoa ja kuvaa, sekä tilan haltuun ottava, osittain voimakas äänimaisema. Alempaa löydät tarkemmat teoskohtaiset tiedot. Voit lainata kuulosuojaimia museon ala-aulasta. Kysy lisää henkilökunnalta.

Näyttelysalissa ei ole tekstiä, koska siellä on pimeää. Teosten tiedot sekä näyttelyn teemoja avaavat tekstit löytyvät näyttelyesitteestä. Näyttelyesite on ilmainen ja niitä on saatavilla museolla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Näyttelyesitteet löytyvät näyttelyn uloskäyntiovella sijaitsevasta telineestä, sekä Studio Rex -taidepajatilasta. Esitteestä on myös nettiversio, jota voit selata myös näyttelykäyntisi aikana puhelimella tai tabletilla. Huomioithan, että verkossa oleva näyttelyesite avautuu automaattisesti tummassa tilassa, mutta voit itse vaihtaa valoastetta.

Ryoji Ikeda -näyttelyesite

Näyttelysaleissa voi ja pystyy kulkemaan pyörätuolilla, sähköpyörätuolilla, rollaattorilla, ja lastenvaunuilla ja -rattailla. Muutama kulkuväylä näyttelyssä on hieman ahtaampi. Liikuthan lasten kanssa käsi kädessä.

Näyttelyssä saa valokuvata ilman salamaa. Huomioithan muut asiakkaat ja henkilökunnan. Museon ala-aulassa sekä Studio Rex-taidepajatilassa työskentelee liiloihin takkeihin pukeutuneita asiakaspalvelijoita ja keskusteluoppaita. Heiltä voit kysyä lisätietoa teoksista tai esimerkiksi Amos Rexin palveluista.

Näyttelyn teoksiin ei saa koskea. Näyttelykäynnin jälkeen voit suunnata Studio Rex –taidepajatilaan, jossa pääset syventymään näyttelyn teemoihin tekemisen kautta. Voit myös istahtaa tutkimaan näyttelyesitettä rauhassa. Studio Rexissä on melko valoisaa.

Teosten sisältö- ja ais­ti­huo­miot

Tällä sivulla voit tutustua näyttelyn teosten sisältöön ja aistikuormituksen tasoon jo etukäteen.

Ryoji Ikeda: mass (2023), Courtesy of the Artist, ©Ryoji Ikeda

mass (massa)

mass (massa)

Teos koostuu lattialle projisoidusta liikkuvasta kuvasta, joka sykkii voimakkaasti välkkyvää valkoista strobovaloa. Teoksessa on äänimaisema, jonka kuulet kaiuttimista. Tilassa on penkkejä, johon voit istua.

Ryoji Ikeda: spin (2023), Courtesy of the Artist, ©Ryoji Ikeda

spin

spin

Teos koostuu liikkuvista lasersäteistä, jotka piirtävät hohtavan geometrisen muodon kattoon.

Ryoji Ikeda: data-verse 1 (2019), Courtesy of the Artist and Audemars Piguet Contemporary, ©Ryoji Ikeda

data-verse 1 ja data-verse 2

data-verse 1 ja data-verse 2

Näyttelytilassa näet kaksi teosta, jotka projisoidaan suuren seinän kummallekin puolelle. Seinä sijaitsee keskellä näyttelytilaa. Teokset koostuvat projisoidusta liikkuvasta kuvasta, joka sisältää osittain sykkivää valoa ja kuvaa. Tilassa on kokonaisvaltainen äänimaisema, joka toistetaan kaiuttimista. Teokset katsotaan jokainen erikseen, joko seisten tai penkillä istuen.

Ryoji Ikeda: data.gram [n°5] (2023), Courtesy of the Artist, ©Ryoji Ikeda

data.gram [n°5]

data.gram [n°5]

Teos koostuu seinälle kiinnitetyistä pienimuotoisista näytöistä, jossa on liikkuvaa kuvaa. Näyttöjä on yhteensä yhdeksän. Teokseen ei kuulu ääntä, mutta viereisessä näyttelytilassa kuuluvat äänet levittäytyvät tilaan. Tilassa ei ole istumapaikkoja.

Studio Rex

Studio Rex on museon taiteellisen tutkimuksen tila. Täällä voit sekä virittäytyä ja syventyä ajankohtaiseen näyttelyyn, että rentoutua ja pohtia juuri kokemaasi taidetta. Kaikki ovat tervetulleita – oli oma suhde taiteeseen mikä tahansa.

Voit piipahtaa tilassa näyttelykäynnin yhteydessä tai varata omalle ryhmällesi taidepajan.

Studio Rex-taidepajatilassa voit Ryoji Ikeda-näyttelyn aikana osallistua yhteiseen tekemiseen, hengitellä, oleilla ja jutella tai olla hiljaa. Tilassa on pöytä ja tuoleja, johon voit istua ja esimerkiksi selata näyttelyesitettä. Tilassa on melko valoisaa.

Näyttelykäynnillä Studio Rexiin saa mennä myös silloin, kun siellä on ryhmä osallistumassa ohjatulle kierrokselle/introon. Olethan kuitenkin huomaavainen, jotta ryhmä saa työskennellä rauhassa. Studio Rex on jaettu väliseinällä, ja toinen puoli on tarkoitettu varatuille ryhmille. Puolet on merkattu tilassa.