Kiiltävä saippuakupla leijailee korkealla. Nuori poika jännittää jousipyssynsä. Hänen selkänsä suoristuu ja silmänsä sulkeutuvat juuri ennen imukupillisen nuolen kimpoamista. Mustavetisen lammen pintaan heijastuu peilikuva unessa lipuvasta lautasta, jolla lepää tyttö. Minkälainen maailma avautuu hänen suljettujen silmiensä alla? Piano odottaa äänetönnä. Metsäkauris käännähtää. Maailman sävyt ovat tiivistyneet harmaaksi. Tapahtumilla on tunnistettava muoto, mutta liike on jähmettynyt hetkeen. Puistomaista näkymää yhdistää samanaikaisesti tuttu ja tuntematon — toisaalta aika ja ajattomuus.
Nämä mystiset hahmot ja paikoilleen pysähtyneet hetket ovat osa Hans Op de Beeckin Amos Rexiin luomaa maailmaa. Belgialaisen taiteilijan Hiljainen paraati on veistoksellinen mielenmaisema ja kokonainen puisto, joka sisältää 25 teosta vuosilta 2015–2022 sekä näyttelyä varten luodun äänimaiseman. Taiteilija kutsuu kävijän vaeltamaan arvoituksellisessa, elämän eri vaiheita kuvaavassa puistossa, jossa liike on jähmettynyt paikoilleen. Näyttelyn ikään kuin tuhkaan peittynyt maisema johdattaa hidastamaan tahtia ja kannustaa peilaamaan sisäänpäin — hiljentymään hetkeen.
Hiljainen paraati on esillä Amos Rexissä sunnuntaihin 26.2.2023 asti.
Hans Op de Beeckin taide kuvaa elämää, sen hetkellisyyttä, kauneutta ja toisaalta tragikoomisuutta. Taiteilija työskentelee sulavasti eri medioiden välillä ja hän kertoo navigoivansa barokin ja minimalistisen muotokielen välillä, mutta maustettuna nykypäivän supermarketin kitschestetiikalla. Totuttujen mittasuhteiden venyttäminen ja taidehistorialliset viittaukset samoin kuin aika ja memento mori (suom. muista kuolevasi) -aihe ovat keskeinen osa taiteilijan kuvastoa. Teokset ovat kuin kohtauksia eletystä ja toisaalta unen mahdollisuuksien täyttämästä maailmasta, jossa pienestä karhunvatukastakin voi paisua jättiläismäinen. Op de Beeckin esittävät veistokset kiinnittyvät klassisen kuvanveiston traditioon ja sisältävät kaikuja reaalimaailmasta. Ne eivät kuitenkaan kuvaa todellisuutta, vaan ovat nykytaiteen tulkintoja siitä.
Lue lisää näyttelystä ja taiteilijasta: Helsingin Sanomat: Harmaan maailman taikuri, 23.9.2022 ja Yle: Hämmentävästä näyttelystä tuli yleisömenestys: Hiljainen paraati mykistää katsojat, 29.11.2022, MTV: Tämän näyttelyn kaikki haluavat nyt nähdä – Hiljaisen paraatin suosio yllätti Amos Rexinkin, 29.11.2022.
Näyttelyä tukee
Delegation of Flanders in the Nordic Countries / Embassy of Belgium
Hans Op de Beeck
Belgialainen taiteilija Hans Op de Beeck (s. 1969) asuu ja työskentelee Brysselissä. Hänen teoksiaan on ollut laajalti esillä yksityis- ja ryhmänäyttelyissä ympäri maailmaa. Hiljainen paraati on Op de Beeckin ensimmäinen yksityisnäyttely Suomessa.
Hänen taiteensa kuvaa elämän tragikoomisia ylä- ja alamäkiä, sen ohimenevyyttä ja kauneutta. Op de Beeckin mittavaan tuotantoon kuuluu suurikokoisia immersiivisiä installaatioita sekä veistoksia, videoteoksia, animaatioelokuvia, maalauksia, piirustuksia, valokuvia, näytelmätekstejä, ooppera- ja teatteriteoksia. Hänen taiteellisen toimintansa keskeisiä teemoja ovat ihmisenä olemisen moniselitteisyys, ristiriitainen tapamme suhtautua aikaan, tilaan ja toisiimme, sekä kuolevaisuudesta muistuttava käsite memento mori.
Tutki näyttelyesitettä
Tässä on Hiljainen paraati -näyttelyn esite, se on matkaoppaasi näyttelyyn. Se sisältää johdatuksen näyttelyyn, taiteilijan kuvaukset teoksista, sekä näyttelyn pohjakartan, joka auttaa sinua suunnistamaan poluilla.
Näyttelyesitteen löydät myös paikan päältä museolta suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Se on ilmainen.
Studio Rex
Studio Rex on museon taidepajatila, jossa voit pysähtyä tarkastelemaan, tunnustelemaan ja tekemään – oli oma suhteesi taiteen luomiseen mikä tahansa.
Hiljainen paraati -näyttelyssä kohtaat lähes monokromaattisen, eli yksivärisen maailman. Mitä jos oma arkesi muuttuisikin vain yhden sävyn väriseksi, tai jos värit eivät käyttäytyisikään niin kuin olemme tottuneet?
Studio Rexissä pääset tutkimaan, miten monokromaattisuus voi rajoittaa taiteen katsomista, mutta myös sitä, voiko se luoda uudenlaisia mahdollisuuksia.
Piipahda tilassa näyttelykäynnin yhteydessä!